Елітний комплекс ДУСі відмовився надати інформацію про користувачів державним майном попри рішення суду

Елітний комплекс ДУСі відмовився надати інформацію про користувачів державним майном попри рішення суду

7 Листопада 2016
1218
7 Листопада 2016
18:18

Елітний комплекс ДУСі відмовився надати інформацію про користувачів державним майном попри рішення суду

1218
Комплекс відпочинку «Пуща-Водиця», яке належить Державному управлінню справами при Президенті України (ДУС), заявляє, що не виконуватиме рішення Київського апеляційного адміністративного суду, який зобов’язав розкрити на вимогу ІА «Українські новини» повну інформацію про громадян, які користуються державними дачами, садовими будинками або іншими приміщеннями комплексу.
Елітний комплекс ДУСі відмовився надати інформацію про користувачів державним майном попри рішення суду
Елітний комплекс ДУСі відмовився надати інформацію про користувачів державним майном попри рішення суду

Про це повідомляють «Українські новини» з посиланням на відповідний лист першого заступника директора комплексу відпочинку «Пуща-Водиця» О.Савчука.

6 жовтня колегія Київського апеляційного адміністративного суду вирішила, що інформація про осіб, які орендують житлові приміщення в елітних державних комплексах «Конча-Заспа» та «Пуща-Водиця», яку вимагало надати ІА «Українські новини», є публічною.

Раніше керівництво комплексів «Конча-Заспа» та «Пуща-Водиця» заявляло, що не може надати інформацію про громадян, що користуються державним майном, посилаючись на конфіденційну інформацію про особу.

Колегія Київського апеляційного адміністративного суду зазначила, що згідно ч.5 ст.6 закону «Про доступ до публічної інформації» визначається перелік персональних даних фізичних осіб, які заборонено відносити до інформації з обмеженим доступом.

«Зокрема, не може бути обмежено доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, володіння, користування чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів, умови отримання цих коштів чи майна, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали майно», - йдеться в ухвалі суду.

Таким чином суд встановив, що інформація щодо користування у будинку відпочинку є інформацією щодо користування саме державним майном, що погоджується Державним управлінням справами,  який є розпорядником бюджетних коштів.

«Відтак така інформація є публічною інформацією, доступ до якої не може бути обмежено», - зазначив суд.

Суд також прийняв рішення відхилити апеляцію будинку відпочинку «Конча Заспа» Державного управління справами на прийняте судом першої інстанції рішення за позовом «Українських новин».

«Апеляційну скаргу Будинку відпочинку "Конча Заспа" Державного управління справами залишити без задоволення, а постанову Окружного адміністративного суду Києва від 28 липня 2016 року - без змін», - йдеться в рішенні суду.

Хоча рішення суду стосувалося апеляції щодо комплексу відпочинку «Конча Заспа», ІА «Українські новини» вважає, що керівництво комплексу «Пуща-Водиця» має виконати рішення суду і надати визнану судом публічну інформацію про осіб, що користуються державним майном, і доступ  до якої не може бути обмежено.

Однак у відповіді за підписом першого заступника директора «Пущі-Водиці» О.Савчука знову йдеться про неможливість надання інформації про користувачів державним майном начебто на основі захисту персональних даних про особу.

При цьому  О. Савчук вважає, що рішення суду не є законним. «Рішення від 06.10.2016 року, прийняте Київським апеляційним адміністративним судом, вважаємо незаконним...», - написав чиновник.

Окремо він заявив, що «виконання судових рішень покладено на органи державної виконавчої служби».

«Чиновника не збентежив той факт, що за чинним законодавством рішення апеляційного суду набирає законної сили і є обов'язковим до виконання незалежно від того, подавалася чи стороною, що програла, касація. Ні ту обставину, що відмова від виконання рішень українських судів є прямим порушенням присяги держслужбовця, за що передбачена дисциплінарна і кримінальна відповідальність», - заявляють «Українські новини».

ІА також зазначає, що відповідь від комплексу «Конча Заспа» по закінченню відведеного законом терміну розгляду запиту «Українських новинами» так і не надійшла.

«Українські новини» зазначають також, що дані про осіб, які отримали в користування державну нерухомість в «Кончі Заспі» та «Пуща-Водиці» були публічними протягом 2011-2015 років і надавалися на запит ІА.

Нагадаємо, МВС і Міноборони відмовилися надати «Українським новинам» інформацію про перелік нагороджених іменною зброєю, пославшись, що він містить персональні дані співробітників органів внутрішніх справ, співробітників поліції і громадян України, а саме - їх ім'я та прізвище.

Інформаційне агентство «Українські новини» подало позов до Окружного адміністративного суду Києва, у якому просить зобов'язати Міністерство внутрішніх справ України і Міністерство оборони України надати перелік осіб, нагороджених зазначеними відомствами іменною зброєю в 2014-2015 роках.

У травні Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправною відмову Міністерства внутрішніх справ надати інформаційному агентству «Українські новини» інформацію про перелік осіб, нагороджених іменною зброєю в 2014-2015 роках.

Фото: commeilfaut.com.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1218
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду