ГПУ просять розслідувати перешкоджання співробітниці «міністерства інформації ДНР» українським та міжнародним журналістам

ГПУ просять розслідувати перешкоджання співробітниці «міністерства інформації ДНР» українським та міжнародним журналістам

18 Серпня 2016
1981
18 Серпня 2016
18:31

ГПУ просять розслідувати перешкоджання співробітниці «міністерства інформації ДНР» українським та міжнародним журналістам

1981
Директор ГО «Інститут постінформаційного суспільства» Дмитро Золотухін подав заяву до Генеральної прокуратури України щодо громадянки України Тетяни Єгорової, яка на посаді «провідного спеціаліста міністерства інформації ДНР», діючи від імені терористичної організації «ДНР», перешкоджала законній професійній діяльності журналістів.
ГПУ просять розслідувати перешкоджання співробітниці «міністерства інформації ДНР» українським та міжнародним журналістам
ГПУ просять розслідувати перешкоджання співробітниці «міністерства інформації ДНР» українським та міжнародним журналістам

Це йдеться у заяві, копію якої Дмитро Золотухін надав «Детектору медіа».

«Наявні факти свідчать про те, що, використовуючи діяльність незаконних збройних формувань на території окупованих районів Донецької області та їх злочинні дії, "міністерство інформації ДНР" примушує співробітників ЗМІ до проходження так званої "акредитації" в ході виконання ними своїх професійних обов’язків щодо висвітлення подій на окупованій території», - йдеться у заяві.

Зокрема Тетяна Єгорова незаконно вимагала від представників українських та світових ЗМІ надавати персональні дані, «збереження яких не гарантується». Крім того, зазначає Дмитро Золотухін, вона вимагала підписувати окремі документи, «які примушують висвітлювати події на території окупованих районів Донецької області під контролем представників незаконних збройних формувань».

«В разі незгоди співробітників ЗМІ виконувати вимоги Єгорової Т.М. представники незаконних збройних формувань перешкоджають журналістам потрапляти на територію Донецької області, а професійна діяльність щодо висвітлення подій на території окупованих районів Донецької області блокується. Якщо представники ЗМІ будуть виконувати свої професійні обов’язки на території окупованих районів Донецької області без згоди Єгорової Т.М. , то це може загрожувати їх життю та здоров’ю», - наголошується у заяві.

На цій підставі Дмитро Золотухін заявляє, що дії Тетяни Єгорової можуть містити ознаки злочину, передбаченого ст.171 ККУ, і просить відкрити відповідне кримінальне провадження.

Нагадаємо, 3 серпня в інтернет потрапило можливе листування співробітниці органів так званої «ДНР» Тетяни Єгорової з представниками українських телеканалів. Листування датоване 2015 роком. За однією версією, його виклали хакери, за іншою – це зробила сама Тетяна Єгорова. З масиву викладеного листування виходить, що співробітники каналів «Інтер», «Україна», «Донбас» затверджували із представниками так званої «ДНР» тексти своїх матеріалів. Детально це листування проаналізували у статтях на «Детекторі медіа» Гала Скляревська і Дмитро Золотухін. Окремо пан Золотухін зупинився і на листуванні представників «Інтера» і «ДНР» через російського посередника – журналіста Леоніда Муравйова.

Назім Бедіров, один з топ-менеджерів НІС - новинного продакшну групи «Інтер», назвав оприлюднене листування підробкою. Він також заявив, що на листі до Державної прикордонної служби з проханням сприяти в перетині кордону Леонідові Муравйову стоїть не його підпис. Тоді як у Державній прикордонній службі «Детектору медіа» підтвердили, що листи з проханням сприяти в перетині кордону з такими вихідними номерами і в ці дати від «Інтера» надходили. Але зміст листів (крім теми) наразі недоступний, оскільки листи передано в архів.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що російська і «ДНР»-івська пропаганда, що діяла через журналістів, які готували новини й аналітику для каналу «Інтер», мала на меті очорнити низку українських політиків, і закликав Нацраду зреагувати на скандал.

Голова парламентського Комітету з питань свобода слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар написала у Facebook, що вважає зв’язки журналістів «Інтера» з кремлівською і сепаратистською пропагандою елементом гібридної війни проти України та ініціює розгляд цього питання на засіданні Комітету.

Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк повідомила  «Детектору медіа», що після виходу членів Нацради з планової відпустки вони обговорять скандал з можливим листуванням представників телеканалу «Інтер» через російського посередника-журналіста з представниками так званої «ДНР». За словами пані Герасим’юк, вона стежить за цим скандалом і вже передала інформацію до Служби безпеки України.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявила, що чекає від Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки України розслідування оприлюдненого в інтернеті можливого листування працівників українських телеканалів з представниками так званої «ДНР» та просить компетентні органи підтвердити чи спростувати інформацію.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1981
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду