ДФС не вилучила обладнання інтнернет-провайдера «Ланет» завдяки реакції медіа і громадськості - ІнАУ

ДФС не вилучила обладнання інтнернет-провайдера «Ланет» завдяки реакції медіа і громадськості - ІнАУ

5 Листопада 2016
1353
5 Листопада 2016
11:11

ДФС не вилучила обладнання інтнернет-провайдера «Ланет» завдяки реакції медіа і громадськості - ІнАУ

1353
Активне втручання громадськості і медіа не дозволило Державній фіскальній службі вилучити під час обшуку обладнання столичних компаній - інтернет-провайдера «Ланет» і постачальника телекомобладнання «Ромсат» під час обшуків 4 листопада. Вилучення обладнання призвело б до відключення від мережі інтернет багатьох користувальників у Києві та регіонах.
ДФС не вилучила обладнання інтнернет-провайдера «Ланет» завдяки реакції медіа і громадськості - ІнАУ
ДФС не вилучила обладнання інтнернет-провайдера «Ланет» завдяки реакції медіа і громадськості - ІнАУ

Про це повідомляє у своєму релізі Інтернет асоціація України (ІнАУ).

Асоціація констатує, що замість виконання вимог представників індустрії телекомунікацій щодо впровадження законодавчої заборони на вилучення електронних інформаційних систем, проведення атестації компетенції силовиків та суддів, які ведуть справи в сегменті ІКТ, впровадження персональної відповідальності суддів і слідчих за нанесення збитків громадянам та суб’єктам господарювання, розслідування неправомірних дій по відношенню до ІТ-компаній та повернення вилученого обладнання,  правоохоронці продовжують вдаватися до силового тиску.

«Черговою жертвою стали ІКТ-компанії "Ланет Нетворк" і "Ромсат". Успішне оскарження в суді дій ДФС щодо нарахування податкового боргу у Солом’янському районі ГУ ДФС у м. Києві призвело до "несиметричної відповіді" правоохоронців, які 3 листопада 2016 р. в  провели обшуки на майданчику підприємств. В ході обшуків було вилучене обладнання у вигляді електронних інформаційних систем, і лише активне втручання громадськості і медіа змусило силовиків повернути це обладнання в той же день», - повідомляє асоціація.

В підприємстві вважають, що дії ДФС – це тиск з метою визнання безпідставного боргу.

«Негативні наслідки для держави чергового "наїзду" на оператора телекомунікацій важко переоцінити. Воно створює передумови повної зупинки широкого спектру телекомунікаційних послуг, яке "Ланет Нетворк" надає в Києві та ряді регіонів України. Позбавлення домогосподарств та комерційних споживачів доступу до інтернету та інших телеком-послуг додає напруження в і без того складній соціальній ситуації», - зазначає Інтернет асоціація України.

Нагадаємо, 3 листопада в столичних офісах компанії-провайдера інтернет «Ланет» і постачальника телекомобладнання «Ромсат» пройшли обшуки. Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з інформатизації і зв'язку Олександр Данченко.

«Сюрреалізм по-українськи. Сьогодні Верховна Рада має розглядати законопроект 3719, де в тому числі заборонено вилучати обладнання у ІТ-компаній та блокувати їх роботу. В цей час в офісі провайдерів "Ланет" та "Ромсат" йдуть обшуки», - написав він.

За його словами, керівництво компанії «Ланет» та Державна фіскальна служба (ДФС) у правовому полі спілкувалися щодо нарахованих компанії штрафних санкцій. Наразі  «Ланет» оскаржує їх правочинність, останнє засідання суду по справі було на минулому тижні.

4 листопада адвокат компаній «Ланет» і «Ромсат» Сергій Дешунін розповів «Детектору медіа» про подробиці обшуку і реакції компаній на дії податківців. Він підтвердив, що ДФС мала під час обшуку дозвіл на вилучення комп'ютерного обладнання, систем зберігання інформації, мобільних телефонів, флешок, дискет, жорстких дисків, особистих комп'ютерів. За його словами, завадили вилучити техніку злагоджені дії співробітників компанії, серйозний резонанс в ЗМІ.

«І коли почала з'являтися серйозна інформаційна хвиля занепокоєння в електронних ЗМІ, то їх запал помітно вщух. Плюс активно брали участь юристи, які спрацювали досить професійно. Це все призвело до того, що до обіду їх агресивні дії припинилися, все перейшло в конструктивне русло і о 20:00 все вирішилося практично нульовим процесуальним збитком. Тобто нічого вилучено не було», - сказав він.

Нагадаємо, у вересні українські парламентарі підтримали у першому читанні Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України №3719, який має заборонити правоохоронцям вилучати сервери під час проведення слідчих дій. «За» проголосували 287 депутатів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1353
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду