Дуня Міятович на форумі ОБСЄ у Варшаві нагадала про Гонгадзе і Шеремета

Дуня Міятович на форумі ОБСЄ у Варшаві нагадала про Гонгадзе і Шеремета

23 Вересня 2016
1657
23 Вересня 2016
10:30

Дуня Міятович на форумі ОБСЄ у Варшаві нагадала про Гонгадзе і Шеремета

1657
У Варшаві на щорічному форумі ОБСЄ з людського виміру представник ОБСЄ з питань ЗМІ Дуня Міятович нагадала про смерть українських журналістів Георгія Гонгадзе і Павла Шеремета та інші нерозслідувані злочини проти журналістів.
Дуня Міятович на форумі ОБСЄ у Варшаві нагадала про Гонгадзе і Шеремета
Дуня Міятович на форумі ОБСЄ у Варшаві нагадала про Гонгадзе і Шеремета

Про це повідомляє Центр інформації про права людини.

Під час форуму пані Міятович зазначила, що на сьогодні принципова тема – це безпека журналістів, які продовжують гинути через свою професійну діяльність. Пані Міятович нагадала про загрози, які криються в застосуванні антитерористичних законів або законів, що спрямовані на припинення критики влади під виглядом безпеки країни.

«Ситуацію можна змінити, якщо органи влади припинять розглядати державу, як поле бою зі ЗМІ. Однак держави відмовляються співпрацювати з нами в цьому питанні. І на сьогодні мій департамент фіксує понад 50 фізичних нападів на журналістів, більшість із цих нападів не розслідувані, багато злочинців на волі.

Через 2 тижні ми будемо відзначати вбивство Анни Політковської, для нас усе це нагадування. Також ми всі пам'ятаємо вбивство Георгія Гонгадзе... Ні в одному з цих випадків не було проведено належного розслідування», – підкреслила вона.

Смерть українського журналіста Павла Шеремета і скандал навколо сайту «Миротворец» також були згадані на конференції ОБСЄ.

«Україна. Павло Шеремет був убитий. Це нагадує нам про проблему. Цього літа особиста інформація більше 4 тисяч журналістів була опублікована на сайті "Миротворець". Журналісти вимагають захисту. Я цього літа знову отримала запевнення від українських органів влади, що права журналістів будуть захищені, і що буде обмежено право влади на обмеження свободи слова», – зазначає Міятович.

Дуня Міятович також прокоментувала ситуацію зі свободою слова в Туреччині, Росії, Азербайджані, Сербії, зокрема вона зазначила: «Росія. Безкарність залишається. Більше 30 злочинів щодо журналістів залишається без розслідування з боку органів влади».

Нагадаємо, журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналістові. У 2009 році в Київській області було знайдено рештки черепа, які, за даними експертизи, належать журналістові.

За вбивство Георгія Гонгадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, вирок якому набув чинності в січні 2016 року, та засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набули чинності в березні 2008 року.

Замовників убивства Георгія Гонгадзе досі не знайдено та не притягнуто до відповідальності, хоча це обіцяли зробити всі Президенти України та всі глави МВС і ГПУ.

22 березня у Києві на території церкви Миколи Чудотворця Набережного 22 березня 2016 року через понад 15 років після смерті поховали журналіста Георгія Гонгадзе.

20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в Києві загинув  український журналіст Павло Шеремет. Вбивство кваліфіковано прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб». 

4 серпня Генпрокуратура повідомила, що слідство наразі розглядає чотири основні версії злочину: неприязні особисті стосунки загиблого; професійна журналістська діяльність Павла Шеремета; можлива дестабілізація обстановки в Києві та Україні у зв’язку із загибеллю відомого журналіста; помилка об’єкту злочину – ціллю зловмисників могла бути засновниця «Української правди» Олена Притула, яка теж користувалася автівкою, в яку була закладена вибухівка. За словами представника ГПУ, всі версії є робочими. Слідство триває.

На фото - Дуня Міятович

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1657
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду