Уряд може зобов’язати закордонні друковані ЗМІ до держреєстрації

Уряд може зобов’язати закордонні друковані ЗМІ до держреєстрації

17 Серпня 2016
2438
17 Серпня 2016
15:15

Уряд може зобов’язати закордонні друковані ЗМІ до держреєстрації

2438
12 серпня Кабінет Міністрів зареєстрував проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, який передбачає державну реєстрацію закордонних друкованих ЗМІ та введення штрафів за порушення відповідного законодавства
Уряд може зобов’язати закордонні друковані ЗМІ до держреєстрації
Уряд може зобов’язати закордонні друковані ЗМІ до держреєстрації

Документ розміщено на сайті Верховної Ради.

«Прийняття закону забезпечить спрощення процедури державної реєстрації печатних засобів масової інформації, що сприятиме збільшенню кількості зареєстрованих друкованих ЗМІ та надходження до держбюджету додаткових засобів за держреєстрацію», –  йдеться в пояснювальній записці до проекту закону.

Законопроект № 5024 передбачає введення в Україні обов'язкової державної реєстрації закордонних друкованих видань, які розповсюджуються на території країни та введення штрафів за порушення законодавства про друковані ЗМІ.

Наприклад, за виготовлення, випуск або розповсюдження продукції друкованого засобу масової інформації без його державної реєстрації, на ЗМІ може бути накладено штрафні санкції на суму від 30 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно проекту закону, термін державної реєстрації друкованого засобу масової інформації, в разі прийняття законопроекту, скоротяться з 30 до 15 робочих днів, кількість необхідних для реєстрації документів також зменшиться.

«Друкований засіб масової інформації може видаватися тільки після його державної реєстрації", – зазначено в документі.

Проект закону також передбачає врегулювання мовного питання видань.

Так, якщо ЗМІ видає паралельні випуски на різних мовах, то загальний тираж державною мовою повинен бути не менше загального тиражу на інших мовах. У разі, якщо газета або журнал виходить на декількох мовах в одному випуску, то не менше 50% матеріалу повинно бути державною мовою.

Нагадаємо, зараз в Україні комунальні друковані ЗМІ проходять етап роздержавлення. 26 грудня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав  Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Закон набув чинності з 1 січня 2016 року.

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», із 555 державних і комунальних газет України, які підлягають роздержавленню, 270 стануть приватними вже цього року.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2438
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду