Росіяни почали здогадуватись, що ЗМІ брешуть їм про стан російської економіки

Росіяни почали здогадуватись, що ЗМІ брешуть їм про стан російської економіки

16 Жовтня 2016
1765
16 Жовтня 2016
13:30

Росіяни почали здогадуватись, що ЗМІ брешуть їм про стан російської економіки

1765
У Росії зростає рівень недовіри громадян до засобів масової інформації, кожен другий зазначає необ'єктивність преси у висвітленні ситуації в економіці країни.
Росіяни почали здогадуватись, що ЗМІ брешуть їм про стан російської економіки
Росіяни почали здогадуватись, що ЗМІ брешуть їм про стан російської економіки

Про це повідомляє російське агентство «Интерфакс» з посиланням на дані Фонду «Громадська думка».

Згідно з результатами опитування, з серпня 2015 року частка росіян, які не довіряють ЗМІ, зросла на 10 процентних пунктів з 41% до 51%, тоді як число тих, хто довіряє знизилося до 40% в порівнянні з 47% роком раніше.

46% респондентів дорікнули пресі в необ'єктивності у висвітленні ситуації в російській економіці. З ними не погодилася третина (32%) учасників опитування, проведеного 8-9 жовтня серед 1500 чоловік в 104 населених пунктах 53 регіонів РФ. Кожен п'ятий (21%) не зміг відповісти.

При цьому 61% опитаних вважає, що ТБ, радіо та газети дають неповну картину справ в економіці, втричі менше (20%) тих, хто впевнений у зворотному.

Те, що економічна ситуація в країні гірше, ніж про це повідомляють ЗМІ, відзначили 46% учасників опитування, 28% назвали економічну інформацію в ЗМІ відповідної дійсності, і тільки 7% вважають, що ЗМІ перебільшують, а насправді ситуація в економіці краще.

За даними соціологів, за останній рік інтерес росіян до інформації про економічну ситуацію в країні впав. В даний час за новинами в економіці «уважно, намагаючись нічого не упустити», стежать 30% росіян, тоді як роком раніше, в серпні 2015 го, таких було 42%. При цьому 62% сьогодні сприймають подібну інформацію без особливої уваги (в 2015 році - 54%).

Соціологи також поцікавилися, чи стежать росіяни за курсом рубля. Негативно відповіли 56% опитаних, позитивно - 43%. На думку 68% респондентів, коливання курсу рубля в тій чи іншій мірі впливають на їхнє життя, для 19% ці зміни не мають значення.

Говорячи про вплив курсу рубля на економіку, 52% учасників опитування заявили про користь зростання курсу національної валюти, 17% навпаки вважають вигідним його зниження. Третина респондентів (31%) не змогла сформулювати свою позицію з цього питання.

Нагадаємо, до 2019 року фінансування державних ЗМІ у Росії скоротиться на 6-20%. Це випливає з проекту федерального бюджету Росії на 2017-2019 роки. Зокрема, до 2019 року витрати ФГУП «ВДТРК» (канал «Россия 1» та інші) будуть скорочені на 9% - до 20,5 млрд рублів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1765
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду