Непомічені слони, або Коли неточність дорівнює неправді

Непомічені слони, або Коли неточність дорівнює неправді

13 Жовтня 2016
970
13 Жовтня 2016
12:30

Непомічені слони, або Коли неточність дорівнює неправді

970
Кажете, ми мусимо ефективно протистояти російській пропаганді та пропагувати свої погляди й позиції?
Непомічені слони, або Коли неточність дорівнює неправді
Непомічені слони, або Коли неточність дорівнює неправді

Новинне повідомлення в дуже шанованому інтернет-виданні «НВ» «Росія закрила для іноземців прикордонний пункт на кордоні з Білорусією». Узагалі-то, громадяни Білорусі для Росії — це теж іноземці, тож заголовок можна зрозуміти так, ніби прикордонний пункт закрито й для них. Але не прискіпуймося — тим паче що після того, як білоруський президент завів мову про «общее отечество», вже й не знаєш, що є коректним, а що не є.

Повернімося до змісту повідомлення. Воно коротеньке й варте того, щоби процитувати його майже повністю: «Прикордонний пункт Червона Гірка на російсько-білоруському кордоні закритий для громадян третіх країн. Таке роз'яснення дала російська сторона на колективній нараді представників Міністерства закордонних справ, Міністерства культури і прикордонної служби ФСБ для представників туристичного бізнесу, пише Інтерфакс. Згідно з повідомленням, раніше на КПП Червоні Гірки в середині вересня відмовили у в'їзді групі австрійських туристів. Російська прикордонна служба пояснила таке рішення відсутністю обладнання для перевірки паспортів іноземців, а також двосторонніми домовленостями між Білоруссю і РФ про заборону на проїзд громадян третіх країн від 1995 року».

Незначна кількість інших видань оприлюднили аналогічні тексти. Більшість видань новину взагалі проігнорували: подумаєш, якийсь там прикордонний пункт, якась там Красна (а чи Червона) Гірка!

Місяць тому «Європейська правда» писала про відмову пропускати поляків через цей самий прикордонний перехід: «Российская пограничная служба останавливает и возвращает граждан Польши, а также других иностранцев, которые пытаются пересечь российско-белорусскую границу в пункте пропуска "Красная Горка"... По информации издания, граждане Польши и другие иностранцы, которые путешествуют по территории Беларуси и России на частных автомобилях, столкнулись с проблемой пересечения границы России и Беларуси из-за того, что Польша запретила малое пограничное движение на польско-российской границе».

У цьому повідомленні теж є неточність — адже Польща закрила малий прикордонний рух із Росією (з Калінінградською областю) лише на час проведення саміту НАТО, тобто на дуже обмежений час (щоправда, потім відтермінувала відновлення)! А без цього уточнення російські прикордонні вибрики виглядають як адекватний контрзахід, мало не вимушений! Що то за КПП «Красна Гірка», де він розташований, теж було не зрозуміти. Не зрозуміти, що то за Красна Гірка, було й із публікації «Лівого берега».

Зізнаюся: я теж не звернув би уваги на всі ці повідомлення, якби не фрагмент мапи, поданий як ілюстрація в тому самому «НВ»: згаданий пропускний пункт розташований на трасі, що з російського боку проходить околицею Смоленська, а з білоруського — між Оршею та Вітебськом, ближче до Орші. І стало вже цікавіше. Бо саме так за радянських часів проходила автотраса, що мала почесний номер 1: Москва — Мінськ — Брест — і далі на Варшаву та Берлін. Траса, яку підтримували чи не в найкращому в усьому СРСР стані, бо вона була парадним і практично єдиним автомобільним в'їздом до Москви для майже всієї Європи.

У це було важко повірити. Звернувся до «Вікіпедії». Так, саме так: пропускний пункт «Красна Гірка» розташований на стику російської автотраси № М-1 «Білорусь» та білоруської автотраси № М-1. Тих трас, що є частиною європейського автомобільного маршруту № Е-30: Корк — Кардіфф — Лондон — Гаага — Ганновер — Берлін — Варшава — Мінськ — Москва — Уфа — Челябінськ — Омськ. Ніякого нового відрізку траси, ніякого іншого КПП там немає: Красна Гірка й більше нічого, її не об'їхати.

А повірити в те, що сталося, було все ще важко. На допомогу прийшло російське демократичне інтернет-видання «Сноб»: «Россия закрыла главный погранпункт на границе с Беларусью». Зверніть увагу: головний! «Смоленская народная газета» дала ще промовистіший заголовок: «Прощание с “выгодным географическим положением”. Закрытие КПП “Красная горка” будет иметь негативные последствия».

А це ж зовсім міняє всю справу! Росія не просто закрила для громадян третіх країн якийсь заштатний КПП на кордоні з Білоруссю — вона закрила, наглухо замурувала для європейців свої парадні ворота! Вона закрила трансконтинентальний автомобільний маршрут! Тепер усі, хто прямує до Росії з Європи автомобілем, муситимуть або блукати білоруськими задвірками, або через сумнозвісний Сувальський коридор (польські й литовські задвірки) їхати аж через Латвію.

Кажете, рядова новина, якою можна було й знехтувати? Кажете, незначна подія? «Слона-то я и не приметил».

Кажете, ми мусимо ефективно протистояти російській пропаганді та пропагувати свої погляди й позиції?

Фото - easy-going.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
970
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду