Сьогодні День українського кіно – пам’ятаємо про засудженого у Росії кінорежисера Олега Сенцова

Сьогодні День українського кіно – пам’ятаємо про засудженого у Росії кінорежисера Олега Сенцова

10 Вересня 2016
1263
10 Вересня 2016
10:27

Сьогодні День українського кіно – пам’ятаємо про засудженого у Росії кінорежисера Олега Сенцова

1263
Сьогодні, 10 вересня, відзначається День українського кіно, встановлений згідно з указом Президента України від 12 січня 1996 року і щороку відзначається у другу суботу вересня.
Сьогодні День українського кіно – пам’ятаємо про засудженого у Росії кінорежисера Олега Сенцова
Сьогодні День українського кіно – пам’ятаємо про засудженого у Росії кінорежисера Олега Сенцова

Цьогоріч свято збігається з днем народження одного з засновників українського кіно, класика світового кінематографа Олександра Довженка, який народився 10 вересня 1894 року. Про це повідомляє «Укрінформ».

Український кінематограф бере початок ще з кінця ХІХ століття, коли в 1893 році механік Одеського університету Йосип Тимченко на три місяці раніше за Томаса Едісона й більше, ніж за рік раніше братів Люм’єрів, сконструював кінознімальний та кінопроекційний апарати.

Через кілька років потому в Харкові Альфред Федецький зняв кілька короткометражних картин і 2 грудня 1896 у приміщенні Харківського оперного театру (тепер обласна філармонія) провів перший в Україні публічний кіносеанс.

В Україні ігрові стрічки з’явилися 1907 року, з 1909 почали випускались комедії, драми, водевілі з репертуару та у виконанні акторів українських театрів: «Шельменко-денщик», «Москаль-чарівник», «Ніч перед Різдвом».

Існували невеликі кіностудії в Катеринославі (Дніпро), Одесі, Києві.

У «революційні» для українського кіно 20-ті роки ХХ століття, коли з’явилися фільми Олександра Довженка «Звенигора» (1928), «Арсенал» (1929),  «Земля» (1930). Останній увійшов до десятки найвизначніших фільмів світу всіх часів і народів.

З появою звуку у 30-х роках Іван Кавалерідзе знімає «Коліївщину» (1933), «Прометея» (1935), «Наталку Полтавку» (1936), «Запорожця за Дунаєм» (1937).

Після закінчення війни попри жорстку цензуру й тиск з боку тоталітарної держави на екрани кінотеатрів виходять фільми Леоніда Осики, Сергія Параджанова, Кіри Муратової, Юрія Іллєнка та інших визначних українських кінорежисерів. Й досі немеркнучим світлом сяють зірки акторського таланту Івана Миколайчука та Леоніда Бикова, Лариси Кадочникової та Ади Роговцевої, Богдана Ступки та Костянтина Степанкова.

У добі новітнього українського кінематографа варто згадати фільми Сергія Лозниці, Мирослава Слабошпицького, Марини Вроди, Олеся Саніна, Михайла Іллєнка та інших українських режисерів.

В День українського кіно необхідно пам’ятати, що за гратами у Росії за сфабрикованим судовим вироком перебуває український кінорежисер Олег Сенцов.

«Той, чиє місце на знімальному майданчику поряд з камерою – знаходиться за гратами. Сподіваймося, що рано чи пізно він повернеться на батьківщину, і ми ще побачимо його кращий фільм», - зазначає «Укрінформ».

Нагадаємо, 25 серпня 2015 року  Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав українського кінорежисера Олега Сенцова винним в організації терористичного угрупування і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заяляє, Росія і Україна продовжують переговори щодо обміну різних кандидатур. Він висловив сподівання, що «спільна робота» ведеться також із повернення в Україну засудженого у Росії Олега Сенцова. За його словами, остаточні рішення з російського боку буде приймати Володимир Путін. Дмитро Пєсков також визнав, що контакти із російською стороною підтримує Віктор Медвечук.

25 серпня 2016 року, до річниці винесення російським судом вироків Олегу Сенцову і Олександру Кольченку в Києві відбулася акція на їх підтримку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1263
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду