Керівництво «Інтера» та українська влада теж несуть відповідальність за напад на офіс НІСу – Оксана Романюк

Керівництво «Інтера» та українська влада теж несуть відповідальність за напад на офіс НІСу – Оксана Романюк

5 Вересня 2016
1830
5 Вересня 2016
11:45

Керівництво «Інтера» та українська влада теж несуть відповідальність за напад на офіс НІСу – Оксана Романюк

1830
Виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк вважає, що і керівництво телеканалу «Інтер», і українська влада несуть відповідальність за напад на офіс компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), що виробляє інформаційно-аналітичні програми для каналу «Інтер». Таку думку вона висловила в коментарі «Детектору медіа».
Керівництво «Інтера» та українська влада теж несуть відповідальність за напад на офіс НІСу – Оксана Романюк
Керівництво «Інтера» та українська влада теж несуть відповідальність за напад на офіс НІСу – Оксана Романюк

Оксана Романюк закликає владу швидко й ретельно розслідувати напад: «Ми шоковані цим нападом. Безумовно, потрібно відкривати провадження і за перешкоджання журналістській діяльності. Тому що черговий випуск новин не вийшов в ефір, і студія згоріла, і кореспондентка потрапила в лікарню. Справу потрібно розслідувати швидко та ретельно, особливо тому, що зараз уже пішли заяви від самого «Інтера», що йде тиск на опозиційний канал».

На її думку, відповідальність за напад лежить у тому числі й на керівництві каналу, і на українській владі: «Я вважаю, що керівництво «Інтера» теж несе відповідальність за цей інцидент, тому що вони свідомо розпалювали ворожнечу. Останній концерт на «Інтері», наприклад, був відверто цинічним. Але тут питання також і до влади. Тому що вчорашній інцидент можна було упередити більш активними діями правоохоронців, Нацради. Це урок, я вважаю, для влади. Тому що навколо «Інтера» дуже сильно політизувалася ситуація, розганялася істерика, і не було видно конкретних дій правоохоронних органів, Нацради».

«Наприклад, Нацрада мала би зайнятися питанням суборенди НІСом ефіру телеканалу «Інтер». СБУ і правоохоронці мали б, як мінімум, порушити справи і зайнятися розслідуванням щодо узгодження сюжетів з так званими «ДНР» і «ЛНР». І це би хоч трохи зняло істерику навколо телеканалу», - пояснила виконавча директорка ІМІ.

«Зараз основне, що можна зробити, – максимально швидко і максимально ретельно розслідувати справу. Зрозуміло, що ті, хто вчинили напад, однозначно мають бути покарані. Тому що це нецивілізовані методи протесту», - додала вона.

Нині свої заяви з реакцією на інцидент з новинним продакшном «Інтера» готують міжнародні організації. За словами пані Романюк, цей напад отримає серйозну реакцію, особливо у зв’язку із заявами «Інтера» про тиск на канал. «Безумовно, це великий удар по іміджу України», - вважає вона.

Мінімізувати цей удар, на її думку, можна двома шляхами: «Перше – це дуже швидко й оперативно розслідувати цю справу. Показати, що система працює, що Україна є демократичною та цивілізованою державою, де такі справи швидко розслідуються. Це буде сигналом для міжнародної спільноти – що це не є системою для України, що це є винятком з правил, що такі речі в Україні неприпустимі.

І друге – це владі діяти на упередження. Зробити висновки з того, що сталося з телеканалом «Інтер». І взяти й розслідувати справи – щодо Столярової, щодо суборенди. Треба зняти істерію та політизацію, що панують у суспільстві навколо телеканалу «Інтер». Тільки таким чином можна зняти політизацію – коли влада почне виконувати функції, передбачені суспільним договором державним».

Тим часом громадські організації стежать за ситуацією та будуть давати свою оцінку, додала пані Романюк.

Нагадаємо, 4 вересня у Києві було здійснено підпал будівлі компанії «Національні інформаційні системи» (НІС), яка займається виробництвом «Подробностей» та «Подробностей недели» для «Інтера».

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у прямому ефірі програми «ТСН.Тиждень» на каналі «1+1» повідомив, що за фактом підпалу будівлі «НІС» розпочато кримінальне провадження за ст. 296 «Хуліганство» та ст. 194 «Умисне знищення майна» Кримінального кодексу України. Затримано шістьох осіб, серед них, зокрема, колишні військовослужбовці 30-ї бригади Збройних Сил України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1830
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду