АУП провела серію тренінгів для журналістів та студентів у Маріуполі

АУП провела серію тренінгів для журналістів та студентів у Маріуполі

8 Жовтня 2016
1226

АУП провела серію тренінгів для журналістів та студентів у Маріуполі

1226
Протягом вересня більше ста журналістів та студентів взяли участь у серії тренінгів Академії української преси (АУП) у Маріуполі з питань адміністративної та судової реформи, а також стандартів журналістики під час збройних конфліктів
АУП провела серію тренінгів для журналістів та студентів у Маріуполі
АУП провела серію тренінгів для журналістів та студентів у Маріуполі

У вересні 2016 року завершився черговий етап тренінгів для журналістів із напрямків «Адміністративна реформа та децентралізація», «Конституційна та судова реформа» та «Стандарти журналістики під час конфліктів», які пройшли у місті Маріуполь (Донецька область) за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини через Фонд Фрідріха Науманна за Свободу.

Президент АУП проф. Валерій Іванов зазначив, що останні результати соціологічних досліджень фіксують крок назад у довірі суспільства до роботи журналіста. Крім того, на його думку, негативно впливає на роботу журналістів і активізація ролі держави, яка створює спеціальні інститути та намагається вводити обмеження на доступ до інформації, контролювати процеси висвітлення.

Пан Іванов звернув увагу на недопустимість вживання мови ворожнечі та фото- чи відеокадрів, які показують частини тіл загиблих, що, звичайно, викликають резонанс, але спрямовані на емоційну складову, а не на збалансованість та професіоналізм.

Для прикладу, він показав відео британської телекомпанії BBC, яка, висвітлюючи терористичні акти чи збройні конфлікти, завжди прибирає з ефіру жахливі кадри, хоча вони і були відзняті, зосереджуючись на професійній та багатосторонній подачі інформації, примушуючи аудиторію приймати рішення зважено після аналізу фактів, а не під впливом емоцій. Президент АУП підкреслив, що лише якісна робота журналіста, дотримання світових стандартів та етичних норм професії, розуміння процесів та прихованих механізмів проведення реформ, про які журналісти зобов’язані писати, може повернути довіру населення до ЗМІ.

Його підтримав засновник політичного тижневика «Дзеркало тижня» Володимир Мостовий, який зазначив на тренінгу із професійних та етичних стандартів: «Диплом журналіста – це ваш контракт із суспільством про те, що воно довіряє вам себе інформувати. На чому базується ця довіра – на тому, що ви ознайомилися і пройнялися стандартами професії та етичними вимогами».

 «Про що б не писав журналіст – він буде писати про себе. Тому що читач чи глядач оцінює саме компетентність журналіста, його позицію, загальний рівень культури та принциповість у висвітлені тем. І єдине, що можна заробити у журналістиці за кар’єру – це ім’я. Але його легко втратити і неможливо потім повернути». – зазначив він.

Координатор проекту Фонду імені Фрідріха Науманна Володимир Олійник розповів про досвід Німеччини у вихованні та формуванні політично-активного громадянина-демократа. Він наголосив, що для європейських ліберальних цінностей на перше місце виходить людина, яка розбирається в політичних процесах, розуміє загальнолюдські цінності та формує суспільство, яке буде відповідати цим критеріям. Він закликав журналістів більше писати про реформи та їхнє значення для суспільства, допомагати людям розбиратися в позитивних та негативних моментах, які несуть зміни.

Адвокат Маркіян Галабала під час тренінгу «Як писати про конституційну та судову реформу» звернув увагу на юридичні особливості та зміни після вступу в дію нормативних документів щодо конституційної та судової реформи. Він розповів про основні зміни, які відбудуться в процесі реформи, на що звернути увагу при написанні матеріалів на цю тему, а також дав поради, як поводитися в суді та вказав джерела отримання інформації про судові процеси.

Але, як повідомляє АУП, найбільше журналістів зацікавив тренінг «Як писати про адміністративну реформу та децентралізацію».

Експерт із самоврядування Віталій Загайний протягом двох днів розповідав про особливості процесу децентралізації та відповідав на численні запитання регіональних журналістів. Серед основних тем: на що звернути увагу при написані матеріалів про наповнення місцевих бюджетів, компетенція та відповідальність місцевої влади, особливості об’єднання наявних районів в рамках адміністративної реформи.

Як отриману інформацію можна оформити в журналістський матеріал розповів викладач Інституту журналістики Київського національного університету імені  Тараса Шевченка, журналіст Андрій Юричко. Він звернув увагу на найшвидші методи пошуку цікавих тем, методи написання матеріалів, перевірки джерел інформації та якісного оформлення журналістського тексту.

Після насичених дводенних тренінгів, учасники мали змогу попрацювати над творчим завданням з теми тренінгу, результати якого наступного дня були розглянуті тренерами. Журналісти та студенти зазначили, що було б непогано проводити подібні тренінги і на інші теми. Зокрема, їх цікавлять питання роздержавлення комунальних ЗМІ, юридичного захисту публікацій, як писати про медичну та освітню реформу. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Прес-служба АУП
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1226
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду