5 канал і НАМ запускають ток-шоу «Полілог» про переселенців

5 канал і НАМ запускають ток-шоу «Полілог» про переселенців

24 Вересня 2016
3246
24 Вересня 2016
16:20

5 канал і НАМ запускають ток-шоу «Полілог» про переселенців

3246
23 вересня у Києві на території Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря презентували медіа-платформу «Полілог» про переселенців. Дискусійна площадка поєднує сайт, соціальні мережі і ток-шоу, вихід якого заплановано з кінця жовтня в ефірі «5 каналу». Проект здійснюється Незалежною асоціацією телерадіомовників (НАМ) та RNW Media (Нідерланди)
5 канал і НАМ запускають ток-шоу «Полілог» про переселенців
5 канал і НАМ запускають ток-шоу «Полілог» про переселенців

Куратор «Полілогу» Павло Новіков пояснив завдання, яке стоїть перед командою проекту – переселенцями Криму, Луганська і Донецька. 

«Ми маємо 2 мільйони вимушених переселенців, біженців, як їх тільки не називали. Ми хочемо зібрати навколо конкретних проблем переселенців і людей  які живуть у селах і містах, куди приїхали переселенці. Ми хочемо, щоб вони разом діяли, навчилися домовлятися. Тому наш проект називається «Полілог». Україна вже звикла до монологів, їх досить. Ми навчилися вести діалог. Полілог – це бесіда багатьох, в якій народжується компроміси, нові ідеї та рішення», – сказав він.

Пан Новіков зазначив, що проект не буде про негатив.

«Це не будуть трагічні історії, а розповіді про успішних переселенців, які почали все з чистого аркуша, які сьогодні самі почали наймати людей на роботу. Факт переселення – це можливість для оновлення, пошуку нових рішень»,зазначив він.

Куратор проекту Павло Новіков

Він також додав, що основою проекту буде сайт «Полілог», навколо якого все крутитиметься. Вже запущені соціальні мережі, які стартували з флешмобу «Розкажи про свій дім».

Підготовка до ток-шоу «Полігог» проходитиме 19 до 22 жовтня.  З кінця жовтня і до нового року на 5 каналі у прайм-таймі вийде десять ток-шоу тривалістю одну годину.

Проект «Полілог» прийшли підтримати представники посольства Нідерландів, медіа-спільноти, громадських організацій, релігійні лідери.

Намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря архієпископ Вишгородський Агапіт сказав, що Україну намагаються розділити на схід і захід, і цей проект має об’єднати українське суспільство.

Муфтій Духовного управління мусульман України «УММА» Саїд Ісмагілов розказав, що сам є переселенцем із Донецька. Разом із ним велика кількість мусульман вимушена була покинути свої домівки і переїхати на ті частини України, де можна жити вільно і сповідувати свою релігію.

«Люди мусять знати, що українці пам’ятають про переселенців і піклуються про них. Ми, представники різних національностей і релігій, всі є українцями», – підкреслив пан Ісмагілов.

Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні Кейс Ян Рене Кломпенхаувер, Головний рабин громади переселенців України, рабин Донбасу Пінхас Вишецький, Муфтій Духовного управління мусульман України "УММА" Саїд Ісмагілов, Намісник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря архієпископ Вишгородський Агапіт

Головний рабин громади переселенців України, рабин Донбасу Пінхас Вишецький пояснив, що у ситуації з переселенцями мова йде не про класичну благодійність, а про інвестиції.

«Ми вкладаємо в переселенців, і це повернеться в суспільство на 150 %. Це найвигідніше вкладення.  У будь-якій країні світу завжди буде якийсь відсоток бідних, сильні люди мають їх підтримувати. Це є благодійність. Коли ми говоримо про переселенців із Донбасу і Криму,  ми не говоримо цю частину населення.  Це освічені, інтелігентні, успішні люди, які досягли успіхів, мали квартиру, автомобіль, відпочивали двічі на рік закордоном, і все це втратили. Дайте їм підтримку. Цей старт допоможе їм стати на ноги і бути ефективними не тільки для себе, але і для суспільства», – закликав він.

Виконавча директорка Незалежної асоціації телерадіомовників Катерина Мяснікова розповіла, що досі велика кількість членів організації живе у Криму, телеканали «Черноморка» і ATR працюють в екзилі, НАМ мала 12 членів на Донбасі. Пані Мяснікова згадала як більше року тому в офісі зібралися члени організації з Криму і Донбасу та упродовж двох годин обговорювали, що можна зробити, аби вони залишилися в професії. І саме тоді виникла ідея проекту «Полілог».

«Ми говорили про те, що збільшується кількість стереотипів, що нарощується негативне сприйняття, що вони хочуть допомагати всій Україні розуміти переселенців. Люди, які самі пережили це, зможуть найкраще передати і розказати історії переселенців», – впевнена  пані Мяснікова.

Ведуча 5 каналу Лариса Губіна зі знімальною групою ток-шоу «Полілог»

Ведуча 5 каналу Лариса Губіна, яка відповідає за соціальні теми і  великі програми на каналі, прочитала слоган проекту «Полілог» – «Говори. Слухай. Дій».

«Кожного для в ефірі ми говоримо і слухаємо, але рідко доходить до дії. Це проект про долю окремої людини, він має показати, що ми разом, і можемо вирішити  проблеми», – вірить пані Губіна.

Менш оптимістично налаштована керівник Волонтерського центру на Фролівській, 9/11 Леся Литвинова. Вона працювала на телебаченні режисером.

«Я з великим скептицизмом ставлюся до того, що відбувається на телебаченні. Буду говорити чесно, країна хвора не рік і не два, а значно довше. Глядач жахливо хворий. Він хоче жовтухи і не хоче занурюватися у серйозні проблеми. Як робити цей проект, я не знаю. Суспільство полярно розділене по відношенню до переселенців. Я бажаю, щоб творці програми не скотилися до рівня глядача. Щоб ми згадали, що нема львів’ян, киян. Ми говоримо про одну країну, яку ще так і не відчули», – порадила пані Литвинова.

Нагадаємо, телеканал ICTV спільно з Данською Групою з розмінування (підрозділом гуманітарної місії Данської Ради у справах біженців) запускають мультимедійний соціальний проект з мінної безпеки для жителів Донбасу.

Проект здійснюється Незалежною асоціацією телерадіомовників (НАМ) та RNW Media(Нідерланди).

Фото: Олексій Темченко

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3246
Читайте також
17.11.2016 09:30
Інна Долженкова
для «Детектора медіа»
2 949
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду