Ефір для декларацій

Ефір для декларацій

2 Листопада 2016
1423
2 Листопада 2016
11:30

Ефір для декларацій

1423
Псевдодискусійний формат з імітацією політичного протистояння в українських ток-шоу влаштовує всіх
Ефір для декларацій
Ефір для декларацій

І при цьому, що характерно, не відчув жодного інформаційного дефіциту. Хоча персонажі, події та обставини українського політикуму, як і раніше, перебувають у центрі мого професійного інтересу.

Закони цього специфічного жанру в його українській версії не передбачають фундаментальних змін. Вибачте за тавтологію, пошук правди себе не виправдовує — ані в фінансово-логістичному, ані в рейтинговому сенсі, ані, тим більше, в сенсі дотримання політико-бізнесових інтересів власників телеканалів. Псевдодискусійний формат з імітацією політичного протистояння влаштовує всіх. Усі добре знають: у разі необхідності цей формат зручний для елементарного (і прибуткового) самопіару політиків, для вкидання потрібних меседжів, для дискредитації опонентів і «випускання пари» — коротше, для всього того, що ми називаємо інформаційними маніпуляціями.

З огляду на все це, кажучи словами Андруховича, «слід безкінечно довго реготатися» з тих експертів, які серйозно оцінюють, наприклад, зміну одного ведучого ток-шоу на іншого як фундаментальний фактор, який на щось там впливає. «Королева може ходити як завгодно» — казав кардинал Рішельє д'Артаньяну під час їхньої знаменитої шахової партії в романі Дюма. «Кому завгодно?» — запитував не такий уже й наївний мушкетер. «Тим, хто грає», — відповідав мудрий перший міністр короля.

Оскільки особливих змін не відбувається — отже «тих, хто грає» все влаштовує. Тож продюсери, ведучі, редактори й журналісти, політики й експерти, які працюють і беруть участь у ток-шоу, можуть «ходити як завгодно» — але в рамках заданого формату. Ні, це не про зловісних загадкових «ляльководів» — просто формат давно й добре відомий усім учасникам процесу й намагатися вийти за його межі і зламати звичний сценарій — собі дорожче.

Власне, про це свідчить навіть побіжний огляд, наприклад, останніх двох випусків «Свободи слова» на каналі ICTV. Ефір тижневої давності — класична «тепла ванна» для прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, який звітує за перших півроку керівництва уряду. Ну як звітує? Звіт зазвичай буває про досягнення, а з реально відчутними досягненнями — не густо, цифри не вражають уяви обивателів. Можливі «гострі запитання» поважного гостя не лякають, відповіді, як і базові меседжі, — підготовлені, експерти своєчасно накидають «подачі під удар». Ідеться не про те, що експерти завчасно запаслися спеціальним сценарієм питань і відповідей (хоча бувало в різні часи й таке). Ідеться про певні стереотипи поведінки в ефірі, такий собі своєрідний «кодекс пристойності», який не дає можливості добиватися правдивих відповідей. Особливо коли ніхто з політиків і чиновників не збирається говорити правду.

Наполегливі правдошукачі часом трапляються, але на цей випадок завжди є спеціальні важелі, як-от вправна модерація ведучого, участь у програмах професійних «акробатів фарсу» або все ті ж «вимоги формату», які навіть при дво-тригодинному хронометражі не залишають часу, щоби домогтися від політиків правдивих відповідей.

От і звівся звіт глави Кабміну до просування нехитрих тез про «економічне зростання у три відсотки» та обіцянок, що ось-ось стане краще, ще якихось «три-чотири-п'ять місяців» і реформи... чи то дадуть відчутний результат, чи то просто, нарешті, почнуть реалізовуватися. І зарплата мінімальна вдвічі зросте. І за пенсії перед бабусями на зупинці в Кривому Розі не доведеться прем’єрові червоніти, як оце днями, коли він абсолютно демократично на тій зупинці вирішив із народом поспілкуватися. Ага, іще ліки мають невдовзі подешевшати — ну десь із Нового року. Бо уряд же потужно вдарив по монополії пяти-шести фірм, які, ввозять, скажімо, якісні й дешеві білоруські ліки через.... е-е-е... ну наприклад, таїландських посередників — і наживають чи то 100, чи то 700 %. А тепер усе буде інакше.

Запам’яталася фраза: «Ви що, думаєте, я не розумію, наскільки людям сьогодні важко жити?Розумію і відчуваю за це відповідальність. Але треба дуже серйозно пахать, щоб ситуація стала абсолютно іншою». Отак звіт і перетворився на декларацію про наміри. До речі, і про декларації з літерою «е» попереду — е-декларації про доходи, прем’єр також згадав — як про один із успішних проектів влади.

Минув тиждень — і підсумки е-декларування добряче струсонули громадську думку, остаточно, як вважає багато хто з експертів, поховавши довіру до політичної еліти держави. А сам прем’єр-міністр увійшов, як мінімум, у топ-десятку володарів готівкових домашніх запасів у різноманітних валютах.

Отут би головним ток-шоу країни і влаштувати відверту розмову з головними фігурантами деклараційних списків. Але — й це цілком вписується у звичний формат наших ток-шоу — коли є нагода й необхідність для справді серйозної й значущої для всього суспільства розмови — охочих до неї долучитися серед впливових політиків практично не знайшлося. Ані партійні лідери, ані міністри, ані генпрокурор, ані навіть керівники НАЗК і НАБУ в телевізійний ефір не поспішили — одні щоби, наприклад, поділитися таємними економічними знаннями, які дозволяють у стислі терміни досягти настільки фантастичних фінансових результатів у бізнесі. А інші — щоби розказати, які саме статті Кримінального кодексу регулюють такі нетривіальні бізнесові удачі і як саме вдалося провести фактичну податкову амністію — при тому, що закону про таку амністію ніхто не ухвалював.

Та оскільки шоу, як усі знають, має тривати, доводиться телевізійникам кликати в ефір персонажів, яких, за всієї поваги, навряд чи можна зарахувати до числа тих, хто реально впливає на прийняття рішень в державі. І такий залишковий принцип, на мій суб’єктивний погляд, серйозно вбиває рейтинги політичних ток-шоу — бо наші глядачі давно не вірять політичним деклараціям. А тепер, коли трапилася нагода ознайомитися з деклараціями фінансовими — тим більше.

Фото: скріншот YouTube-трансляції каналу ICTV

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1423
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду