Рада може заборонити використовувати назви «ДНР» та «ЛНР»

Рада може заборонити використовувати назви «ДНР» та «ЛНР»

8 Вересня 2016
1148
8 Вересня 2016
10:16

Рада може заборонити використовувати назви «ДНР» та «ЛНР»

1148
6 вересня у Верховній Раді зареєстровано Проект Закону №5086 «Про заборону пропаганди злочинних організацій, самопроголошених на території окремих районів Донецької та Луганської областей», згідно з яким забороняється публічне використання назв «ДНР» та «ЛНР», у тому числі у засобах масової інформації
Рада може заборонити використовувати назви «ДНР» та «ЛНР»
Рада може заборонити використовувати назви «ДНР» та «ЛНР»

Відповідний документ зареєструваний народним депутатом від «Народного фронту» Ігорем Лапіним та  розміщений на сайті Верховної Ради України.

«Публічне використання назв злочинних організацій, самопроголошених на території окремих районів Донецької та Луганської областей, у тому числі у засобах масової інформації, забороняється», - йдеться у документі.

Замість цього пропонується використовувати такі словосполучення: «злочинна організація, самопроголошена на території Донецької області», «злочинна організація, самопроголошена на території Луганської області», або «незаконне збройне формування».

Також забороняється виготовлення, поширення у будь-який спосіб та публічне використання, у тому числі у ЗМІ, символіки вищезазначених злочинних організацій. У той же час передбачені певні виключення з цього правила, зокрема: демонстрація символіки в якості трофеїв, здобутих у ході бойових дій, в експозиціях музеїв, тематичних виставках та ін.

Законопроект передбачає відповідальність за порушення зазначених у ньому положень. Для ЗМІ це підстава для відмови у реєстрації та/або припинення випуску друкованого засобу масової інформації. Для юридичної особи, політичної партії та іншого об’єднання громадян - підставою для припинення діяльності.

У такому випадку їх діяльність/випуск припиняється в судовому порядку за позовом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державної реєстрації юридичних осіб, реєстрації (легалізації) об’єднань громадян, громадських спілок, інших громадських формувань, або іншого уповноваженого органу державної влади.

Також передбачено кримінальну відповідальність. Згідно з законопроектом, публічне заперечення злочинного характеру діяльності «ДНР» та «ЛНР», її виправдання, а також виготовлення, поширення у будь-який спосіб та публічне використання, у тому числі у засобах масової інформації, символіки зазначених злочинних організацій, а так само порушення встановленого законом порядку публічного використання назв зазначених злочинних організацій, - карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

Як зазначено, метою законопроекту є заборона пропаганди злочинних організацій, самопроголошених на території окремих районів Донецької та Луганської областей, у тому числі шляхом недопущення: публічного заперечення злочинного характеру їх діяльності, поширення їхньої символіки, публічного використання їх назви тощо, йдеться у пояснювальній записці до документу.

Згідно з законопроектом, пропагандою злочинних організацій, самопроголошених на території окремих районів Донецької та Луганської областей є – публічне заперечення злочинного характеру діяльності «Донецької народної республіки» та «Луганської народної республіки», її виправдання, а також порушення встановленого цим Законом порядку публічного використання назв зазначених самопроголошених організацій та заборони використання їхньої символіки.

Фото: www.expres.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1148
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду