МІП, адвокат та журналісти закликають надати підтримку Миколі Семені, проти якого у Криму відкрито карну справу

МІП, адвокат та журналісти закликають надати підтримку Миколі Семені, проти якого у Криму відкрито карну справу

31 Серпня 2016
1209
31 Серпня 2016
16:52

МІП, адвокат та журналісти закликають надати підтримку Миколі Семені, проти якого у Криму відкрито карну справу

1209
Перша заступниця міністра інформаційної політики Еміне Джеппар, керівник кримського проекту «Крим.Реалії» Володимир Притула, адвокат Олександр Попков закликали до широкого розголосу інформації про переслідуваного російською ФСБ в окупованому Криму журналіста Миколу Семену та його підтримки.
МІП, адвокат та журналісти закликають надати підтримку Миколі Семені, проти якого у Криму відкрито карну справу
МІП, адвокат та журналісти закликають надати підтримку Миколі Семені, проти якого у Криму відкрито карну справу

Про це йшлося на прес-конференції у Києві 31 серпня, повідомляє видання «Крим.Реалії».

Перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне  Джапарова вказала на те, що в Криму робота незалежним журналістом зараз є потенційним ризиком для життя і здоров'я, а ситуація з Миколою Семеною – явний тому доказ.

«Свободи слова в Криму не залишилося. Сьогодні – це інформаційне гетто. Перед журналістами було не багато альтернатив – або залишити професію, тому що реалізовувати її в Криму неможливо, або працювати на окупанта, але це вже не є журналістикою в класичному вигляді, або ж виїхати з території Криму, як зробили багато видань», – сказала вона.

Адвокат переслідуваного журналіста Олександр Попков сказав, що кримінальна справа проти Миколи Семени є «найяскравішим порушенням свободи слова в Криму, права на свободу слова журналіста».

«Ми звертаємося до журналістської спільноти як України, так і Європи, Росії в наданні допомоги своєму колезі. Він не закликав до насильства. Він закликав, як вважає слідство, до якогось відторгнення, спрямованого на повернення Криму до України. Це не може бути кримінальним злочином», – сказав адвокат.

«Якщо журналісти хочуть допомогти своєму колезі, ми також просимо журналістів, а також громадські організації в Україні допомогти нам знайти міжнародних експертів для надання допомоги своєму кримському колезі», – додав він.

На думку керівника проекту «Крим.Реалії» Володимира Притули, Миколу Семену в Криму переслідують через те, що він виконував свої професійні обов'язки.

«Він давно співпрацює з Радіо Свобода і саме за це його фактично переслідують. Микола Семена – відомий, український журналіст, його вважають метром кримської журналістики. Він працює майже 50 років, починав зовсім юним. Він очолював багато районних видань. Останні 10 років він був кореспондентом провідних українських газет у Криму – "Дзеркало тижня", "День", також був кореспондентом газети "Московские ведомости". Саме тому ми розраховуємо на солідарність і українських, і російських журналістів. Ми очікуємо також підтримки з боку міжнародних правозахисних і журналістських організацій», – зазначив Володимир Притула.

Нагадаємо, у квітні російська ФСБ в окупованому Криму провела обшук і порушила кримінальну справу проти позаштатного журналіста «Радіо Свобода» Миколи Семени за статтю, у якій начебто містяться «заклики до порушення територіальної цілісності РФ».

Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Миколу Семену відпустили під підписку про невиїзд.

28 квітня Миколу Семену перевели у статус обвинуваченого. Його адвокат Олександр Попков заявив, що журналіста можуть узагалі позбавити свободи пересування.

Через переслідування Микола Семена не може залишити окупований півострів. З 7 липня йому обмежили доступ до особистого банківського рахунку. Зокрема, його банківська карта Російського національного комерційного банку (РНКБ) виявилась заблокованою.

Міжнародна та Європейська федерації журналістів повідомили про солідарність із кримським журналістом та про підтримку своїх членів в Україні – Національної спілки журналістів та Незалежної медіа-профспілки. Зокрема, у спільній заяві МФЖ і ЄФЖ наприкінці квітня йшлося про заклик до російської влади «відмовитися від необгрунтованих звинувачень проти Семени». Своє занепокоєння справою проти Миколи Семени висловлювала і Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович.

Міністерство закордонних справ України висловлює глибоке занепокоєння у зв’язку з непоодинокими фактами зникнення громадян України, а також триваючими кримінальними переслідуваннями за політичними ознаками українських громадян на тимчасово окупованій території АР Крим, і вимагає припинити переслідування кримського журналіста Миколи Семени.

22 серпня Кримська делегація виступила на VI Всесвітньому форумі українців зі зверненням про долю кримського журналіста Миколи Семени, який перебуває в окупованому Криму і якого ФСБ звинувачує у начебто сепаратизмі

Київський районний суд Сімферополя, підконтрольний Росії, 29 серпня, відхилив скаргу адвоката Миколи Семени на дії слідчого ФСБ.

Захист переслідуваного ФСБ в окупованому Росією Криму українського журналіста Миколи Семени повідомляє, що в жовтні-листопаді справу журналіста передадуть до російського суду.

На фото - Микола Семена

Фото: Володимира Притули, «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1209
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду