ЗМІ публікують суперечливу інформацію щодо діяльності Олександра Щетиніна і версій його загибелі

ЗМІ публікують суперечливу інформацію щодо діяльності Олександра Щетиніна і версій його загибелі

28 Серпня 2016
1310
28 Серпня 2016
13:38

ЗМІ публікують суперечливу інформацію щодо діяльності Олександра Щетиніна і версій його загибелі

1310
Кримськотатарське видання «15 минут» зазначає, що останнім часом Олександр Щетинін, про смерть якого стало відомо у ніч на 28 серпня, активно підтримував боротьбу кримських татар за деокупацію Криму, неодноразово бував на Громадянській блокаді Криму.
ЗМІ публікують суперечливу інформацію щодо діяльності Олександра Щетиніна і версій його загибелі
ЗМІ публікують суперечливу інформацію щодо діяльності Олександра Щетиніна і версій його загибелі

Про це йдеться у новині видання «15 минут».

Колишній російський журналіст, нині заступник генерального директора кримськотатарського телеканалу  ATR Айдер Муждабаєв наголошує на вбивстві Олександра Щетиніна і не вірить і самогубство.

«Олександр Щетинін - другий мій друг і колега, який раніше жив і працював в РФ, вбитий в Києві цього літа. Сашу убили в його власний день народження і на сороковини Павла Шеремета.

Саша був різким критиком правлячого режиму в РФ, був туди нев'їзним, активно підтримував боротьбу кримських татар за звільнення Криму.

У самогубство не вірю, в це не вірить ніхто, хто особисто знав Сашу. Я пам'ятаю його небайдужим. Зневіреним - немає, ніколи. Саша був позитивний чоловік, мав великі творчі плани зі своїм веб-сайтом.

…Люди, які знали Сашу набагато ближче мене, кажуть, що самогубство цілком можливо, що у нього останнім часом були серйозні проблеми. Не знаю. Звісно, можливо і так. Сподіваюся, слідство перевірятиме всі версії. Але все одно мені важко в це повірити. Дуже сумно, в принципі неможливо повірити у Сашину смерть», - написав він у своєму Facebook.

При цьому видання «Депо.ua» повідомляє про загибель Олександра Щетиніна як виключно про самогубство і називає померлого журналіста «персонажем» і «радником нинішнього гауляйтера Криму Сергія Аксьонова».

Видання також наголошує на фінансових проблемах видання загиблого.

«Сам Щетинін говорив про те, що він фінансує редакцію з власної кишені, зазначаючи, що грошей в нього залишилося не так багато, і скоро йому доведеться шукати інвесторів. Тепер після смерті головреда майбутнє "Нового региона" знаходиться під серйозним питанням...», - зазначає видання.

Варто нагадати, що рік тому Олександрі Щетинін в інтерв’ю розповів про джерела фінансування сайту:  «До весни минулого року ми фінансувалися за рахунок інтернет-реклами, яка становила не більше десяти відсотків доходу (відомо, що на цьому багато не заробиш), а також на кошти засновників і на мої. Ті, хто в цьому бізнесі, знають, що ЗМІ співпрацюють і з політичними силами».

В тому ж інтерв’ю Олександр Щетинін підтвердив, що співпрацював з Сергієм Аксьоновим: «Я не приховую, що в 2007-2009 роках я був радником Сергія Аксьонова «Гобліна» - нинішнього гауляйтера Криму. Я ніколи не приховував своїх поглядів…Не дивлячись на те що я дуже довго жив і працював в Криму, розібратися в ситуації мені було все-таки складно, і я помилявся…».

Водночас російський журналіст, блогер Аркадій Бабченко протестує проти того, щоб у Росії називали загиблого «російським журналістом».

«У російських новинах Олександра Щетиніна називають російським журналістом. З підтекстом, звичайно, мовляв, подивіться, що у них там відбувається. Брешете, б****. Влітку 2014 Саша відмовився від вашого б***ського громадянства. Хоча до цього жив в Україні десять років. Але коли ви, б****, перетворилися в ту мразь, в яку перетворилися, виправдовуючи, брешучи, зомбуючи, розпалюючи і вбиваючи своєю пропагандою людей, він не зміг мати з вами більше нічого спільного.

Саша - український журналіст. Ви, б****, видавили його з країни. Ви, б****, зробили так, що країні не потрібні розумні, чесні, правдиві. Ви, б****, зробили так, що все, що хоч на вершок піднімається над баклашкою Жигулівського, їде, біжить, сидить у в'язниці або лежить на кладовищі. Він вам не колега. Його "Новий регіон-2" заблокований у вашій країні. І не треба псувати його ім'я в своєму осередному інформаційному б***стві. Позбавили людину професії, видавили з країни, змусили відмовитися від громадянства, блокували його рессурса -а тепер: російський журналіст», - написав Аркадій Бабченко у своєму Facebook.

Нагадаємо, у ніч на 28 серпня у Києві у квартирі на Подолі знайдений мертвим журналіст, засновник російського інформаційного агентства «Новый регион» , член Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Олександр Щетинін. За інформацією столичної поліції, повідомлення про інцидент надійшло до Подільського управління поліції близько опівночі у ніч на 28 серпня.

Коли на місце події прибула слідчо-оперативна група, на балконі виявили чоловіка із вогнепальним пораненням голови. За попередніми висновкамисудмедексперта, смерть наступила у період із 20-ї до 21.30.

За повідомленням «Києва оперативного» у  Facebook, до поліції  звернулися друзі журналіста: «Вночі 28.08.2016, в своїй квартирі на Костянтинівській, був знайдений мертвим журналіст Олександр Щетінін. Виявили Олександра на балконі його друзі, які прийшли привітати його з днем народження. Олександр сидів на стільці з вогнепальним пораненням в голову (під стільцем лежав пістолет)».

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 ( «Умисне вбивство») КК України із додатковою правовою кваліфікацією «Самогубство».

Серед версій, висунутих поліцією, - професійна діяльність загиблого.

На початку лютого 2014 року головний редактор РІА «Новый регион» Олександр Щетинін заявив про своє звільнення з усіх займаних посад у російській редакції через «ситуацію, що склалася на Україні, і тиск, що посилюється з боку влади РФ».

Згодом  Олександр Щетинін заявив, що вирішив відмовитися від російського громадянства.

На фото – Олександр Щетинін

Фото: «Дуся»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1310
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду