Заява ГО «Детектор медіа»

Заява ГО «Детектор медіа»

29 Вересня 2016
2225
29 Вересня 2016
11:30

Заява ГО «Детектор медіа»

2225
Щодо публікації замовної анонімної статті сайтом «Известия в Украине» та поширення її серед регіональних ЗМІ керівництвом бізнес-асоціації НАУМ
Заява ГО «Детектор медіа»
Заява ГО «Детектор медіа»

Громадська організація «Детектор медіа» обурена публікацією замовної, без зазначення автора, статті на сайті «Политические известия в Украине» «Как и почему Арсена Авакова хотят убрать из Кабмина Гройсмана» та особливо поширенням цієї публікації в «Інформаційному віснику» Національної асоціації українських медіа (НАУМ).

28 вересня редакції місцевих ЗМІ, що увійшли до членів новоствореної НАУМ, отримали з Києва черговий випуск розсилки «Інформаційного вісника».

Текст сообщения -----------------------------
Тема:         Розсилка від НАУМ від 280916 (страйк у Ківірцях, ситуація,
плани, про НСЖУ)
От кого:      NAUM <naumediaorg@gmail.com>
Дата:         Ср, Сентябрь 28, 2016 07:57
--------------------------------------------------------------------------

Серед інших матеріалів, які містяться в цій розсилці, є посилання на вищезгадану анонімну статтю на сайті «Известия в Украине», а далі наведено її повний текст. Таким чином, у нас немає сумнівів, що керівники НАУМ свідомо поширили цю статтю. До складу правління НАУМ, як зазначено в розсилці цієї організації, входять голова Олександр Назаренко, секретар Тетяна Котюжинська, члени Валерій Горобець, Анатолій Вікторук, Наталія Калініченко, Дмитро Кліманов. Усі вони також є членами Національної спілки журналістів України (НСЖУ), а Тетяна Котюжинська та Валерій Горобець – секретарями Спілки.

Редактором сайту «Политические известия в Україні» є Яніна Соколовська, власкор російського «Комерсанта» в Україні.

У вищезазначеній статті члена ГО «Детектор медіа», заступника шеф-редактора порталу «Детектор медіа» Світлану Остапу звинувачено в начебто земельних махінаціях у м. Бучі, а також у багатьох інших надуманих «гріхах». Зокрема, в тому, що начебто Адміністрація Президента «погодила» майбутнє обрання Світлани Остапи головою НСЖУ тощо. Ці та інші звинувачення на адресу Світлани Остапи є абсолютно безпідставними. Зазначимо, що земля сім’єю Світлани Остапи була отримана в законний спосіб 2008 року, кілька років пішло на оформлення, тому в реєстрі її позначено 2011 роком. Весь час Остапа декларувала земельні ділянки. Ані Світлана Остапа, ані будь хто інший з «Детектора медіва» не мав и не має наміру балотуватися на жодну керівну посаду в будь-якій іншій організації. Щодо всіх інших звинувачень, то їхня абсурдність викликає лише огиду, і якщо впродовж доби статтю не буде знято з сайту, а Світлані Остапі та ГО «Детектор медіа» редактор «Политических известий в Украине» Яніна Соколовська публічно не принесе вибачень, ми будемо змушені діяти в рамках законодавчих норм щодо дифамації.

Також зазначимо, що вже не вперше протягом останнього часу щодо керівника ГО «Детектор медіа» Наталії Лигачової, члена ГО «ДМ» Світлани Остапи, а також журналістів, які працюють на інтернет-порталі «Детектор медіа», поширюються маніпулятивні закиди, мета яких — завдати репутаційної й моральної шкоди. Приводом для поширення таких звинувачень є наші принципові критичні виступи стосовно дій нинішнього керівництва Незалежної медіа-профспілки України (НМПУ), зокрема голови Ігоря Чайки, а також члена Комісії з журналістської етики, секретаря НСЖУ Тетяни Котюжинської. Йдеться, зокрема, про такі публікації:

«Комісія журналістської етики визнала, що проект за грантом Ради Європи виконано неякісно»;

«Я ставлю під сумнів легітимність з’їзду Комісії журналістської етики»;

«Наталія Лигачова звинувачує Раду НМПУ в порушенні Статуту й вимагає скасувати рішення про відсторонення голови Юрія Луканова»;

«Полураспад профсоюза. О чём конфликт в НМПУ»;

«Хто більший бот і менший патріот?»;

«Від асоціації місцевої преси до бізнес-асоціації: як створюється НАУМ».

Та все ж таки досі всі безпідставні звинувачення на адресу журналістів та керівника «Детектор медіа» поширювалися переважно через соціальні мережі. І хоча часом у них були реальні погрози — про що нещодавно написала у своєму блозі Наталія Лигачова, ми втримувалися від офіційної реакції. Вважаючи, що маємо бути толерантними навіть до несправедливої та неетичної критики колег по медійному цеху.

Однак останні дії, за якими, на нашу думку, стоїть перш за все член КЖЕ та секретар НСЖУ Тетяна Котюжинська, шокували нас особливою цинічністю і змушують нас до захисту власної гідності.

Ми звертаємося до Правління НСЖУ з вимогою негайно дати оцінку діям секретаря НСЖУ Тетяни Котюжинської та членів НСЖУ, причетних до поширення відвертої брехні стосовно члена ГО «Детектор медіа» Світлани Остапи.

Також ми звертаємося до КЖЕ дати оцінку діям Тетяни Котюжинської як члена Комісії.

Зазначимо також, що НАУМ як організація на даний момент не має офіційної реєстрації, тож ми лише висловлюємо сподівання, що її члени — працівники місцевих ЗМІ —  зроблять належні висновки з ситуації.

Голова ГО "Детектор медіа" Наталія Лигачова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2225
Читайте також
25.08.2016 13:00
Ірина Андрейців
Мар'яна Закусило
Мар’яна Закусило, Ірина Андрейців
4 366
13.08.2016 22:43
Наталія Лигачова
для «Детектора медіа»
2 474
10.08.2016 17:20
Галина Петренко
Наталія Лигачова
Наталія Лигачова, Галина Петренко
14 613
27.06.2016 11:58
Гала Скляревская, Наталья Лигачева
3 785
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду