Стець пообіцяв боротися за Сущенка та за інших журналістів

Стець пообіцяв боротися за Сущенка та за інших журналістів

12 Жовтня 2016
1144
12 Жовтня 2016
15:21

Стець пообіцяв боротися за Сущенка та за інших журналістів

1144
Міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що його міністерство приділятиме більше уваги звільненню саме журналіста Романа Сущенка, який арештований у Росії за звинуваченням в шпигунстві. Водночас він відкидає пропозиції щодо затримання російського журналіста, аби звільнити кореспондента «Укрінформу».
Стець пообіцяв боротися за Сущенка та за інших журналістів
Стець пообіцяв боротися за Сущенка та за інших журналістів

Про це він сказав у коментарі каналу «112 Україна».

«Говорячи про Сущенка. Є речі, які ми можемо говорити офіційно, є речі, які йдуть під грифом "секретно". Ведеться й одна робота, й інша. У цьому питанні ми будемо незупинними. І це стосується будь-якої людини, будь-якого громадянина України, незалежно від професії. Мені це болить більше, тому що це журналіст. Моя професія журналіст, і моя сім’я – це журналісти, мій соціум – це журналісти. Тому Роману Сущенку ми приділяємо більше уваги, ніж іншим громадянам України. Але є МЗС, яке займається кожним громадянином України», - сказав Юрій Стець.

За його словами, наразі немає спільної відповіді цивілізованого світу на справу Романа Сущенка.

«Якщо ми говоримо про використання всіх юридичних, дипломатичних форм, то вони використовуються на 120-130%. На жаль, на моє питання, яке я ставлю представникам інших країн, треба мати одну форму, одне розуміння того, що якщо це відбувається з будь-яким громадянином цивілізованого світу, то ми повинні мати суцільну коаліційну відповідь цивілізованого світу. І цієї відповіді в нас поки що немає», - сказав міністр.

Водночас Юрій Стець відкидає пропозиції щодо затримання російського журналіста, аби звільнити кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка.

«Тиск політичний, дипломатичний – це резолюції. Це теж необхідна форма для того, щоб звільнити Романа. Я чую багато пропозицій, а давайте ми так само затримаємо російського журналіста. Подібна відповідь, подібне дзеркало буде означати, що ми такі самі варвари. Я не хочу такої країни. Я бачу Україну іншою. Я буду боротися за Сущенка й інших журналістів, оскільки мені це болить. І цьому я буду приділяти більше своєї уваги», - наголосив міністр.

Раніше, 3 жовтня,  міністр, відповідаючи на питання журналіста, які заходи вживає його відомство для звільнення Романа Сущенка, нагадав деталі щодо затримання кореспондента «Укрінформу» у Москві. Він нагадав, що журналіст поїхав до столиці РФ у приватних справах і не мав у цьому візиті якогось редакційного завдання. Про те, що він зник, у суботу, 1 жовтня, дізналась його дружина від родичів з Москви, які повідомили, що Роман Сущенко вийшов 30 вересня з дому і не повернувся. За словами Юрія Стеця, його міністерство і «Укрінформ» отримали інформацію про затримання журналіста у неділю, 2 жовтня.

«Ми одразу вжили заходи і почали спільно працювати з МЗС стосовно того, щоб отримати більше інформації…Говорити про діяльність української влади у даному випадку некоректно. Очевидно, що не вся інформація з того, що ми робимо, потрапляє в пресу, але так має бути. Очевидно, що це (розголошення інформації. – Ред.) шкодить, і прикладів тому є багато», - сказав міністр.

При цьому він назвав повідомлення російських ЗМІ, що Роман Сущенко був «полковником ЗСУ», «маразмом».  «У Росії вважають, що кожний громадянин, як це було у радянські часи, має бути якимось полковником, сержантом чи майором КДБ…Тому у нас кожен журналіст має чимось бути. У цьому випадку вони вважають, що він є полковником Збройних сил України, і збирав якусь інформацію, яка є дуже важлива для Росії – напевне, просто прогулюючись Москвою. Коментувати це можна тільки одним словом – маразм», - заявив Юрій Стець.

Міністр назвав порушенням прав людини, що Роману Сущенку після затримання не давали можливості зв’язатися з консулом України. «Але ці порушення прав людини відбуваються у Росії щодня», - зазначив міністр.

Нагадаємо, власного кореспондента інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня у Москві, куди він прибув з приватним візитом. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» і звинувачують у «шпигунстві».

 «Укрінформ», працівником якого є журналіст, зробив заяву щодо затримання у Москві Романа Сущенка й повідомило, що спільно з дружиною журналіста уклало угоду із адвокатом Марком Фейгіним, який захищатиме українця. 1 жовтня Лефортовський суд Москви заарештував Романа Сущенка на 2 місяці. За словами його адвоката, незрозуміло, чи відбувся суд щодо його арешту. 

Міністерство закордонних справ спершу повідомило, що з’ясовує обставини затримання українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка на території Росії, а згодом – що вимагаєвід Росії «невідкладного» його звільнення.

Українські громадські організації вважають, що арешт журналіста інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка в Москві треба розцінювати як наступ на свободу слова та закликають український уряд і міжнародну громадськість захистити українських політв’язнів у Росії та окупованому Криму. В свою чергу, Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликає Росію до «негайного і безумовного» звільнення українського журналіста Романа Сущенка і зняття з нього всіх звинувачень.

5 жовтня  Верховна Рада звернулася із заявою до парламентів держав-членів ЄС, США, Канади та Японії, Європейського парламенту, діючого голови ОБСЄ, міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра та до представника Організації з безпеки та співробітництва в Європі з питань свободи ЗМІ Дуні Міятович із закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів Романа Сущенка і Миколи Семени

Більше за темою читайте тут.

На фото - Юрій Стець

Фото: «112 Україна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1144
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду