Форум видавців: путівник для медійників

Форум видавців: путівник для медійників

14 Вересня 2016
1969
14 Вересня 2016
10:00

Форум видавців: путівник для медійників

1969
Найцікавіші медійні заходи Форуму видавців у Львові
Форум видавців: путівник для медійників
Форум видавців: путівник для медійників

Цьогорічний Форум видавців у Львові відбудеться за кілька днів — із 15 по 18 вересня — й має тему «Межі кордонів». Ми вже запропонували свою добірку десяти книжкових новинок Форуму видавців для журналістів. Цього разу публікуємо путівник фестивалем, щоби наші читачі не проґавили найцікавіші медійні заходи серед усіх презентацій, дискусій, майстер-класів, читань та перфомансів...

Форум видавців — 2016 матиме дві програми, напряму пов’язані з медіа. Це, по-перше, «Художній репортаж» від видавництва «Темпора», на яку приїдуть іноземні репортери, а також де буде презентовано альманах десяти найкращих репортажів конкурсу «Самовидець». А по-друге, «Мандри» від інтернет-видання Ukraїner, у якому візьмуть участь не лише журналісти, а й письменники та блогери, які пишуть про власні подорожі.

А тепер — детальніше про всі медійні заходи чотирьох фестивальних днів.

15 вересня

На майданчику «Мандрів» (Кінотеатр «Кінопалац Коперник») вже об 11:00 відбудеться дискусія «Blog 360. Як із мрії подорожувати зробити відеоблог?», у якій візьмуть участь троє блогерів та блогерок: Мар'яна і Володимир Романяк та Мар'ян Шпитак.

Після неї на цій же локації виступить польський репортер Марек Оґдовський, який написав кілька книжок про Афганістан та Україну. Під час розмови «Нормальність у ненормальності» журналіст поділиться власними враженнями від подорожі війною на Донбасі.

О 15:00 телеведучий каналу ZIK Остап Дроздов презентує свою дебютну художню книгу «№1. Роман-вибух» у Палаці мистецтв — сповідь кількох поколінь львів’ян, об’єднаних наскрізною ідеєю — відстояти свою ідентичність.

О 17:00 на іншій локації — в антикафе CoMMuna — відбудеться дискусія «Художній репортаж: факт чи вигадка?» за участі Андрія Бондаря, Марії Титаренко та Лілії Шутяк.

Опісля — о 19:00 — на цьому ж майданчику видавництво «Темпора» презентує дві збірки українського репортажу 1920-х років. Це книжка письменника доби Розстріляного відродження Майка Йогансена «Подорожі філософа під кепом», а також збірку текстів шістьох інших авторів «Шляхи під сонцем».

Водночас відбуватиметься презентація нової книжки журналіста й історика Данила Яневського «Архітектори і виконроби» у Театрі пива «Правда».

Завершити фестивальний день можна зустріччю зі ще одним польським журналістом — Земовітом Щереком. О 20:30 в антикафе CoMMuna розпочнеться розмова під назвою «З ненавистю до батьківщини / Батьківщина, любов моя». У видавництві «Темпора» виходили друком його книжки «Прийде Мордор і нас з´їсть, або Таємна історія слов'ян» та «Сімка».

16 вересня

Об 11:00 у Палаці мистецтв колишній кореспондент The Wall Street Journal та Financial Times у Москві, а нині експерт із питань Росії та СРСР Девід Саттер презентує свою першу видану в Україні книжку «Менше знаєш, краще спиш». У ній автор викриває злочини єльцинського та путінського режимів, а також намагається пояснити дух і психологію Росії, в якій прожив тривалий час.

О 12:00 у Першій Львівській медіатеці відбудеться зустріч із творцями «Громадського радіо» Андрієм Куликовим, Кирилом Лукеренком, Олександром Бузюком та Іриною Славінською, які розкажуть про власну стратегію розвитку громадського мовлення.

О 13:00 Девід Саттер прочитає лекцію «Розвал СРСР. Репортаж» на майданчику «Мандрів» (кінотеатр «Коперник»).

О 15:00–15:45 відбудеться розмова зі ще двома мандрівниками «Навколосвітня подорож. Ігор Шаверський, Олена Петросюк». Вони обоє звільнилися з посад інвестиційних банкірів та вирушили в подорож. «У них закінчилися всі гроші, зникли друзі, сталися історії, сумні й веселі — а потім вони вирулили, проїхали все до кінця і повернулися додому. При цьому Олена на знімала неймовірні фото, а Ігор став одним із найцікавіших тревел-блогерів», — ідеться в анонсі заходу.

Водночас у Музеї мистецтва давньої української книги відбудеться дискусія українських літературних критиків «Це перемога! Або все пропало!» за участі Володимира Єшкілєва, Михайла Назаренка, Євгенія Стасіневича та Ігоря Бондара-Терещенка.

О 16:00 на майданчику «Мандри» відбудеться презентація інтернет-видання про подорожі Україною Ukraїner за участю його команди: Богдана Логвиненка, Дмитра Охріменка та Юлії Федорович.

О 17:00 в антикафе CoMMuna «Темпора» презентує альманах конкурсу художнього репортажу ім. Йогансена «Самовидець», названий за темою цьогорічного конкурсу: «Війна. Життя de facto». У заході візьме участь переможниця конкурсу — донецька журналістка Єлизавета Гончарова, а також журналісти Пьотр Андрусечко, Марія Семенченко та Олег Криштопа.

Водночас журнал «ШО» запрошує на круглий стіл «Що залайкали — те і читають. Блог і соцмережі як інструмент популяризації читання», який відбудеться у пабі «Купіца».

О 17:00 на форумі — ще одна подія. Літературний критик Євгеній Стасіневич презентує першу власну книжку «Ціна питання: 27 інтерв'ю Євгенію Стасіневичу». У презентації візьмуть участь двоє з її героїв — подружжя Андрія Бондаря та Софії Андрухович. Презентація відбудеться в ресторані готелю «Жорж».

О 18:00 у Палаці мистецтв пройде презентація масштабного проекту «Ukraine. The best» — енциклопедії вітчизняної культури, в якій згадано 120 митців. У заході візьмуть участь герої та автори книжки, зокрема Катерина Бабкіна, Ігор Панасов та інші. В мережі вже створено однойменний сайт.

А о 19:00 польський журналіст Вітольд Шабловський презентує останню з виданих українською книжок «Танечні ведмеді», в якій ідеться про трансформацію після комуністичного минулого Польщі, України, Естонії, Сербії, Албанії, Куби та Грузії. Місце — антикафе CoMMuna.

17 вересня

На майданчику «Мандри» об 11:00 розпочнеться спілкування з Сашком Сівченком, який проїхав кілька країн на велосипеді. Він видав електронну книжку про свою подорож Грузією, а наступну планує присвятити мандрівці Францією. Під час розмови «Крути педалі: Україна, Грузія, Франція» він розповість, як не лише мандрувати, а й писати про це.

О 12:00 у Палаці Потоцьких заплановано презентацію проекту друкованого видання «Універсум». Журнал створюється за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні й має слоган «Незалежний погляд з України». Вже працює сайт проекту.

О цій же годині в ресторані готелю «Жорж» презентуватимуть історико-культурологічний журнал Qasevet та кримськотатарський дитячий журнал «Арманчыкъ» в рамках тематичного форуму «Крим».

О 13:00 у Науковій бібліотеці ЛНМУ імені Данила Галицького — круглий стіл «Як писати про майдан та війну, щоб було цікаво і правдиво» за участі журналістів, письменників та критиків.

За годину — о 14:00 — в Музеї мистецтва давньої української книги презентують вересневий номер міжнародного літературного журналу «Крещатик», сформованого з нових творів письменників Західної України.

О 14:30 публіцист, письменник та літературознавець Олександр Михед в антикафе CoMMuna представить книгу-дослідження «Бачити, щоб бути побаченим. Реаліті-шоу, реаліті-роман та революція онлайн».

На форумі «Мандри» в кінотеатрі «Коперник» о 15:00 журналіст, письменник та мандрівник Богдан Логвиненко презентує свою книжку історій «Перехожі» — про людей, яких він зустріч під час подорожі Південно-Східною Азією. Хто не встигне сюди — увечері відбудеться ще одна, неформальна презентація книжки (о 18:00 у «Дзизі»).

А о 15:30 двоє журналістів презентують свої книжки про 1990-ті: Олег Криштопа написав про Івано-Франківськ, а Максим Беспалов — про Дніпропетровськ. Місце: антикафе CoMMuna.

О 16:00 у культурно-мистецькому центрі «Дзиґа» публіцист, редактор і перекладач Олександр Бойченко представить книгу своїх колонок «50 відсотків рації».

О цій же годині блогер Сергій Іванов презентуватиме свою книжку оповідань «Протиріччя». Місце: бар-ресторан «Порохова вежа».

О 17:00 в CoMMuna відбудеться розмова «Репортаж без кордонів. Зустріч із Вітольдом Шабловським».

А за годину — о 18:00 — у Першій Львівській медіатеці російська наукова журналістка та популяризаторка науки Ася Казанцева презентує дві свої книжки, видані українською: «Хто б міг подумати! Як мозок змушує нас робити дурниці» та «В інтернеті хтось помиляється! Наукові дослідження дискусійних питань». Журналістка також прочитає лекцію «Їжа корисна та шкідлива: як зрозуміти».

О 18:30 у дворику «Львівської копальні кави» команда інтернет-видання The Ukrainians презентує другу збірку інтерв’ю «theUKRAINIANS II. Історії успіху». На презентації відбудеться публічне інтерв'ю з героєм книжки Тарасом Прохаськом.

О 19:00 у Палаці мистецтв «Фоліо» презентують книгу «Уроки Грузії для України. 20 розмов із Міхеілом Саакашвілі» за участі самого політика.

Водночас австрійський репортер, письменник та редактор Карл Маркус Ґаус в антикафе CoMMuna представить свою книжку есе «Зникомі європейці».

18 вересня

О 14:00 у кінотеатрі «Коперник» відбудеться публічне інтерв'ю з одним із найвідоміших польських репортажистів, що пише про Україну, — Зємовітом Щереком.

О 17:00 в антикафе CoMMuna журналіст Максим Беспалов презентує тревелог «Дорога на край світу», виданий «Темпорою».

А о 19:00 у готелі «Жорж» відбудеться публічна дискусія проекту «Громадське.Схід» каналу «Громадське телебачення» «Література війни чи література про війну?».

«Якою запам’ятають російсько-українську війну на Донбасі, як її будуть вивчати на уроках літератури – по яких книгах? Чи ми дозріли до романів – до великих форм? Чи можемо ми отримати літературу не лише з однієї сторони? Чи можливі думки різних сторін? Якою мовою про це говорити? Чи потрібні нам патріотичні твори?», - про це говоритимуть журналіст та письменник Артем Чапай, а також літератори Олексій Чупа, Любов Якимчук та Артем Чех.

Тож час збирати речі — й вирушати у Львів, попередньо склавши список книжкових покупок!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1969
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду