На Кіровоградщині райрада перевіряє комунальну газету «Долинські новини»

На Кіровоградщині райрада перевіряє комунальну газету «Долинські новини»

26 Вересня 2016
2042
26 Вересня 2016
15:40

На Кіровоградщині райрада перевіряє комунальну газету «Долинські новини»

2042
На Кіровоградщині районна влада «незадоволена» зарплатами в комунальній газеті «Долинські новини» і вирішила перевірити кожного журналіста
На Кіровоградщині райрада перевіряє комунальну газету «Долинські новини»
На Кіровоградщині райрада перевіряє комунальну газету «Долинські новини»

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Як підозрюють у редакції газети, перевірки проводяться для того, «аби звільнити головного редактора напередодні роздержавлення і помститися за критичні матеріали».

«Чиновники вирішили не тільки «привести посадові оклади працівників  комунального підприємства у відповідність до Постанови Кабінету Міністрів № 377 від  15.03.1999 року, прирівнявши їх до посадових окладів працівників органів місцевого самоврядування», а й перевірити діяльність всіх журналістів міста шляхом отримання через пенсійні органи влади та податкову службу інформації стосовно доходів кожного долинського журналіста, який працює у ЗМІ. Таке доручення було дано 7 вересня. А вже 13 вересня голова РДА видає нове розпорядження про перевірку», - повідомляє НСЖУ.

Як йдеться в релізі, головний редактор газети «Долинські новини» Вадим Кащєєв повідомив, що редакція працювала, керуючись тим, що оклад редактора прирівнюється до окладу заступника голови райдержадміністрації. Цьогоріч ці оклади були підвищені. Відповідно, виходячи із окладу редактора, розраховуються заробітні плати інших працівників газети. Відтак, стали звучати претензії, що в газеті зависокі зарплати.

«Це при тому, що за перше півріччя з бюджету ми отримали 155 тисяч гривень у березні, а самі заробили станом на 1 червня 244 тисячі. Якби нас фінансували повною мірою, то ще були б зрозумілі такі претензії. А до всього, з нами досі не укладено угоди на висвітлення діяльності районною радою та райдержадміністрацією. Звинувачували в тому, що ми керуємося неправильними документами, і зарплата редактора має бути прирівняна не до заступника, а просто до працівника органу місцевого самоврядування. Я просив надати мені про це документальне підтвердження, чого не було зроблено. Але прислали перевірку», – розказав він.

При цьому, як каже пан Кащєєв, у травні в редакції вже була перевірка управління Держпраці.  

«Так, ми визнаємо, що є недоліки в нашій роботі. Але таке враження від цих перевірок, наче спустили зграю собак. Спочатку нас не пустили  в перший етап роздержавлення, ми відстояли, щоб прийняли рішення про другий. Але всі ці дії доводять: коли газета має стати незалежною, це геть не подобається владі», – зазначає головред.

Дії посадовців щодо перевірок заробітних плат журналістів Вадим Кащєєв збирається оскаржувати у суді. Задля цього чекає відповідне офіційне рішення.

Відповідне звернення, де висловлено протест проти дій влади, оприлюднено Долинською територіальною організацією НСЖУ.

«Ми хотіли б упередити від незаконних дій чиновників щодо розголошення персональних даних та конфіденційної інформації про особу і закликаємо припинити вчиняти тиск на журналістів, зупинити агресивне ставлення до критичних зауважень, якщо вони стосуються не особистих образ, а є критичною оцінкою дій влади, зокрема, щодо використання бюджетних коштів, вчинення тих чи інших дій… Ми закликаємо поважати закон і припинити тиск на журналістів і надати правоохоронним органам відповідну правову оцінку діям  владі Долинської РДА,  владі районної ради, упередити надалі порушення закону», – ідеться у зверненні.

Нині ситуацію в «Долинських новинах», як повідомляється в релізі, взято під контроль і юристами, які працюють у рамках «Гарячої лінії» НСЖУ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2042
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду