Олександр Пилипець: СБУ нікого з НІСу на допит не викликала

Олександр Пилипець: СБУ нікого з НІСу на допит не викликала

5 Вересня 2016
3884
5 Вересня 2016
15:00

Олександр Пилипець: СБУ нікого з НІСу на допит не викликала

3884
Директор компанії «Національні інформаційні системи» («НІС»), що створює інформаційно-аналітичні програми для телеканалу «Інтер», – про наслідки підпалу й пожежі в офісі 4 вересня.
Олександр Пилипець: СБУ нікого з НІСу на допит не викликала
Олександр Пилипець: СБУ нікого з НІСу на допит не викликала

4 вересня в Києві під час акції протесту під офісом компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), яка займається виробництвом інформаційно-аналітичних програм для телеканалу «Інтер», невідомі підпалили будівлю. У результаті пожежі, за даними «Інтера», повністю згоріла студія програми «Подробности», кілька співробітників отруїлися чадним газом, одна співробітниця зламала ногу.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що за фактом підпалу будівлі НІСу розпочато кримінальне провадження за ст. 296 «Хуліганство» та ст. 194 «Умисне знищення майна» Кримінального кодексу України (про статтю 171 «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» поки не йдеться). Було затримано шістьох осіб, серед них, зокрема, колишніх військовослужбовців 30-ї бригади Збройних сил України. Пізно увечері 4 вересня всіх затриманих відпустили, підозр нікому не вручили.

В ексклюзивному коментарі «Детектору медіа» директор НІС Олександр Пилипець розповів про наслідки підпалу й пожежі.

Хто з ваших працівників постраждав?

– Олена Зоріна зараз лежить у лікарні з проблемами хребта.

Це повязано з підпалом?

– Звісно.

Вона отримала травму під час евакуації?

– Якщо це можна так назвати.

Рятувальники погано спрацювали?

– Ні, їм якраз велика хвала. Просто поки вони приїхали, тут було все в диму. І зрозуміло, що в такій паніці… Плюс бігали нападники, підпалювали усе, нападали на журналістів, камеру побили, по боках били. Отримали Вадік Ревун і Руслан Смещук. У цій суматосі отримували і травми…

Двоє хлопців отримали побої, Олена Зоріна – проблеми спини. Ще хтось постраждав?

– Дивлячись на те, що називати травмою. Бо ще 70 людей надихались токсичними продуктами горіння… Хто звертався в той же день у «швидку», хто після… Ми вночі піднімали техніків, щоб вийти в ефір зранку. Багато хто поїхав додому, тепер телефонують, що їм погано.

Артем Шевченко казав, що ви не давали їм записи з камер відеоспостереження, і їх вони отримали пізніше. Чому?

– Ми надали записи в той же день. Я папірець зі штампом, який незаповнений, отримав на початку дев’ятої вечора, а Аваков, Шкіряк і Шевченко через 10 хвилин почали розказувати, що ми не даємо відео. Це, як мінімум, смішно.

Також повідомлялося, що згоріла апаратна, звідки велось мовлення для К1, К2. Зараз мовлення відновили. Звідки тепер трансляція йде?

– З інших апаратних.

Однією з причин підпалу є те, що НІС нібито листувався з так званою «ДНР». Чи викликали вас чи ваших колег на допит?

– Я так розумію, що це справа слідства, і я про це нічого не знаю. Мене не викликали.

Сервери вилучали у вас чи запити надходили від СБУ?

– Абсолютно нічого такого.

Фото - inter.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3884
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду