Крим увійшов в десятку найгірших регіонів світу щодо порушення свободи слова – Романюк

Крим увійшов в десятку найгірших регіонів світу щодо порушення свободи слова – Романюк

17 Серпня 2016
1205
17 Серпня 2016
11:49

Крим увійшов в десятку найгірших регіонів світу щодо порушення свободи слова – Романюк

1205
Анексований Росією Крим внесено до десятки найгірших територій за рівнем свободи слова. За вісім місяців цього року на півострові зафіксовано близько 30 фактів порушень, або будь-яких обмежень роботи ЗМІ в Криму
Крим увійшов в десятку найгірших регіонів світу щодо порушення свободи слова – Романюк
Крим увійшов в десятку найгірших регіонів світу щодо порушення свободи слова – Романюк

Про це пише «Крим.Реалії» з посиланням на директорку Інституту масової інформації (ІМІ) Оксану Романюк.

«Серед усіх територій світу Крим входить в десятку найгірших регіонів і ми не бачимо, щоб ця ситуація якимось чином поліпшувалася. Навпаки, події серпня показали погіршення на декількох рівнях. По-перше, це відключення доступу до тих інтернет-сайтів, які подають інформацію незалежно, які віщають з території України: це проблеми з доступом до Крим.Реаліі, «Чорноморки», «ATR», інших ЗМІ. По-друге, це відключення зв'язку та інтернету, які відбувалися без пояснень», розказала пані Романюк.

За її словами, на даний момент в окупованому Криму «нагнітається паніка» і створюються умови «інформаційного вакууму». Схожа ситуація спостерігалася на півострові в 2014 році. Крім того, як додала директорка ІМІ, в Криму спостерігається тенденція зростання порушень у сфері свободи слова.

«Все це триває на тлі постійного тиску на журналістів з боку місцевих ФСБ, влади, підконтрольних Кремлю судів. З початку року ми вже зафіксували близько 30 серйозних порушень свободи слова, які були прийняті владою, підконтрольній Кремлю. В принципі, зберігається тенденція до погіршення ситуації, тому що якщо ми порівняємо з попереднім роком, то за минулий рік ми зафіксували 44 порушення, а зараз у нас уже близько 30 – негативна тенденція », зазначила вона.

Нагадаємо, нещодавно на материкову Україну з Криму втік з-під домашнього арешту севастопольський блогер Юрій Ільченко, якого Федеральна служба безпеки Росії (ФСБ) заарештувала в липні 2015 року за «пропаганду міжнаціональної ворожнечі, екстремізм і сепаратизм». 17 серпня на прес-конференції в Києві він планує розказати про свій арешт ФСБ та примусову психекспертизу.

Також, останнім часом, на території Криму були заблоковані низка українських сайтів. Так, 6 серпня на півострові обмежили доступ до сайту «КримSOS».  2 серпня в окупованому Росією Криму був заблокований сайт незалежної онлайн-газети «Меридиан Севастополь». Цього ж дня стало відомо про те, що на території півострова заблоковано сайт телеканалу ATR і сайт видання «События Крыма».

Раніше в північній, центральній та західній частинах анексованого Росією Криму доступ до сайту проекта «Радіо Свобода» «Крим.Реалії» частково заблокували провайдери «Воля», «Ардінвест», «Трінет», «Міранда-медіа», «Скай-лайн», «Апекс Крим» (Керч), Kerch.net.

Як пояснила «прокурор» Криму Наталя Поклонська, сайт «Крим. Реалії» заблокований співробітниками відділу протидії екстремізму і тероризму підконтрольної Кремлю прокуратури півострова

Нагадаємо, Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

На фото - Оксана Романюк

Фото: "Крим.Реалії"

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1205
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду