Ті, хто оприлюднюють інформацію, що ускладнює роботу журналістів, діють проти націнтересів України – Посол США

Ті, хто оприлюднюють інформацію, що ускладнює роботу журналістів, діють проти націнтересів України – Посол США

19 Серпня 2016
1467
19 Серпня 2016
13:11

Ті, хто оприлюднюють інформацію, що ускладнює роботу журналістів, діють проти націнтересів України – Посол США

1467
Посол США в Україні Джеффрі Р. Пайєтт в своєму останньому інтерв’ю перед відставкою з посади наголосив на важливості роботи журналістів на окупованих територіях Донецької і Луганської областей.
Ті, хто оприлюднюють інформацію, що ускладнює роботу журналістів, діють проти націнтересів України – Посол США
Ті, хто оприлюднюють інформацію, що ускладнює роботу журналістів, діють проти націнтересів України – Посол США

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Журналістка Мар’яна Драч запитала Джеффрі Р. Пайєтта, чи задоволений він реакцією української влади на скандал з оприлюдненням сайтом «Миротворець» персональних даних журналістів, які змушені були отримувати так звану «акредитацію» у сепаратистів «ДНР», аби мати змогу висвітлювати події на окупованих територіях Донбасу.

«Кілька місяців тому виник скандал навколо сайту "Миротворець", що опублікував дані журналістів, які отримали "акредитацію" на підконтрольних сепаратистам територіях. Президент Петро Порошенко це засудив. Потім заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова подала у відставку, а сайт зареєструвався як медіа. Чимало і таких, хто відстоює право "Миротворця" публікувати ці дані, адже в країні війна. Особисто мені невідомі результати розслідування, чи когось покарали. Чи Ви задоволені реакцією української влади? Зустрічаючись із президентом Порошенком, чи Ви питали його про це?», - запитала журналістка.

Джеффрі Р. Пайєтт відповів, що «Україна має велику зацікавленість, щоб журналісти, яким довіряють, незалежні медіа і далі висвітлювали жахливу ситуацію на окупованих територіях Донецької і Луганської областей».

«Робота, яку робить і "Радіо Свобода", і інші дуже хоробрі журналісти, коли їдуть на ці території, документують порушення прав людини, економічний колапс. Це в інтересах України.

Такі люди, як з "Миротворця", які оприлюднюють інформацію, що ускладнює роботу журналістів, діють проти національних інтересів України. В цьому я переконаний. Я розмовляв про це з різними українськими посадовцями: з президентом, міністром закордонних справ, міністром внутрішніх справ Аваковим. Не має сумнівів щодо позиції Сполучених Штатів щодо важливості свободи преси і захисту журналістів. Стосовно того, чи достатньо тут робить українська влада – це мають оцінити українське суспільство і українські медіа», - заявив Посол США.

Нагадаємо, 7 травня на сайті «Миротворец» був оприлюднений перелік персональних даних близько 4 тисяч журналістів, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в «ДНР», отриманий начебто завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів. При цьому сайт «Миротворец» звинувачує усіх цих журналістів у співпраці із сепаратистами.

Кілька десятків українських та іноземних журналістів виступили із вимогою до сайту «Миротворец» негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані співробітників ЗМІ.

Своє занепокоєння публікацією персональних даних журналістів на сайті «Миротворец» висловили «Репортери без кордонів»Комітет захисту журналістів, Представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович, посол Європейського союзу в Україні Ян Томбінські, генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд, агенція «Франс-Пресс», а також заступниця міністра інформаційної політики Тетяна Попова, уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія ЛутковськаКомітет ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, віце-прем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Тим часом українські журналісти зі списку, опублікованого «Миротворцем»,почали отримувати погрози.

11 травня Прокуратура Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів шляхом оприлюднення їхніх персональних даних (на сайті «Миротворець».).

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що після публікацій сайтом «Миротворец» списків українських та іноземних журналістів, які отримали так звану «акредитацію» в «ДНР», слідчі в рамках порушеної кримінальної справи за ст. 182 КПК перевіряють, чи був порушений закон про персональні дані.

13 травня проект «Миротворец» оголосив про своє закриття. Але вже 19 травня на сайті «Миротворец» знову стали оступні списки акредитованих в «Л/ДНР» журналістів з їхніми персональними даними. До того ж «Миротворец» опублікував новий список журналістів різних країн світу, які отримали так звану «акредитацію» в «ДНР». При цьому центр вибачився за попередню публікацію списку акредитованих журналістів, бо він був «не першої свіжості».

Після цього медійні громадські організації Інститут масової інформації, «Детектор медіа», Незалежна медіапрофспілка України та Національна спілка журналістів України висловили вимогу до української влади негайно вжити заходів, щоб зупинити цькування українських та іноземних журналістів, розгорнуте редакцією сайту «Миротворець» і деякими політиками.

Міжнародні журналістські правозахисні організації Комітет захисту журналістів (CPJ) і «Репортери без кордонів» в офіційних листах на адресу Президента України Петра Порошенка закликали його засудити дії сайту «Миротворец» і спонукати Міністерство внутрішніх справ розслідувати оприлюднення персональних даних журналістів, яке поставило їхні життя під загрозу.

Наприкінці травня – на початку червня публікацію «списків Миротворца» і відсутність належної реакції української влади на порушення прав журналістів засудили голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінські та Посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль, посол США Джеффрі Пайєтт, а також посли країни «великої сімки» (G7).

2 червня міністр інформаційної політики Юрій Стець у своїй офіційній заявівисловив шкоду щодо погроз на адресу журналістів зі списку «Миротворца», але водночас закликав іноземних журналістів виявити повагу до українських законів та українського народу.

3 червня Президент України Петро Порошенко під час своєї прес-конференціїзасудив публікацію на сайті «Миротворец» персональних даних понад 4000 журналістів, які отримували акредитацію в так званій «ДНР» і яких «Миротворец» звинуватив у співпраці з терористами. Він також заявив, що гарантує журналістам безпеку.

Опитані «Детектором медіа» журналісти й експерти пов’язують скандал із сайтом «Миротворцем» зі спробою встановити контроль за інтернет-сайтами.

На фото - Джеффрі Р. Пайєтт 

Фото: 24smi.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1467
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду