Рада підтримала вилучення з-під роздержавлення друкованого ЗМІ Міноборони

Рада підтримала вилучення з-під роздержавлення друкованого ЗМІ Міноборони

1 Листопада 2016
1726
1 Листопада 2016
15:08

Рада підтримала вилучення з-під роздержавлення друкованого ЗМІ Міноборони

1726
1 листопада Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект, який зробить можливим створення друкованого ЗМІ Міністерством оборони України та військово-цивільними адміністраціями на час проведення АТО.
Рада підтримала вилучення з-під роздержавлення друкованого ЗМІ Міноборони
Рада підтримала вилучення з-під роздержавлення друкованого ЗМІ Міноборони

Законопроект № 5008 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо створення друкованих засобів масової інформації Міністерством оборони України та військово-цивільними адміністраціями на час проведення антитерористичної операції)» у першому читанні за основу підтримали 226 народних депутатів.

Відповідно до чинного закону про пресу органи державної влади, інші державні органи та органи місцевого самоврядування не можуть виступати засновниками (співзасновниками) друкованих ЗМІ. Ця норма була внесена після ухвалення 24 грудня 2015 року закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», який передбачає протягом трьох років вихід органів влади і місцевого самоврядування зі складу засновників друкованих ЗМІ або перетворення заснованих центральними органами виконавчої влади друкованих ЗМІ на офіційні друковані видання.

Автори законопроекту № 5008Вікторія Сюмар і Дмитро Тимчук з «Народного фронту» – запропонували зробити виняток із роздержавлення для друкованого ЗМІ Міноборони та військово-цивільних адміністрацій.

Законопроект передбачає надати Міністерству оборони України та військово-цивільним адміністраціям на час проведення АТО право на створення друкованого ЗМІ, яке фінансуватиметься за кошти державного бюджету. При цьому до складу редколегії цього видання повинні входити пропорційно прес-офіцери прес-центру штабу АТО, журналісти, які працюють у районі проведення АТО і висвітлюють військову тематику, а також представники від громадських об’єднань та асоціацій. А після завершення АТО це ЗМІ підлягатиме реформування відповідно до закону «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ».

«Нині Міноборони видає чотири видання, в яких працює 200 журналістів. Ми пропонуємо залишити один, але надзвичайно потужний ЗМІ, який би був щотижневим, видавався для українських солдат і доносив патріотичну позицію», – повідомила з трибуни Верховної Ради співавторка законопроекту Вікторія Сюмар.

Обговорюючи законопроект, лідер фракції «Радикальної партії» Олег Ляшко сказав, що він у цілому за роздержавлення преси, але в умовах війни не слід позбавляти державу можливостей відбивати пропагандистські атаки.

Тарас Пастух із фракції «Самопоміч» висловив застереження щодо контенту армійської преси – аби вона не займалася піаром командувачів і міністра, як це спостерігалося раніше. «Ми повинні бачити наперед редакційну політику, яку вестимуть ці ЗМІ», – зауважив він.

Олександра Кужель з «Батьківщини» зазначила, що її фракція категорично не підтримує можливість випуску газет Донецькою та Луганською ОВЦА, оскільки нині така преса займається піаром влади. Вона попросила голову Верховної Ради дати доручення профільному комітету займатися редакційною політикою цих газет.

У відповідь спікер парламенту Андрій Парубій повідомив, що такі пропозиції можна буде виписати у вигляді поправок до законопроекту до другого читання. Він закликав підтримати законопроект і створити «один потужний орган нашої пропаганди».

Нагадаємо, законопроект № 5008 щодо створення друкованих ЗМІ Міноборони та військово-цивільними адміністраціями на час проведення АТО зареєстрували 29 липня народні депутати Вікторія Сюмар і Дмитро Тимчук (фракція «Народний фронт»).

5 жовтня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав цей законопроект і рекомендував Верховній Раді прийняти його в першому читанні за основу.

Це вже не перша подібна законодавча ініціатива. 13 квітня народні депутати Дмитро Тимчук, Сергій Висоцький, Іван Винник та інші зареєстрували в парламенті законопроект № 4412 про зміни до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» (щодо непоширення дії Закону на друковані засоби масової інформації органів сектору безпеки і оборони). Вони пропонували вилучити з-під дії закону про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ видання Міноборони, Нацгвардії та Державної прикордонної служби.

11 травня члени парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики вирішили створити робочу группу, доопрацювати законопроект № 4412 разом з авторами і внести на розгляд повторно.

Нагадаємо, що закон «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ» набув чинності 1 січня 2016 року. За даними Національної спілки журналістів України, з 555 державних і комунальних видань, які підлягають роздержавленню, 270 будуть реформовані вже цього року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1726
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду