Незабутній відпочинок РФ в Україні та Грузії. Медіапідсумки 8–14 серпня 2016 року

Незабутній відпочинок РФ в Україні та Грузії. Медіапідсумки 8–14 серпня 2016 року

15 Серпня 2016
2919
15 Серпня 2016
11:31

Незабутній відпочинок РФ в Україні та Грузії. Медіапідсумки 8–14 серпня 2016 року

2919
Незабутній відпочинок РФ в Україні та Грузії. Медіапідсумки 8–14 серпня 2016 року
Незабутній відпочинок РФ в Україні та Грузії. Медіапідсумки 8–14 серпня 2016 року

Цей тиждень був тривожним із самого першого дня: ще зранку в неділю 7 серпня з’явилися новини про великі черги на контрольно-пропускних пунктах на кордоні України з окупованим Росією Кримом. Як з’ясувалося, рух на адмінкордоні обмежила окупаційна влада. Паралельно почала надходити інформація про зростання військової присутності російської армії на півострові, що офіційно пояснювали військовими навчаннями. Разом із цим російські ЗМІ розповсюдили інформацію про напад зі стріляниною на російську військову частину в Армянську, внаслідок чого одна людина загинула, а троє були поранені. Ці ЗМІ стверджували, що в ніч на 7 серпня з українського боку намагалися «влаштувати диверсію» на кордоні з півостровом. Генштаб Міноборони України спростував причетність українців до цих подій.

Проте вже 10 серпня ФСБ РФ звинуватила Міноборони України в підготовці терактів у Криму, назвавши організатором запланованих терактів мешканця Енергодару Євгена Панова. На відео, знятому ФСБ та розповсюдженому, зокрема, в ефірі російського телеканалу «Рен.ТВ», затриманий спецслужбами Панов розповідає про себе, про те, що «проходив службу в зоні АТО з серпня 14-го року по серпень 15-го року в складі 37-го окремого піхотного батальйону, який входить в 56-у бригаду», а також називає імена та позивні людей, які нібито входили до групи, що начебто мала здійснити диверсії в Криму.

У «переході до терору» Україну публічно звинуватив і президент РФ Владімір Путін, у відповідь на що Петро Порошенко назвав усі ці твердження фантазіями.

На жаль, цей конфлікт поки що далекий від завершення. Але вже встигла неприємно здивувати радіостанція «Эхо Москвы», яка провела телефонне та інтернет-голосування, поставивши запитання: «Чи варто Росії, після спроби теракту в Криму, ударити по Україні?». Цікаво, що аудиторія радіостанції виявилася кращою за її редакцію: «Ні» на це запитання відповіли 81% тих, хто голосували на сайті, та 84% тих, кого опитували телефоном. І дуже іронічно спрацював «Яндекс. Директ»: коли я зайшла на сторінку з цим голосуванням, він автоматично висвітив мені рекламу з заголовком «Незабутній відпочинок у Грузії». Дійсно, хіба забудеш «відпочинок» Росії в Грузії в серпні 2008 року, роковини якого якраз теж припали на цей тиждень?

Тим часом, якщо підтвердиться справжність листування співробітниці «міністерства інформації ДНР» Тетяни Єгорової з редакторами деяких українських телеканалів, із якої випливає, що вона начебто затверджувала їхні матеріали про «новонароджену республіку», то вийде так, що «терористи» та «диверсанти» працюють не в окупованому Криму, а в самісінькому серці Україні. І підкладають вони не звичайні бомби, а інформаційні, радіус дії яких – кількадесят мільйонів українців. Комітет свободи слова та Нацрада одразу після відпусток обіцяють зайнятися цим питанням. Поки що ж ми звідусіль чуємо, що з точки зору закону покарати ці телеканалі не буде за що. Я не знаю, чи коректне таке порівняння, але в 1931 році уряду США теж нема за що було ув’язнити Аль Капоне, крім як за несплату податків. Але ж подіяло.

І про ринкові «війни». Не дивлячись на період відпусток, телегрупи та провайдери продовжують сперечатися довкола прийнятого 12 липня в першому читанні за основу законопроекту № 3504 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги)». Наразі м’яч на полі телегруп: ІТК цього тижня розповсюдив прес-реліз про те, що скорочення УПП підвищить технологічну нейтральність медіаринку. А на 18 серпня заплановано зустріч телегруп із журналістами на тему УПП. Провайдери ж, нагадаю, раніше звернулися до народних депутатів із проханням не підтримувати законопроект № 3504 як такий, що несе загрозу інформаційній безпеці України. Тож чекатимемо, як далі розвиватимуться події.

8 серпня розпочав тестове мовлення розважальний гумористичний платний телеканал «Квартал ТВ» – спільний проект студії «Квартал 95» і «1+1 медіа». Канал мовитиме без реклами. І якщо його бізнес-показники будуть непоганими, то в групі не виключають подальших лончів платних телеканалів.

Скільки платних телеканалів буде зрештою на українському ринку, наразі спрогнозувати складно. Як кажуть телеменеджери, провайдери потребують нових каналів на заміну забороненим російським. А чи та це заміна, яка потрібна, розсудять глядачі.

Фото - agrimpasa.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2919
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду