СБУ хоче, щоб з діяльністю «Інтера» розібралась Нацрада

СБУ хоче, щоб з діяльністю «Інтера» розібралась Нацрада

5 Вересня 2016
1220
5 Вересня 2016
18:11

СБУ хоче, щоб з діяльністю «Інтера» розібралась Нацрада

1220
Діяльність телеканалу «Інтер» повинна розглядати Національна рада з телебачення і радіомовлення, вважає начальник апарату глави Служби безпеки України (СБУ) Олександр Ткачук.
СБУ хоче, щоб з діяльністю «Інтера» розібралась Нацрада
СБУ хоче, щоб з діяльністю «Інтера» розібралась Нацрада

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Якщо є претензії до якогось телеканалу чи будь-якого іншого ЗМІ, думаю, що в першу чергу це звернення щодо порушення журналістської етики або інших дії саме як телеканалу як юрособи, то ці звернення повинні розглядатися Нацрадою з телерадіомовлення», - сказав Олександр Ткачук журналістам в понеділок, 5 вересня, коментуючи ситуацію навколо телеканалу «Інтер».

За його словами, СБУ вживає всіх заходів для запобігання кримінальної, сепаратистської, терористичної діяльності з боку конкретних осіб. У зв'язку з цим, він нагадав, що недавно СБУ заборонила в'їзд в Україну іноземному громадянину, який працював на українському телеканалі.

«Служба реагує на конкретні ситуації. Будь-яку інформацію з приводу фізосіб і організацій ми будемо перевіряти, але в контексті конкретних дій осіб, фігурантів», - додав представник спецслужби.

Варто зазначити, що Президент України Петро Порошенко у відповідь на ситуацію, що склалася навколо телеканалу «Інтер» заявив, що це питання необхідно вирішувати у законний спосіб. «Разом з тим є абсолютно неприпустимою реалізація сценарію держави-агресора, коли через фінансування з Російської Федерації окремі засоби масової інформації намагаються дестабілізувати внутрішньополітичну ситуацію в Україні. Але реагування на це має бути в абсолютно законний спосіб», - підкреслив президент.

На переконання глави держави, для цього Верховна Рада, за ініціативи Ради національної безпеки і оборони, має забезпечити це на законодавчому рівні.

«Прошу, Олександре Валентиновичу, скоординувати позицію з Парламентом законодавчого забезпечення захисту інтересів у сфері національної безпеки, в галузі стратегічних комунікацій і інформаційної безпеки держави. Прошу взяти це негайно до виконання», - сказав Президент України, звертаючись до голови РНБО Олександра Турчинова.

Глава держави наголосив, що Служба безпеки України має забезпечити відповідне інформаційне і аналітичне забезпечення. 
Нагадаємо, 4 вересня  на вулиці Щусєва, 26 у Києві, під будівлею компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), яка займається виробництвом «Подробностей» та «Подробностей недели» для «Інтера», підпалили шини. Згодом загорілося саме приміщення компанії. 

Директор Департаменту комунікацій в МВС України Артем Шевченко  зазначив, що будівлю підпалили зсередини.

Пізніше на сайті телеканалу «Інтера» з’явилось повідомлення про  те, що на компанію «Національні інформаційні системи», що створює програми «Новини», «Подробиці», «Подробиці тижня» для телеканалу, скоєно збройний напад та є постраждалі.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що наразі ведеться слідство, відкрито кримінальне провадження. 

Раніше речниця СБУ Олена Гітлянська у відповідь на звернення глави МВС Арсена Авакова, заявила, що Служба безпеки України розслідує у рамках кримінального провадження діяльність колишньої креативної продюсерки компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), яка виробляє для телеканалу «Інтер» інформаційно-аналітичні програми, громадянки Росії Марії Столярової.

Раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що вимагає від СБУ та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення зреагувати на факти щодо зв’язків співробітників каналу «Інтер» з кремлівською пропагандою.

У лютому 2016 року СБУ заборонила в'їзд до України на п’ять років колишній креативній продюсерці ТОВ «НІС» Марії Столяровій. Пані Столярова вже залишила Україну і в коментарі ЗМІ заявила, що зробила це через погрози в соціальних мережах.

Варто нагадати, що у лютому речниця Служби безпеки України Олена Гітлянська заявила, що СБУ не знайшла підстав для відкриття кримінального провадження щодо колишньої креативної продюсерки програми «Подробности недели» на телеканалі «Інтер», громадянки РФ Марії Столярової. Напередодні канал вибачився за нецензурну лайку журналістки у прямому ефірі 21 лютого під час сюжету про Небесну Сотню.

3 серпня в інтернетпотрапило листування співробітниці міністерства державної безпеки так званої «ДНР» Тетяни Єгорової з представниками українських телеканалів. Листування датоване 2015 роком.  З масиву викладеного листування виходить, що співробітники каналів «Інтер», «Україна», «Донбас» затверджували із представниками так званої «ДНР» тексти своїх матеріалів.

Аналітик Дмитро Золотухін у своїй статті на «Детекторі медіа» зазначив, що до липня 2015 року в оприлюдненому листуванні присутні ознаки тісної співпраці між помічником Єгорової –Леонідом Муравйовим та його колегами з «Інтеру», керівництво якого неодноразово наполягало, що «Подробности» та «Подробності недели» ніяк від них не залежать, а з Муравйовим їх ніщо не пов’язує.

У своїй наступній статті на «Детекторі медіа» Дмитро Золотухін «Як саме телеканал «Інтер» співпрацював з «ДНР»» пише: «Одразу за оприлюдненням вмісту поштової скриньки співробітниці "міністерства інформації ДНР" Тетяни Єгорової сайт "ОРДІЛО", що контролюється представниками волонтерської організації "Миротворець", оприлюднив зламану поштову скриньку російського журналіста Леоніда Муравйова. Муравйов був висланий з України в березні 2015-го року Службою безпеки України. Попри це, він, можливо, продовжував тісне співробітництво зі своєю колегою Марією Столяровою, яка працювала на телеканалі «Інтер» у НІСі».

Водночас Назім Бедіров, один з топ-менеджерів НІС - новинного продакшну групи «Інтер», де працювала вислана в 2016 році з України Марія Столярова, назвав оприлюднене листування підробкою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1220
Читайте також
05.09.2016 15:30
Детектор медіа
Лілія Зінченко, Ірина Андрейців, Мар'яна Закусило
2 954
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду