Медіаорганізації закликають колег вшанувати пам’ять Гонгадзе, Шеремета та всіх загиблих журналістів

Медіаорганізації закликають колег вшанувати пам’ять Гонгадзе, Шеремета та всіх загиблих журналістів

16 Вересня 2016
3220
16 Вересня 2016
09:16

Медіаорганізації закликають колег вшанувати пам’ять Гонгадзе, Шеремета та всіх загиблих журналістів

3220
16 вересня о 18:30 на Майдані біля Монументу Незалежності у Києві Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Інститут масової інформації, ГО «Детектор медіа» проведуть спільну акцію з ушанування пам’яті Георгія Гонгадзе, Павла Шеремета та всіх загиблих журналістів. Медіорганізації закликають колег долучитися до акції
Медіаорганізації закликають колег вшанувати пам’ять Гонгадзе, Шеремета та всіх загиблих журналістів
Медіаорганізації закликають колег вшанувати пам’ять Гонгадзе, Шеремета та всіх загиблих журналістів

У Києві журналістів запрошують зібратися о 18.30 на Майдані біля Монументу Незалежності, де і відбудеться акція з ушанування пам’яті загиблих журналістів.

Організатори закликають приєднатися всіх охочих, а також провести подібні акції пам’яті у регіонах.

Ініціатори акції наголошують, що професія журналіста в Україні продовжує залишатися небезпечною.

«Колеги зазнають великих ризиків, не тільки перебуваючи в гарячих точках на сході країни, а й просто порушуючи резонансні теми та ставлячи незручні запитання владі. І жодна з гучних справ – чи то про побиття чи навіть про вбивства журналістів – досі не розкрита. Тому ця акція – ще одне нагадування владі про відповідальність і нагадування медіаспільноті  про солідарність», – зазначає НСЖУ.

Нагадаємо, журналіст, засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі в Київській області було виявлено обезголовлене тіло, яке, за висновками експертів, могло належати журналістові. У 2009 році в Київській області було знайдено рештки черепа, які, за даними експертизи, належать журналістові.

За вбивство Георгія Гонгадзе засуджено до довічного ув’язнення колишнього керівника департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача, вирок якому набув чинності в січні 2016 року, та засуджено до різних строків позбавлення волі колишніх співробітників міліції Миколу Протасова (13 років позбавлення волі, помер у тюрмі), Валерія Костенка та Олександра Поповича (12 років позбавлення волі), чиї вироки набули чинності в березні 2008 року.

Замовників убивства Георгія Гонгадзе досі не знайдено та не притягнуто до відповідальності, хоча це обіцяли зробити всі Президенти України та всі глави МВС і ГПУ.

22 березня у Києві на території церкви Миколи Чудотворця Набережного 22 березня 2016 року через понад 15 років після смерті поховали журналіста Георгія Гонгадзе.

20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в Києві загинув  український журналіст Павло Шеремет. Вбивство кваліфіковано прокуратурою Києва за статтею «умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб». 

4 серпня Генпрокуратура повідомила, що слідство наразі розглядає чотири основні версії злочину: неприязні особисті стосунки загиблого; професійна журналістська діяльність Павла Шеремета; можлива дестабілізація обстановки в Києві та Україні у зв’язку із загибеллю відомого журналіста; помилка об’єкту злочину – ціллю зловмисників могла бути засновниця «Української правди» Олена Притула, яка теж користувалася автівкою, в яку була закладена вибухівка. За словами представника ГПУ, всі версії є робочими. Слідство триває.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3220
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду