Ренту за користування придатними для 4G частотами можуть підвищити майже в 500 разів

Ренту за користування придатними для 4G частотами можуть підвищити майже в 500 разів

20 Вересня 2016
836
20 Вересня 2016
10:06

Ренту за користування придатними для 4G частотами можуть підвищити майже в 500 разів

836
Кабінет міністрів України пропонує депутатам ухвалити зміни до Податкового кодексу та підвищити рентну плату за користування радіочастотним ресурсом (РЧР) в діапазонах 2300-2400 МГц і 2500-2690 МГц у 488 разів - до 20 тис. грн за 1 МГц з 40,92 грн за 1 МГц.
Ренту за користування придатними для 4G частотами можуть підвищити майже в 500 разів
Ренту за користування придатними для 4G частотами можуть підвищити майже в 500 разів

Такі зміни містяться в проекті закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України» №5132, опублікованому на офіційному сайті Верховної Ради України, - пише УНІАН.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, з метою мотивації операторів оптимізувати свої мережі для використання наявних у них ресурсів уряд пропонує ввести підвищувальні коефіцієнти в розмірі 1,4 за перевищення одним користувачем РЧР оптимально необхідної ширини смуг радіочастот у відповідних 4G-діапазонах, і 1,2 - за неефективно фрагментовані смуги радіочастот.

Водночас, у випадку, якщо користувач РЧР прийме заходи з вивільнення економічно доцільної смуги радіочастот, Кабмін пропонує встановити для нього понижуючий коефіцієнт в розмірі 0,75.

За словами прес-служби Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), прийняття відповідного законопроекту буде сприяти впровадженню ринкових механізмів для усунення невиправданої концентрації спектра.

Приймаючи таке рішення, комісія виходила з того, що частоти, які можуть бути використані під 4G, повинні бути в одній ціновій категорії з тими, на яких оператори зараз вже надають послуги 2G і 3G. А ціна 40,92 грн за 1 МГц в діапазонах 2300-2400 МГц, 2500-2690 МГц, на думку регулятора, невиправдано занижена, чим користуються оператори, які контролюють більшу частину спектру у цих діапазонах.

Оскільки оператори, що працюють в діапазонах 2300-2400 МГц і 2500-2690 МГц, зайняли спектр і при цьому не розвивають свій бізнес, підвищення рентної плати за користування РЧР буде сприяти тому, що ті оператори, які займають відповідні частоти, почнуть їх розвивати, або повернуть державі. У цьому випадку, вони можуть бути на конкурсній основі надані іншим операторам для впровадження нових технологій

19 липня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), схвалила відповідне внесення змін до Податкового кодексу. Від підвищення плати за частоти найбільше постраждають компанії «ММДС Україна» та «Інтелектуальні комунікації» (Giraffe), які контролюють більшу частину спектру в діапазонах 2300-2400 МГц, 2500-2690 МГц.


Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
836
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду