Колісниченка звинувачують у насильстві, «беркутівців» - у нападі на журналіста під час подій в «Українському домі»

Колісниченка звинувачують у насильстві, «беркутівців» - у нападі на журналіста під час подій в «Українському домі»

12 Серпня 2016
1149
12 Серпня 2016
18:30

Колісниченка звинувачують у насильстві, «беркутівців» - у нападі на журналіста під час подій в «Українському домі»

1149
Народного депутата V-VII скликань, заступника голови фракції Партії регіонів Вадима Колесніченка, а також низку правоохоронців столичної міліції та спецпідрозділу «Беркут» притягнуто до кримінальної відповідальності за перевищення влади, що сопроводжувалося насильством, під час проведення відкритого заходу в 2010 році в «Українському домі» у Києві.
Колісниченка звинувачують у насильстві, «беркутівців» - у нападі на журналіста під час подій в «Українському домі»
Колісниченка звинувачують у насильстві, «беркутівців» - у нападі на журналіста під час подій в «Українському домі»

Про це повідомляє Управління зв'язків з громадськістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.

Справу Вадима Колісниченка веде департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури.

«Установлено, що колишній заступник начальника управління ГУ МВС України в м. Києві разом з командиром полку міліції "Беркут", його заступником, командиром роти та підлеглими співробітниками, діючи за вказівкою народного депутата України В. Колесніченка, перевищуючи владу та свої службові повноваження 08.04.2010 під час проведення одного із відкритих заходів у Великій виставковій залі ДП "Національний центр ділового та культурного співробітництва «Український дім»" спровокували конфлікт та безпідставно застосували силу до відвідувачів цього заходу, затримавши 14 з них, серед яких був Герой України похилого віку, заподіявши їм тілесні ушкодження», - йдеться у повідомленні.

ГПУ також повідомляє, що  правоохоронці з метою приховування своїх злочинних дій перешкоджали журналістській діяльності та застосували насильство і спричинили тілесні ушкодження журналісту одного з телевізійних каналів, який намагався задокументувати їх незаконні дії.

Командиру полку міліції «Беркут», командиру роти та чотирьом підлеглим їх працівникам оголошено та вручено підозри у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу), ч. 1 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) КК України. Протиправні дії Вадима Колесніченка кваліфіковані за ч. 4 ст. 27 (види співучасників), ч. 2 ст. 365 КК України.

До слідчого судді внесені клопотання про застосування до підозрюваних запобіжних заходів у вигляді цілодобових домашніх арештів.

Крім цього, щодо двох підозрюваних, один з яких на даний час проходить службу в Департаменті внутрішньої безпеки Національної поліції України, а інший – в управлінні «Корпусу оперативно-раптової дії» (КОРД) ГУ Нацполіції в м. Києві, до суду внесені клопотання про відсторонення їх від займаних посад.

Стосовно Вадима Колесніченка, заступника начальника управління міліції та заступника командира спецпідрозділу «Беркут» судом надано дозволи на їх затримання та вони оголошені в розшук. Указаним особам повідомлено про підозру у встановленому законом порядку.

Досудове розслідування знаходиться на завершальному етапі.

Нагадаємо, у квітні 2010 року  Прокуратура Шевченківського району міста Києва порушила кримінальну справу за фактом умисного перешкоджання законній професійній діяльності журналіста Нового каналу Сергія Кутракова (частина 1, стаття 171 Кримінального кодексу України).

За версією представників правоохоронного органу, «8 квітня 2010 року Українському домі  кореспондент телеканалу, виконуючи редакційне завдання, проводив зйомку сюжету про відкриття фотовиставки «Волинська різня: польські та єврейські жертви ОУН УПА». Його увагу привернули люди, котрі вигукували націоналістичні гасла, і яких охоронці почали виводити із зали до коридору службового виходу. Ці події Сергій Кутраков почав фіксувати на камеру, у зв'язку з чим охоронці, перешкоджаючи законній професійній діяльності журналіста, насильно виштовхали кореспондента телеканалу із  коридору службового виходу, завдавши йому при цьому тілесних ушкоджень».

Заяву до прокуратури Новий канал почав готувати на наступний день після інциденту в Українському домі. Як розповів пан Кутраков, представники охорони затискали його дверима і натискали пальцем на око. Присутні на місці інциденту представники міліції в дії охоронців не втручалися. Ці факти було зафіксовано на відео та показано у новинах каналу.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1149
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду