Філліпс, геть із професії! Медіапідсумки 12–19 вересня 2016 року

Філліпс, геть із професії! Медіапідсумки 12–19 вересня 2016 року

20 Вересня 2016
2744
20 Вересня 2016
10:30

Філліпс, геть із професії! Медіапідсумки 12–19 вересня 2016 року

2744
Філліпс, геть із професії! Медіапідсумки 12–19 вересня 2016 року
Філліпс, геть із професії! Медіапідсумки 12–19 вересня 2016 року

17 вересня відбулося довгоочікуване звільнення Юрія Супруна та Володимира Жемчугова з полону бойовиків так званої «ЛНР». Під час звільнення останнього стався прикрий інцидент: блогер-українофоб Грем Філліпс (громадянин Великої Британії, який працює на російську пропаганду) почав ставити українському бранцю провокативні запитання, обзивати заручника й українських журналістів, які висвітлювали звільнення, та фільмувати це.

19 вересня зняте Філліпсом відео показали учасникам засідання Комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з питань культури, науки, освіти та медіа. Європарламентарі зібралися на два дні в Києві, щоб обговорити європейську практику подолання таких проблем, як атаки на журналістів та свободу слова, використання медіа для політичних цілей, військова пропаганда, парламентське співробітництво з розслідувальними медіа, виклики та підзвітність онлайн-медіа й журналістики тощо.

Підняте українськими учасниками засідання питання про позбавлення Філліпса на батьківщині статусу журналіста органічно виглядало в порядку денному як ілюстрація тих викликів, з якими наразі стикається весь світ. Щоправда, європарламентарі відреагували на побачене досить стримано. Натомість депутатка від Італії кілька разів наполегливо просила представників української делегації прокоментувати начебто наявні в італійських ЗМІ публікації про велику кількість нацистів і фашистів в Україні. «От ви й стали жертвою пропаганди», – відповіли їй учасники з України.

Здається, найбільше пожвавлення в європарламентарів викликав виступ генпрокурора Юрія Луценка, який брав участь у секції про боротьбу з корупцією та розповідав про хід реформ у прокуратурі. В цій же секції випало виступати й мені, і в якості ілюстрації ходу антикорупційних реформ я не могла не згадати свіжий скандал довкола придбання квартири нардепом Сергієм Лещенком (бо я люблю іронічні приклади): людина, яка довгий час як журналіст-розслідувальник боролася з корупцією та фінансовою непрозорістю, пішовши в політику, стала жертвою вимог до прозорості джерел фінансування дорогої покупки. Сергій Лещенко, нагадаю, потрапив під перевірку НАБУ та приблизно в той же час, коли засідав комітет ПАРЄ, проводив брифінг щодо результатів цієї перевірки.

На тижні, що минув, найбільш резонансною подією, судячи з трафіку на наші новини, було підписання Президентом Петром Порошенком закону про вилучення російських теле- та радіопередач з квоти європейських. Закон був ухвалений Верховною Радою ще 17 травня і майже чотири місяці пролежав у шухляді в Адміністрації Президента. Нагадаю, закон не забороняє російсько-українського спільного виробництва, але опосередковано обмежує його обсяги – не більше 30% тижневого ефіру.

Ще одна резонансна подія минулого тижня – рішення студії «Квартал 95» відмовитися від участі в другому етапі 9-го конкурсного відбору кінопроектів Держкіно. На держпідтримку претендували два проекти студії «Квартал 95»: повнометражний анімаційний фільм «Повернення Гуллівера» (очікувана сума державної підтримки становила 35 млн грн. при загальному бюджеті 75 млн грн.) і ігровий повнометражний фільм «Слуга народу» (очікувана сума державної підтримки – 15 млн грн. при загальному бюджеті 30 млн грн.). Відкликати свої заявки продакшн підштовхнув скандал, який розгорівся після показу 10 вересня на каналі «1+1» запису концерту «Кварталу 95», що проходив у липні в Юрмалі в рамках організованого студією фестивалю Made in Ukraina.

«Всі знають про цей фестиваль», – пожартував керівник StarLightMedia Володимир Бородянський 19 вересня, під час прес-конференції, присвяченої відкриттю Kiev Media Week. Тим не менше, саме художній керівник «Кварталу 95» Володимир Зеленський став одним із основних ньюсмейкерів цієї прес-конференції: прийшовши трохи пізніше за решту спікерів та скромно сівши з краю президії, він оголосив про те, що формат серіалу «Слуга народу» купила американська компанія Fox Studios.

Порядок денний Kiev Media Week цікаво аналізувати в ретроспективі. Минулого року лідери індустрії оголосили, що, на їхню думку, допомогти телекомпаніям стати бізнесом можуть, у першу чергу, законодавчі ініціативи, спрямовані на держпідтримку кіносеріального виробництва, переформатування універсальної програмної послуги та боротьбу з інтернет-піратством. Рік потому всі три ініціативи втілені в законопроектах, розглянутих парламентом у першому читанні та підготовлених до другого. І зараз у порядку денному конференції – кроки щодо імплементації норм цих законопроектів після того, як їх ухвалить парламент. Мова про зміни до Податкового, Митного та Бюджетного кодексів, створення загальноукраїнської кінокомісії та кінокомісії в Києві, укладання на рівні держави договорів про копродукцію зі стратегічно важливими партнерами (в першу чергу, з Канадою та Китаєм), просування України на міжнародному кіносеріальному ринку.

Лишаються всередині індустрії й дискусійні питання, щодо яких в учасників ринку немає єдиної думки. Наприклад, стосовно того, чи варто законодавчо регулювати час виходу в прокат вітчизняних та іноземних фільмів: Володимир Бородянський висловився за тимчасовий протекціонізм з метою запуску індустрії, тоді як Володимир Зеленський зауважив, що він проти обмеження конкуренції на законодавчому рівні, і натомість закликав телегрупи підтримувати вітчизняних кіновиробників, надаючи їхнім проектам широку медіапідтримку.

Так чи інакше, але всім, хто наразі хоче спробувати свої сили в кіносеріальному виробництві, я щиро раджу це робити: на етапі становлення будь-якої індустрії можна побудувати хорошу кар’єру, долучитися до проривних проектів та просто зробити світ кращим.

Фото - flashcrimea.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2744
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду