Розчарування щодо Савченко не повинно впливати на зусилля щодо звільнення інших українців в Росії - Фейгін

Розчарування щодо Савченко не повинно впливати на зусилля щодо звільнення інших українців в Росії - Фейгін

30 Жовтня 2016
1340
30 Жовтня 2016
13:05

Розчарування щодо Савченко не повинно впливати на зусилля щодо звільнення інших українців в Росії - Фейгін

1340
Російський адвокат та правозахисник Марк Фейгін вважає, що візит народного депутата Надії Савченко до Москви на апеляційний суд у справі українських політв’язнів Миколи Карпюка і Станіслава Клиха створив додаткові проблеми у справі захисту ув'язненого українського журналіста Романа Сущенка.
Розчарування щодо Савченко не повинно впливати на зусилля щодо звільнення інших українців в Росії - Фейгін
Розчарування щодо Савченко не повинно впливати на зусилля щодо звільнення інших українців в Росії - Фейгін

Про це він заявив в ефірі  телеканалу «Еспресо».

Марк Фейгін заявив, що рішення пропустити Надію Савченко через кордон РФ приймалося у ФСБ Росії.

«Ви знаєте, я не займався і не мав ніякого відношення до її приїзду, тому говорити про це зі стовідсотковою вірогідністю не можу. Єдине, що мені передав консул Брескаленко, який зустрічався з нею в день її прильоту: вона проїхала за звичайним українським закордонним паспортом, не за дипломатичним, розумієте. Її пропустили за звичайним паспортом, що свідчить про те, що вона перебувала в повній владі співробітників ФСБ, які її пропускали - у нас на кордоні прикордонним контролем займаються співробітники ФСБ», - сказав адвокат.

Він також підкреслив, що візит Надії Савченко не допоміг звільненню українських політв’язнів.

«До чого ми прийшли сьогодні. Авторитет Савченко, в силу суперечливого ставлення до неї, знижений. Мені, як адвокату Сущенка, кидають закиди, що ти нам звільнив Савченко, ми не будемо підтримувати тебе в твоїх зусиллях по звільненню Сущенка, тому що раптом це буде друга Савченко. Ось такі звинувачення. А адвокат, навіть політичний, як я, зайнятий, в першу чергу, порятунком людини. Я вважаю - правильно я рятував Савченко, так само як і правильно рятував і рятую інших політв'язнів, так само, як і Романа Сущенка», - сказав Марк Фейгін.

Він також наголосив, що звільненням Олега Сенцова так інших українських політв’язнів не може залежати від розчарування у суспільстві щодо звільнення Надії Савченко.

«…українці витратили дуже багато сил на звільнення Савченко, і це розчарування дуже сильно впливає на те, що якась їх частина більше не хоче займатися ні Сенцовим, ні Карпюком, ні Клихом. А що стосується справи Карпюка і Клиха, - ну, добре, це один день, але зараз-то їх відправлять далі Якутська, туди, де сидить Сенцов.

А туди доїдуть Надя, адвокати, або правозахисники !? А що вони далі робитимуть !? Який їхній план !? Я цього плану, чесно кажучи, не побачив. Я і по Сенцову маю зауваження на адресу захисту, в тому сенсі, що Якутськом це все не закінчиться. Не можна просто так прокричати і залишити людину. До нього ніхто не їздить. У нього нікого немає. Якутськ - це дійсно далеко, і туди треба їхати і адвокатам, і правозахисникам, і журналістам. Але ніхто не поїде, адже для цього немає інформприводу. І з цієї точки зору це дуже сумна обставина», - заявив Марк Фейгін.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві». 

Пан Фейгін звертатиметься зі скаргою до Європейського суду. Адвокат вважає, що повернути журналіста до України можна лише завдяки обміну, і це питання треба порушувати в Мінську, на трьохсторонній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України, яка має відбутися 9 листопада.

Роман Сущенко розраховує на підтримку колег-журналістів.

27 жовтня, Московський суд відхилив апеляцію на арешт журналіста Романа Сущенка та залишив його за гратами.

Як повідомляв Марк Фейгін, засідання проводилося у закритому режимі, оскільки ФСБ вбачає у справі державну таємницю. Захист намагався змінити запобіжний захід з тримання під вартою в СІЗО на інший, наприклад, домашній арешт.

Більше за темою читайте тут.

На фото - Марк Фейгін

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1340
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду