Голова НАЗК заявляє, що система е-декларування вразлива для хакерів (ОНОВЛЕНО)

Голова НАЗК заявляє, що система е-декларування вразлива для хакерів (ОНОВЛЕНО)

13 Серпня 2016
1768
13 Серпня 2016
13:10

Голова НАЗК заявляє, що система е-декларування вразлива для хакерів (ОНОВЛЕНО)

1768
Голова Національної агенції із запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак заявила, що запуск системи електронного декларування на нинішньому етапі, без атестату відповідності системі захисту інформації, неможливий, оскільки вона є дуже уразливою до хакерських атак.
Голова НАЗК заявляє, що система е-декларування вразлива для хакерів (ОНОВЛЕНО)
Голова НАЗК заявляє, що система е-декларування вразлива для хакерів (ОНОВЛЕНО)

Про це вона заявила перед екстреним засіданням НАЗК в ефірі «112 Україна».

Вона зазначила, що система розроблялася, але зараз немає гарантій для власників баз даних, що вони забезпечені від проникнення в їхні системи ззовні. 

«З моменту отримання атестату та інформація, яка надходить в систему електронного декларування, вона вже є такою, що є доказовою базою для прийняття юридично значимих рішень. Поки його немає, виникає питання, хто буде нести відповідальність за модифікацію тих даних, які будуть у систему потрапляти», - сказала Наталія Корчак.

Вона зазначає, що зараз хакери зможуть легко вносити зміни в заповнені декларації.

«Запустити систему без будь-якого мінімального захисту, це означає, що на стадії заповнення декларації з персонального комп'ютера і на стадії, коли ці дані поступають у відповідну систему, будь-який хакер середньої руки зможе цю систему зламати і модифікувати дані», - сказала голова НАЗК.

Запуск система електронного декларування 15-го серпня без сертифікату Держспецзв'язку про відповідність системі захисту інформації дозволить чиновникам легалізувати будь-які незаконні статки без кримінальної відповідальності. Про це після сьогоднішнього засідання НАЗК в ефірі «112 Україна» заявив голова центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Після закінчення засідання голова НАЗК Наталія Корчак пообіцяла, що подання декларації не буде здійснюватися до отримання комплексного сертифікату захисту інформації. «Якщо не буде атестату відповідності, інтерфейс подання декларацій не буде активований», - запевнила вона, відповідаючи на запитання експертів.

Водночас Наталя Корчак визнала, що наразі діє попереднє рішення Агенції про безумовний запуск системи 15 серпня.

Заступник глави НАЗК Руслан Рябошапка підтримав позицію про неприпустимість запуску системи без сертифікату. При цьому члени НАЗК не уточнили, яким чином вони вирішуватимуть цю суперечність.

Нагадаємо, сьогодні, 13 серпня, НАЗК проводить екстренне засідання у зв'язку з можливим зривом запуску електронного декларування. Спочатку керівництво Національної агенції із запобігання корупції (НАЗК) ухвалило рішення закрити від преси засідання, присвячене критичній ситуації із запуском електронного декларування. Згодом засідання перевели у частково закритий режим.

Нагадаємо, ввечері 12 серпня Держспецзв’язок відмовив у атестації системи електронного декларування, не підтвердивши безпеку системи.  

Початок повноцінної роботи НАЗК, включно із системою електронного декларування, лишається ключовою перепоною для впровадження безвізового режиму. Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ. 

Раніше Євросоюз виступив із офіційною заявою про те, що Київ має забезпечити повноцінний запуск електронного декларування 15 серпня.

В ООН також заявили, що здивовані затримкою e-декларування нібито через «питання безпеки».

13 серпня Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив  про обурення через рішення Держспецзв’язку, яке зірвало вчасне впровадження електронного декларування.

На фото - Наталія Корчак

Фото: «112 Україна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1768
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду