Бойко назвав брехнею заяву речника Держприкордонслужби щодо його затримання на кордоні

Бойко назвав брехнею заяву речника Держприкордонслужби щодо його затримання на кордоні

14 Серпня 2016
2258
14 Серпня 2016
11:11

Бойко назвав брехнею заяву речника Держприкордонслужби щодо його затримання на кордоні

2258
Речник Державної прикордонної служби Олег Слободян повідомив, що на польсько-українському кордоні була затримана «за дорученням іншого правоохоронного органу» громадська активістка Тетяна Монтян, а до журналіста Володимира Бойка прикордонники не мають ніяких претензій. Журналіст, який був затриманий на кордоні 12 серпня, називає таку інформацію брехливою.
Бойко назвав брехнею заяву речника Держприкордонслужби щодо його затримання на кордоні
Бойко назвав брехнею заяву речника Держприкордонслужби щодо його затримання на кордоні

Про це Володимир Бойко написав у своєму Facebook.

Ввечері 12 серпня, коли журналіст Володимир Бойко ще перебував на прикордонному переході «Грушів» у якості затриманого, речник Держприкордонслужби Олег Слободян заявив, що прикордонники не мають до журналіста ніяких претензій і він може вільно слідувати до місця свого призначення. Про це він сказав в коментарі «Громадському радіо».

Водночас Олег Слободян повідомив, що Тетяну Монтян затримали за дорученням іншого правоохоронного органу.

«Зараз із нею працюють ініціатори цього доручення. Що стосується пана Бойко, то до нього в Державної прикордонної служби немає жодних претензій, він може слідувати до місця свого призначення», — сказав він та додав, що він не може «розголошувати ініціатора доручення без дозволу самого ініціатора».

Фото: скан відео Олега Слободяна

Натомість Тетяна Монтян через кілька годин після початку інциденту написала у своєму Facebook, що прикордонники не мають до неї претензій, але розмовляють з Володимиром Бойком: «Претензії до мене кудись раптом зникли, і наразі я винна лише в тому, що знаходилася разом з Бойком в його машині».

Пізніше Олег Слободян у своєму Facebook знову повторив, що була затримана тільки Тетяна Монтян. «Учора в пункті пропуску на українсько-польському кордоні "Грушів-Будомєж" прикордонники виконали доручення одного із правоохоронних органів відносно громадянки України Тетяни Монтян. Спілкування жінки із правоохоронцями було емоційним та багатим на епітети. Особливо вразило "...прийде Росія, вас всіх повішають, а я буду рада"...», - написав він.

Володимир Бойко у свою чергу заявив, що «помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян від імені свого відомства поширив брехливу інформацію про те, що 12 серпня 2016 року на прикордонному переході "Грушів" на українсько-польському кордоні була, начебто, затримана адвокат Тетяна Монтян».

«Насправді 12 серпня 2016 року на усне прохання оперуповноваженого відділу СБУ в Яворівському районі Львівської області без будь-яких законних підстав і, фактично, на території Польщі був затриманий я, журналіст Володимир Бойко. Прохання мотивувалось тим, що про мене погано відгукується народний депутат України Антон Геращенко, який, начебто, розмістив на сайті "Миротворець" повідомлення про те, що я є агентом Путіна», - заявив журналіст.

Володимир Бойко знову підкреслив, що на момент, коли оперуповноважений СБУ зателефонував з таким проханням до адміністрації прикордонного переходу «Грушів», він вже виконав митні та паспортні формальності на українському боці, був внесений у базу даних Держприкордонної служби як людина, яка залишила територію України, і фактично перебував на території Республіки Польща.

«Саме там, на польській території, я був незаконно затриманий Держприкордонною службою України без відома компетентних органів Польщі й депортований в Україну», - заявляє журналіст.

За словами Володимира Бойка, Тетяна Монтян, яка перебувала разом з ним в авто, була залучена прикордонниками у якості свідка.

«Тетяну Монтян, яка в той день, дійсно, була на цьому ж прикордонному пункті, ніхто не затримував, ніякі "ініціатори" з Монтян не "працювали" й вона, як законослухняний громадянин, була лише залучена співробітниками Держприкордонної служби як свідок по справі, яку сфальсифікували на прохання СБУ щодо мене. На сьогодні Тетяна Монтян знаходиться в Польщі, а я після 7 годин перебування під конвоєм о 4-й ранку 13 серпня 2016 року був видворений Держприкордонною службою без жодних пояснень з території прикордонного переходу "Грушів" і зараз вже перебуваю в Києві», - написав журналіст.

Володимир Бойко також спростовує заяву Олега Слободяна щодо відсутності претензій, повідомляючи, що Державна прикордонна служба України направила в суд щодо журналіста адміністративні матеріали, стверджуючи, що він після того, як залишив територію України, не виконував законних вимог військовослужбовців Держприкордонслужби й «саме на підставі цього був затриманий та провів 7 годин в ув'язненні та ще й без складання протоколу затримання».

Журналіст нагадує, що військовою прокуратурою Львівського гарнізону відкрито кримінальне провадження №42016140410000188, внесене в ЄРДР 13.08.2016 за ознаками ч.1 ст. 371 (незаконне затримання) та ч.1 ст.366 КК України (службове підроблення).

«Слідчий, який здійснює досудове розслідування в цьому провадженні, 13 серпня 2016 року вручив мені відповідне повідомлення та витяг з ЄРДР, де я зазначений як потерпілий від беззаконня, скоєного щодо мене військовослужбовцями Державної прикордонної служби України», - заявив Володимир Бойко.

Нагадаємо,  раніше журналіст Володимир Бойко заявив, що12 серпня, був затриманий українськими прикордонниками під час перетину українсько-польського кордону на вимогу СБУ. Пізніше він повідомив, що був депортований з території Польщі на територію України звільнений через сім годин після затримання.

За словами журналіста, він не отримав пояснень щодо затримання від прикордонників, які порадили йому звертатись до СБУ і народного депутата Антона Геращенка.

«При цьому на прохання СБУ щодо мене був складений адмінпротокол про невиконання мною якихось «законних» вимог військовослужбовця Держаприкордонної служби, де в якості свідка мого адміправопорушення зазначена адвокат Тетяна Монтян. Що ж стосується відмітки в базі даних Державної прикордонної служби про перехід мною кордону, то, як пояснив майор, що мене затримав, це запис анульований на підставі моєї добровільної заяви - і розсміявся в очі», - заявляє журналіст.

Володимир Бойко пов’язує своє затримання на кордоні із своєю професійною журналістською діяльністю.

Військова прокуратура Львівського гарнізону Західного регіону України як орган досудового розслідування відкрила кримінальне провадження за фактом затримання співробітниками прикордонної служби журналіста Володимира Бойка на українсько-польському кордоні.

На фото - Володимир Бойко і Тетяна Монтян під час інциденту

Фото: Facebook Тетяни Монтян

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2258
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду