На Волині з початку року відкрили 13 справ за фактами порушень прав журналістів

На Волині з початку року відкрили 13 справ за фактами порушень прав журналістів

18 Серпня 2016
1094
18 Серпня 2016
12:05

На Волині з початку року відкрили 13 справ за фактами порушень прав журналістів

1094
За вісім місяців у Волинській області поліція відкрила 13 кримінальних проваджень за фактами правопорушень, учинених стосовно працівників засобів масової інформації, три з них – за ст. 171 Кримінального Кодексу України
На Волині з початку року відкрили 13 справ за фактами порушень прав журналістів
На Волині з початку року відкрили 13 справ за фактами порушень прав журналістів

 Про це пише Інститут масової інформації (ІМІ).

«З початку цього року слідчі волинської поліції відкрили 13 кримінальних проваджень за фактами правопорушень, учинених стосовно працівників засобів масової інформації. Зокрема, три з них – за ст. 171 Кримінального Кодексу України, тобто за фактами перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Наприклад, нині слідчі розслідують кримінальне провадження за ч.1 ст. 171 Кримінального Кодексу України за фактом перешкоджання професійній діяльності журналіста, котрого 14 липня невідомі особи не допускали на сесію обласної ради», - повідомила заступник начальника Головного управління Національної поліції у Волинській області, начальник слідчого управління Наталія Пасічник на зустрічі з представниками Ради з питань свободи слова та захисту професійної журналістської діяльності при Президентові України.

До суду, за її словами, цьогоріч з обвинувальними актами скеровано два кримінальні провадження, які стосуються правопорушень, учинених стосовно працівників ЗМІ.

Вона зазначила, що розслідування злочинів стосовно журналістів перебуває на постійному контролі керівництва волинської поліції.

Співрозмовники також обговорили питання перспектив проведення спеціальних навчань для слідчих волинської поліції, відповідальних за розслідування злочинів проти журналістів, а також співробітників сектора комунікації ГУНП і журналістів-криміналістів.

Як повідомляв ІМІ, за перше півріччя 2016 року Генеральна прокуратура зареєструвала 113 кримінальних правопорушень вчинених стосовно журналістів.

Зокрема, за статтею 171 Кримінального кодексу України «Перешкоджання законній професійній журналістській діяльності» зареєстровано 84 кримінальних правопорушення.

За статтею 345-1 «Погроза або насильство щодо журналіста» органи прокуратури зареєстрували за півроку 28 кримінальних правопорушень, з них у 3 правопорушеннях провадження закриті. Також зареєстровано 1 кримінальне правопорушення за статтею 347-1 «Умисне знищення або пошкодження майна журналіста».

Нагадаємо, журналіст інтернет-видання «Район» Нестор Ліпич заявляє, що працівники поліції перешкоджали його професійній діяльності під час позачергових виборів до Верховної Ради України на виборчій дільниці в селі Черче (Камінь-Каширський район, Волинська область) і провели з ним незаконну «профілактичну бесіду».

Порушення свободи слова та прав журналістів експерти Інституту масової інформації (ІМІ) зафіксували у 15 областях України. Лідером таких порушень став Київ, де зафіксовано п’ять випадків – убивство, перешкоджання та непрямий тиск. Далі йдуть чотири регіони, де сталося по три випадки – Миколаївщина, Херсонщина, Полтавщина та Харківщина. В інших областях по два та по одному випадку.

Генеральною прокуратурою України протягом 2016 року прийнято рішення про направлення до суду 10 кримінальних проваджень про злочини, пов’язані з перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1094
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду