Як інтернет-ЗМІ писали про хабарі в липні: дослідження

Як інтернет-ЗМІ писали про хабарі в липні: дослідження

10 Вересня 2016
1803
10 Вересня 2016
13:00

Як інтернет-ЗМІ писали про хабарі в липні: дослідження

Оксана Митницька
координатор Українського медіа-центру реформ
1803
«Детектор медіа» продовжує публікувати результати дослідження Українського кризового медіа-центру, проведеного за підтримки амбасади Фінляндії в Україні, щодо того, як ЗМІ висвітлюють тему хабарництва
Як інтернет-ЗМІ писали про хабарі в липні: дослідження
Як інтернет-ЗМІ писали про хабарі в липні: дослідження

У фокусі дослідження – понад 4 тис. українських електронних ЗМІ. Результати дослідження за червень ви можете подивитися за посиланням. Результати за липень – нижче:

  • у липні в українських медіа було зафіксовані 196 унікальних матеріалів про хабарництво та привласнення державних коштів. Кожен другий з них був про затримання хабарників. 41% із згаданих матеріалів стосувалися подальшого перебігу справ. На жаль, відмова від хабаря все ще залишається не дуже цікавою для ЗМІ: на позитивні кейси з поведінки громадян у подібних ситуаціях припадає всього 8% унікальних публікацій;
  • як і в червні, третина фактів затримання на хабарах, про які писали в ЗМІ, була про отримання неправомірної винагороди у розмірі до 10 тис. грн. (33%);
  • загальна сума хабарів та розкрадання державних коштів у випадках, що були висвітлені ЗМІ, в липні склала понад 856 млн грн. Як і в червні, «популярною сферою» хабарництва залишається оренда землі та дозволи на будівництво. Загальна сума хабарів в цій сфері в липні склала понад 5 млн грн., «середній чек» хабара – 663 тис. грн. Найбільший хабар у цій сфері медіа зафіксували на Черкащині, де голова сільради за виділення землі вимагав від місцевого підприємця $184 тис.;
  • не менш «затребуваною» в контексті хабарництва сферою було й неперешкоджання/сприяння в здійсненні підприємницької діяльності та уникнення відповідальності/арешту. Загальна сума хабарів у цих сферах склала понад 1,8 млн грн., що вдвічі більше за суму хабарів в даних сферах у червні;
  • «середній чек» хабарів в липні склав 140 тис. грн. «Найдешевшими» були хабарі, пов’язані з виготовленням документів (сума «середнього чеку» склала 7 тис. грн.), та за ухилення від військової служби (сума «середнього чеку» склала 5 тис. грн.);
  • лідерські позиції за кількістю висвітлених в ЗМІ випадків затримання хабарників утримують Київська, Одеська та Львівська області. Лідерами за сумою «середнього чеку» хабара стали Миколаївська (4 млн грн.), Івано-Франківська (2,5 млн грн.) та Черкаська області (1,5 млн грн.);
  • пасивність у висвітленні теми боротьби з хабарництвом продовжують демонструвати ЗМІ Тернопільської та Волинської областей, що показали «середній чек» на рівні до 6 тис. грн.

У цьому контексті цікавою є статистика, яка характеризує реакцію влади на виявлені факти корупції. Для цього дослідники проаналізували дані з Єдиного державного реєстру судових рішень та Єдиного державного реєстру досудових розслідувань, надані УКМЦ за запитом до Генеральної прокуратури України.

Отже, співставлення даних показало, що суд виніс вироки за справами на загальну суму збитків, що складає 1,7 млн грн. Це всього 5% від суми «засвічених» ЗМІ хабарів липня, що, в свою чергу, більш ніж вдвічі менше за аналогічний показник червня.

«Середній чек» вироків за хабарництво в липні склав 37 тис. грн., що більш ніж утричі менше аналогічного показника червня. Найбільший «середній чек» серед вироків суду стосувався сфери неперешкоджання/сприяння в здійсненні підприємницької діяльності і склав 83 тис. грн., найменший – 4 тис. грн. за виготовлення документів.

За даними Генпрокуратури України, у липні було відкрито 254 впровадження. З них 54 – у столичному регіоні, 11% яких було скеровано до суду. Найбільший кількісний показник скерованих до суду справ було виявлено у Донецькій області: так, з 11 зареєстрованих кримінальних проваджень 10 було відправлено до суду.

Клікніть для збільшення

Для довідки:

Дослідження проводить Український кризовий медіа-центр за підтримки посольства Фінляндії в Україні. У фокусі дослідження – топ-4000 електронних ЗМІ, з усіх куточків країни. Онлайн-сегмент медіа обраний з двох причин: по-перше, інтернет-ЗМІ за своєю природою «розкутіші» за традиційні медіа, по-друге, їхній контент повністю відтворює інформацію ТБ-сегменту.

Дослідження проводить компанія NOKs Fishes за допомогою програми «Шукач.info». Мета дослідження – виявлення унікальних публікацій із фактами згадки хабарів, із подальшою класифікацію знайденого контенту за розміром хабара, регіональною приналежністю події, специфікацією хабара. Період дослідження – 1–31 липня 2016 року.

Заглавне фото - cnbc.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1803
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду