Волинська газета «Вільним шляхом» пікетуватиме Адміністрацію президента і Кабмін

Волинська газета «Вільним шляхом» пікетуватиме Адміністрацію президента і Кабмін

28 Вересня 2016
1976
28 Вересня 2016
09:26

Волинська газета «Вільним шляхом» пікетуватиме Адміністрацію президента і Кабмін

1976
Водночас голова Волинської обласної організації НСЖУ Михайло Савчак вважає, що конфлікт між журналістами та місцевою владою треба вирішити мирним шляхом, провівши переговори за участю колективу газети та її засновників
Волинська газета «Вільним шляхом» пікетуватиме Адміністрацію президента і Кабмін
Волинська газета «Вільним шляхом» пікетуватиме Адміністрацію президента і Кабмін

29 вересня колектив ківерцівської районної газети «Вільним шляхом» збирається провести пікет під Адміністрацією президента та Кабінетом міністрів.

Цю інформацію «Детектору медіа» підтвердила колишня виконувачка обов’язків редактора газети «Вільним шляхом» Марія Хітько. Таку ж інформацію вранці 27 вересня НМПУ розіслала українським ЗМІ. В релізі спілка повідомляє, що пікет відбудеться 29 вересня о 9:00 на вул. Банковій,19.

«Представники трудового колективу пікетуватимуть Адміністрацію президента та уряд у четвер. Ми на даний момент розпочали достроковий страйк і ми щодня знаходимось біля обласної адміністрації обласної ради. В четвер ми їдемо у Київ. Основні вимоги – аби районна рада не перешкоджала в реформуванні нашого друкованого видання «Вільним шляхом». Також щоб районна рада вернулася в правове поле і не порушувала відновлення законності і справедливості, - сказала пані Хітько.

Як нагадала пані Хітько, районна рада вчергове порушила, на її думку,  законодавство, звільнивши її із займаної посади без узгодження колективу газети. Крім того,  у новому договорі оренди приміщення редакції замість 330 кв м, які перебувають на балансі видання,  за словами Хітько, значаться 167 кв м. Цей документ пані Хатько не підписала.

«У нас на балансі перебуває 330 кв м. Районна рада хоче, щоб ми підписали договір оренди на 167 кв м. Ми не погоджуємося, це суперечить закону про реформування, – зазначила вона. – Зараз колектив не працює абсолютно, але нова виконувачка обов’язків щось там сама «настряпала», хтось їй допоміг, щось там вийшло. Весь колектив газети з 19 вересня страйкує».

Вона також зазначила, що з самого початку скандалу навколо газети колектив редакції постійно консультується з представниками НМПУ на НСЖУ.

«Ми консультувалися з самого початку  по реформуванню  з Тетяною Котюжинською (секретар НСЖУ«ДМ»),  Олександром Бухтатим (секретар НСЖУ,  співробітник Адміністрації президента – «ДМ»), Олександром Тарасовим, Ігорем Чайкою (обидва НМПУ  - «ДМ»). Обласна спілка журналістів в особі її голови Михайла Савчака так само нам допомагає», - зазначила пані Хітько.

Голова Волинської обласної організації НСЖУ Михайло Савчак у коментарі «Детектору медіа» повідомив, що спілка знає про ситуацією, яка склалася навколо газети «Вільним шляхом».  Водночас він зазначає, що конфлікт треба вирішити мирним шляхом, провівши переговори за участю колективу газети та її засновників.

 «Ківерцівська газета «Вільним шляхом» вже тиждень страйкує. Ми постійно працюємо, цю тему розглядаємо. На останньому засіданні спілки ми дійшли згоди, що цей конфлікт треба вирішувати мирним шляхом. Я вважаю, що його під тиском ніколи не вирішити. Треба вирішувати це питання за мирним круглим столом за участю колективу «Вільним шляхом» та засновників газети. Ми готові бути посередником у цьому процесі переговорів. Тільки шляхом компромісів можна спокійно випускати газету. Журналісти мають займатися своїми обов’язками, а влада – своїми. Бо, крім газети, є ще й багато інших проблем», – зазначив він.

Нагадаємо, 19 вересня в Луцьку працівники ківерцівської районної газети «Вільним шляхом» (Волинська область) під стінами приміщення Волинської обласної ради розпочали безстроковий страйк через конфлікт з районною владою з приводу роздержавлення газети.

 Конфлікт  розпочався ще в квітні цього року, коли районна рада вирішила забрати в газети частину приміщення, а згодом почала вимагати підписання і реєстрації нового Статуту. Всі ці процеси відбувалися в період, коли видання вступило в процес роздержавлення.

13 серпня газета «Вільним шляхом» вийшла з чистими аркушами і зверненням до читачів, у якому висловила свою незгоду з діями місцевої влади через звільнення редакторки видання Марії Хітько за нібито прогул.

Також у серпні колектив газети написав заяву в поліцію про перешкоджання професійній журналістській діяльності та перевищення повноважень керівництвом районної ради через призначення виданню нового керівника і втручання засновників у діяльність газети.

Фото: www.pravda.lutsk.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1976
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду