У Польщі ЗМІ опублікували листування членів Конституційного суду

У Польщі ЗМІ опублікували листування членів Конституційного суду

27 Серпня 2016
1058
27 Серпня 2016
11:42

У Польщі ЗМІ опублікували листування членів Конституційного суду

1058
Польські ЗМІ опублікували листування суддів Конституційного суду (КС), де обговорюється стратегія блокування законів, ухвалених новою парламентською більшістю, сформованою правлячою патрією «Право і справедливість» (PiS).
У Польщі ЗМІ опублікували листування членів Конституційного суду
У Польщі ЗМІ опублікували листування членів Конституційного суду

Портал tvp.info опублікував листування голови Конституційного суду Анджея Жеплинського, його заступника Станіслава Бернатема і судді Марка Зубека, повідомляє «Європейська правда».

У виданні зазначають, що листування потрапило до них випадково через помилку судді Конституційного суду Марка Зубека – воно було прикріплене до іншого листа для масової розсилки. Згідно з цим листуванням, в ньому також брали участь ще дев'ять з 15 суддів, які було обрані до переобрання Сейму і приходу до влади партії «Право і справедливість».

Як резюмує видання, мета листування – формування тактики прийняття постанов, що блокуватимуть «нові суперечливі закони». Зокрема, судді планували прискорити свою роботу з метою випуску якомога більшої кількості постанов до 19 грудня – закінчення строку повноважень Анджея Жеплинського.

Для цього судді домовилися підготувати подання про неконституційність низки нещодавно прийнятих законів не пізніше середини вересня, що дозволило б ухвалити постанови ще за каденції нинішнього голови КС.

Також судді обговорювали зміну регламенту КС, що дає більше можливостей впливати на результат голосування про обрання нового голови суду. Як пише суддя Марк Зубек, новий регламент дозволить вирішити «наші справи».

«Європейська правда» нагадує, Конституційний суд зараз є останньою перепоною для повного контролю над країною правлячої партії «Право і справедливість». Більшість його суддів було обрано ще за попереднього скликання Сейму.

Відповідно, КС може блокувати суперечливі закони, ухвалені новим парламентським скликанням, де «Право і справедливість» має абсолютну більшість.

В правлячій партії таку ситуацію вважають неправильною і шукають можливості проведення ротації в КС. Проти таких планів різко виступають в Єврокомісії, звинувачуючи польську владу в наступі на демократію.

Нагадаємо, польський міністр, урядовий координатор з питань польських спецслужб Маріуш Камінський заявив, що за попереднього уряду Еви Копач спецслужби стежили за щонайменше 48-ма місцевими журналістами.

Фото: tvp.info 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1058
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду