«Репортери без кордонів» закликають Росію негайно звільнити журналіста Сущенка

«Репортери без кордонів» закликають Росію негайно звільнити журналіста Сущенка

3 Жовтня 2016
1835
3 Жовтня 2016
13:13

«Репортери без кордонів» закликають Росію негайно звільнити журналіста Сущенка

1835
Міжнародна організація «Репортери без кордонів» закликає Росію до «негайного і безумовного» звільнення українського журналіста Романа Сущенка і зняття з нього всіх звинувачень
«Репортери без кордонів» закликають Росію негайно звільнити журналіста Сущенка
«Репортери без кордонів» закликають Росію негайно звільнити журналіста Сущенка

Про це «Детектору медіа» повідомила представниця «Репортерів без кордонів» та директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.

За її словами, звинувачення ФСБ українського журналіста Романа Сущенка у шпигунстві є безпідставними.

«На нашу думку звинувачення у шпигунстві виглядають абсолютно надуманим,  том що Роман Сущенко, за даними "Укрінформу", працює журналістом з 2002-го року. Сам факт затримання був абсолютно прихований, ми про рішення суду дізналися тільки сьогодні вранці. Не знала ні його дружина, ні "Укрінформ", ні українська сторона, ні дипломатичні якісь структури. Просто затримали. По-тихому. Суд 1 жовтня виніс рішення. Навіть, сьогодні Марк Фейгін сказав, що суд може винести рішення заарештувати його на 2 місяці, що там така судова практика. Але не було думки, що суд вже виніс рішення 1 жовтня, і що він уже утримується в СІЗО Лефортово», – сказала пані Романюк.

Вона також повідомила, що, за даними колег журналіста, на пана Сущенко під час затримання чинився психологічний тиск, а також не давали можливості вийти на зв'язок, щоб захистити свої права.

«Ми це розцінюємо як черговий раз Росія вчинила зухвалу спробу тиску на українських журналістів, в черговий раз порушила міжнародні зобов’язання, звісно, і права людини»,  сказала пані Романюк.

Вона також нагадала, що Росія посідає 148 сходинку із 180 країн у всесвітньому  рейтингу свободи слова «Репортерів без кордонів». І затримання ФСБ українського журналіста, за її словами, лише підтверджує це.

«"Репортери без кордонів" закликає Росію до негайного і безумовного» звільнення українського журналіста Романа Сущенка і зняття з нього всіх звинувачень, які йому пред’явлені», –  зазначила вона.

Нагадаємо, власного кореспондента Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка затримали30 вересня у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. Увечері 2 жовтня російські ЗМІ повідомили, що Сущенка тримають у СІЗО «Лефортово» ізвинувачують у «шпигунстві».

«Укрінформ», працівником якого є журналіст, зробив заяву щодо затримання у Москві Романа Сущенка. Міністерство інформаційної політики України також зробило заяву щодо затримання українського журналіста.

Пізніше Міністерство закордонних справ повідомило, що з’ясовує обставини затримання українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка на території Росії. 

НСЖУ закликала міжнародні медіаорганізації втрутитися у ситуацію із арештом українського власкора у Москві.

1 жовтня Лефортовський суд Москвизаарештував українського журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка, обвинуваченого в шпигунстві, на 2 місяці.

За словами адвоката затриманого у Росії українського журналіста Романа Сущенка Марка Фейгіна, незрозуміло, чи відбувся суд щодо його арешту. 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, у зв’язку із затриманням журналіста Сущенка, запропонуваввідмінити безвізовий режим з Росією та посилити санкції.

Українські медійні організаціїзвертаються до українського уряду і міжнародної громадськості з проханням висловити свій протест проти арешту в Москві українського журналіста Романа Сущенка, якого звинувачують у шпигунстві.

Українські громадські організації вважають, що арешт журналіста інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка в Москві треба розцінювати як наступ на свободу слова та закликають український уряд і міжнародну громадськість захистити українських політв’язнів у Росії та окупованому Криму.

На засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політикизапросили представників МЗС та Мінінформу, щоб розглянути питання щодо заходів зі звільнення журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка.

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку із затриманням у Москві 30 вересня органами ФСБ РФ власного кореспондента національного інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції Романа Сущенка та вимагає від Росії дотримання прав громадянина України, допуску до нього консулів та невідкладного звільнення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1835
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду