На Громадському відбулася прем'єра документального фільму Богдана Кутєпова «Невидимі»

На Громадському відбулася прем'єра документального фільму Богдана Кутєпова «Невидимі»

26 Жовтня 2016
852

На Громадському відбулася прем'єра документального фільму Богдана Кутєпова «Невидимі»

852
На Громадському відбулася прем'єра документального фільму Богдана Кутєпова «Невидимі», який розповідає про три мільйони людей з інвалідністю, феномен українських паралімпійців і боротьбу незрячих з чиновниками. 117 медалей — здобуток української збірної на Паралімпіаді у Ріо де Жанейро.
На Громадському відбулася прем'єра документального фільму Богдана Кутєпова «Невидимі»
На Громадському відбулася прем'єра документального фільму Богдана Кутєпова «Невидимі»

В чому феномен паралімпійської збірної, яка цьогоріч посіла третє місце у світі? 

Відповідь на це питання Богдан Кутєпов шукав у документальному проекті «Невидимі». Для цього він 3 дні поспіль, вдень та вночі, їздив в аеропорт Бориспіль зустрічати українську паралімпійську збірну, провів кілька днів пліч-о-пліч з головою Національного паралімпійського комітету України Валерієм Сушкевичем і розповів президентові Порошенку про судовий спір київської влади з товариством сліпих за ласе приміщення на Печерську. 
«Взагалі-то, я поїхав просто зустрічати паралімпійців. Але ось що мене вразило! 

Вони прилітали у три етапи. Перших — зустрічав міністр, пряма трансляція, кульки, квіти, радість. Наступного дня я приїхав зустрічати другий літак, а термінал виявився порожнім! Тобто, вчора вони казали: «Присвячуйте їм більше часу, всім людям з інвалідністю, не тільки спортсменам. Ми вами пишаємося!». А тут міністр спить, трансляції немає і так далі. Мене це обурило. Я вирішив втретє поїхати, і от тоді вже все почалося. Згодом з ними вирішив зустрітися мер, президент. Вшанувати, нагородити. І кожен політик говорив, як важливо робити щось для цих людей, робити суспільство доступним, безбар’єрним.” — Богдан Кутєпов про ідею створення фільму.

Про проблеми людей з інвалідністю в Україні фільм розповідає через призму 4 історій. Перша — історія призерки міжнародних змагань з плавання, Олени Молоданової. У віці 21 року Олена опинилася в інвалідному візку, але молода дівчина вчасно зрозуміла, що це не кінець. 

Друга — історія приїзду в Україну Ніка Вуйчіча, мабуть, найвідомішого в історії серед людей з інвалідністю. Фільм розповідає про Українське товариство сліпих та суди з КМДА за будівлю товариства а також історію «представника влади, який не мовчить». Саме такими словами Богдан Кутєпов розпочинає ту частину фільму, де розповідає про Валерія Сушкевича, який має інвалідність першої групи з дитинства. Пан Валерій є керівником паралімпійського комітету України та Асабмлеї інвалідів. У фільмі ми бачимо, як після повернення українських спортсменів з Бразилії, Валерію Михайловичу доводиться боротися за те, що чиновники пообіцяли паралімпійцям.

Фото: прес-служба "Громадське"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
852
Читайте також
29.10.2016 13:00
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
1 772
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду