«Кримську світлицю» відмовляються розповсюджувати в українських поїздах

«Кримську світлицю» відмовляються розповсюджувати в українських поїздах

17 Серпня 2016
1322
17 Серпня 2016
10:00

«Кримську світлицю» відмовляються розповсюджувати в українських поїздах

1322
В регіональній філії «Укрзалізниці» «Львівська залізниця» відмовляються розповсюджувати в поїздах єдине україномовне видання Криму «Кримська світлиця»
«Кримську світлицю» відмовляються розповсюджувати в українських поїздах
«Кримську світлицю» відмовляються розповсюджувати в українських поїздах

Про це пише «Крим.Реалії», посилаючись на гендиректора ДП «Національне газетно-журнальне видавництво» Андрія Щекуна, який ініціював організацію продажу в поїздах «Укрзалізниці» друкованих видань, які випускає «Національне газетно-журнальне видавництво», в тому числі, і «Кримську світлицю».

Як зазначено на сайті, у відповідь було отримано відмову, який перевізник мотивує нерентабельністю цієї сфери діяльності.

«Залізниця не розглядає питання реалізації друкованих видань (газет, журналів, картографічної продукції), оскільки зазначена діяльність не ідентифікована як вид економічної діяльності пасажирських вагонних депо і дільниць і вимагає придбання спеціальних торгових патентів, що з досвіду минулих періодів було економічно необгрунтованим», йдеться в листі за підписом начальника служби пасажирських перевезень філії «Львівська залізниця» Богдана Яворського.

Андрій Щекун заявив, що має намір і далі домагатися вирішення даного питання.

«Я розповідав нещодавно міністру культури Нищуку, як їздив зі Львова до Києва. Буфет в Інтерсіті: продаються сосиски, кава, чізбургери та інше, і від людей – відбою немає. Всі п'ять годин шляху там черги. А де інформаційне забезпечення наших громадян? Невже не можна розмістити рекламу про підписку газети, щоб люди могли придбати патріотичні державні видання? Невже не можна це зробити? Можна! » – каже він.

Нагадаємо, нещодавно у Києві вийшов перший номер оновленої всеукраїнської громадсько-політичної літературної газети «Кримська світлиця», яка друкується українською мовою, і раніше видавалася у Криму – до окупації півострова Росією.

Конкурс на посаду головного редактора виграв сімферополець, філолог Віктор Мержвинський, який нещодавно був демобілізований із зони АТО. Незабаром він приступить до роботи.

Нагадаємо, 14 березня вийшов наказ гендиректора Національного газетно-журнального видавництва про переведення редакції із Сімферополя до Києва. Тоді колишній головний редактор газети Віктор Качула відмовився від переїзду. 31 травня 2016 року він був звільнений. Пізніше пан Качула заявив, що не згоден з таким рішенням керівництва.

Газета «Кримська світлиця» виходила на півострові з 1992 року. Видання систематично зазнавало фінансових труднощів, припинялися виплати зарплат, однак газета продовжувала вихід. Засновники видання – Міністерство культури України, Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка і трудовий колектив підприємства «Об'єднана редакція газети "Кримська світлиця"». Видавець – Національне газетно-журнальне видавництво Мінкультури.

Національне газетно-журнальне видавництво з травня 2015 року припинило друкування газети, відтоді газета виходила в електронному вигляді, й розпочалися переговори про переїзд редакції «Кримської світлиці»до Києва.

У березні 2016 року журналістська спільнота заявила про катастрофічну ситуацію зі свободою слова в окупованому Криму. Журналісти нагадали, що за два роки окупації у Криму зафіксовані 45 фактів прямого тиску на кримські ЗМІ, журналістів та блогерів з боку силових структур.

Більшість журналістів, які працюють за професійними стандартами, вимушені були залишити півострів, а ті, хто залишаються, працюють, побоюючись за власну безпеку. Зокрема до Києва переїхали редакції кримськотатарських телеканалів ATR та Lale та інформаційне агентство QHA, які не змогли отримати реєстрації Роскомнагляду.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1322
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду