The Washington Post оцінила, чи може Росія за допомогою кібервтручання вплинути на вибори президента США

The Washington Post оцінила, чи може Росія за допомогою кібервтручання вплинути на вибори президента США

6 Листопада 2016
1045
6 Листопада 2016
15:38

The Washington Post оцінила, чи може Росія за допомогою кібервтручання вплинути на вибори президента США

1045
Владі Росії навряд чи вдасться вплинути на результати виборів у США за допомогою кібершпіонажу, проте Кремль намагатиметься посіяти сумніви щодо їх легітимності.
The Washington Post оцінила, чи може Росія за допомогою кібервтручання вплинути на вибори президента США
The Washington Post оцінила, чи може Росія за допомогою кібервтручання вплинути на вибори президента США

Про це йдеться у публікації газети The Washington Post, передає «Укрінформ».

«Американські розвідслужби не вважають, що Росії вдасться використати кібершпіонаж, щоб змінити результат президентських виборів у вівторок. Втім, вони попереджають про те, що Москва може продовжити своє втручання після того, як голосування завершиться, щоб посіяти сумніви щодо легітимності результатів, заявили американські чиновники», - йдеться у статті.

Як наголошується в публікації, співробітники служб безпеки США не виключили організованого Росією збою у день виборів. Адже за останні тижні співробітники Міністерства національної безпеки зібрали докази явного російського «сканування» державних баз даних і комп'ютерних систем голосування. Незрозуміло, чи дійсно вони активно намагалися проникнути всередину. 

«А все ж таки децентралізований характер голосування у США може зробити надзвичайно складним підрив загальнонаціональних виборів», - пишуть автори статті.

Навпаки, за словами американських чиновників, імовірніше те, що Росія може використати хакерські програмні засоби, щоб оприлюднити або сфабрикувати ознаки підтасовування на виборах з метою скомпрометувати результат виборів.

Член комітету з розвідки Палати представників, конгресмен Адам Шифф та інші чиновники стверджують, що їх як і раніше непокоїть можливість вкидання Москвою сфабрикованих документів на вихідних, які створюватимуть видимість викриття порушень закону передвиборним штабом Гілларі Клінтон або Дональда Трампа - викриттів, метою яких є посіяти розбрат серед виборців, і які буде складно спростувати до того, як громадяни проголосують.

«Занепокоєнням з приводу вразливості на останніх етапах передвиборної кампанії зумовлене небажання адміністрації Обами поки що вжити заходів у відповідь проти Росії», - йдеться у статті.

Як пишуть автори, «американські чиновники заявили, що  варіанти, які розглядаються, включають в себе екстрадицію великої кількості підозрюваних у тому, що вони є співробітниками російських спецслужб, із США, введення нових економічних санкцій проти російських організацій, пов'язаних з імовірним хакерством, і, можливо, організацію кібератак на російські комп'ютерні системи».

«Рішення адміністрації може залежати від того, що зроблять росіяни найближчими днями», - йдеться у статті.

Нагадаємо, хакерські атаки з боку Росії з метою вплинути на підсумки виборів в «ключових» європейських країнах триватимуть як мінімум до 2018 року. Про це повідомило видання The Wall Street Journal з посиланням на чиновників в адміністрації президента США Барака Обами.

Водночас в Білому домі не виключають введення проти Росії додаткових фінансових санкцій за численні кібератаки на державні і партійні ресурси США. Канал NBC з посиланням на джерела в розвідці повідомив, що Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) США готує кібератаку у відповідь на дії РФ.

Пізніше віце-президент США Джо Байден пообіцяв відповісти на кібератаки, в яких американська влада звинувачує Росію.

Водночас в організації WikiLeaks прокоментували чутки про підготовку США кібератаки проти Росії і заявили, що не вірять у підготовку такої операції.

Москва заявляє, що буде реагувати на плани ЦРУ щодо відповіді на кібератаки, у яких США звинувачують Росію.

Президент Болгарії Росен Плевнелієв поскаржився, що під час референдуму й місцевих виборів минулого року Центральна виборча комісія (ЦВК) країни потерпала від російських кібератак.

За два дні до президентських виборів у США сайт WikiLeaks оприлюднив нову частину листування Джона Подести - глави передвиборного штабу кандидата в президенти США від Демократичної партії Гілларі Клінтон. Раніше засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж пообіцяв опублікувати нові дані, які можуть вплинути на результат виборів в США.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1045
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду