ЄС розкритикував запуск е-декларування в Україні

ЄС розкритикував запуск е-декларування в Україні

17 Серпня 2016
1472
17 Серпня 2016
19:01

ЄС розкритикував запуск е-декларування в Україні

1472
Запуск в Україні системи електронного декларування в тестовому режимі має обмаль сенсу і, фактично, може стати контрпродуктивним.
ЄС розкритикував запуск е-декларування в Україні
ЄС розкритикував запуск е-декларування в Україні

Про це йдеться у заяві представництва Євросоюзу та посольств країн-членів ЄС у Києві, яку наводить «Європейська правда».

«Електронна система декларування статків, яку Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запустило 15 серпня, не була сертифікована у належний спосіб; таким чином, вона не відповідає цілям закріплення ключових юридичних наслідків, що повинні бути наслідком подання неправдивих декларацій. Саме тому запуск електронного декларування в тестовому режимі має обмаль сенсу і, фактично, може стати контрпродуктивним», - йдеться у заяві.

Європейський союз поставив під сумнів офіційну аргументацію влади щодо причин невидачі сертифікату. В заяві зазначається, що посилання на «технічні недоліки» «є протилежним до публічних заяв, зроблених ПРООН та іншими експертами, які заслуговують на довіру».

«Вони чітко підкреслюють: система повністю відповідає міжнародним стандартам та вже зараз може бути використана для збору та публікації декларацій в абсолютно законний спосіб. Це - завдання, що його наразі має виконати НАЗК», - наголошують в ЄС.

У заяві підкреслюється, що українська влада на всіх рівнях має без зволікання владнати решту технічних і адміністративних питань – згідно з відповідними зобов’язаннями між Україною та ЄС.

«Нездатність швидко розв’язати цю проблему може підірвати важливі зусилля у боротьбі проти корупції в Україні, які є вкрай суттєвими для успішного процесу реформ, що підтримується Євросоюзом», - зазначається у заяві.

«Ми взяли до уваги заклик президента забезпечити своєчасний і повноцінний запуск системи без будь-яких штучних затримок, що прозвучав минулого тижня. Ми також повністю підтримуємо заяву прем’єр-міністра від 15 серпня, у якій прозвучала вимога в найкоротші терміни владнати усі невирішені питання, що запобігають повному запуску системи електронного декларування, зокрема й її юридичної сертифікації», - додали в заяві.

Нагадаємо, початок повноцінної роботи НАЗК включно із системою електронного декларування лишається ключовою перепоною для впровадження безвізового режиму. Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ. 

Ввечері 12 серпня Держспецзв’язок відмовив у атестації системи електронного декларування, не підтвердивши безпеку системи.  

13 серпня голова Національної агенції із запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак заявила, що запуск системи електронного декларування на нинішньому етапі, без атестату відповідності системі захисту інформації, неможливий, оскільки вона є дуже уразливою до хакерських атак.

Раніше Євросоюз виступив із офіційною заявою про те, що Київ має забезпечити повноцінний запуск електронного декларування 15 серпня.

В ООН також заявили, що здивовані затримкою e-декларування нібито через «питання безпеки».

13 серпня Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив  про обурення через рішення Держспецзв’язку, яке зірвало вчасне впровадження електронного декларування.

На засіданні 14 серпня керівництво НАЗК заявило, що залишило в силі своє рішення про запуск системи електронного декларування попри відсутність атестату захисту інформації, який є необхідним у відповідності до законодавства.

15 серпня голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталя Корчак оголосила, що 15 серпня в 00 годин 00 хвилин в Україні офіційно запрацювала система електронного декларування. Водночас вона зауважила, що система не сертифікована.

Так званий «тестовий запуск» системи е-декларування рокритикували як деякі члени НАЗК, так і журналісти, активісти та організація Transparency International Україна. Один з членів НАЗК Руслан Рябошапка заявив про свідоме порушення законодавства з питання захисту даних з боку НАЗК та про відмежування від заяви про запуск системи.

Після цього «Єропейська правда» опублікувала статтю Сергія Сидоренка «Хто зірвав електронне декларування статків: хронологія та документи» та редакційну статтю ЄП  і «Української правди» «Імітатори реформ. Чому Захід має відмовити Порошенку  у фіндопомозі та безвізовому режимі», які викликали великий резонанс.

Читайте також блог Наталії Лигачової «Почему я не согласна со статьей в "Европейской правде"».

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1472
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду