У липні лідером порушень прав журналістів став Київ – ІМІ

У липні лідером порушень прав журналістів став Київ – ІМІ

12 Серпня 2016
1845
12 Серпня 2016
16:12

У липні лідером порушень прав журналістів став Київ – ІМІ

1845
Порушення свободи слова та прав журналістів експерти Інституту масової інформації (ІМІ) зафіксували у 15 областях України. Лідером таких порушень став Київ, де зафіксовано п’ять випадків - убивство, перешкоджання та непрямий тиск. Далі йдуть чотири регіони, де сталося по три випадки - Миколаївщина, Херсонщина, Полтавщина та Харківщина. В інших областях по два та по одному випадку.
У липні лідером порушень прав журналістів став Київ – ІМІ
У липні лідером порушень прав журналістів став Київ – ІМІ

Такі дані наводить Інститут масової інформації за результатами щомісячного моніторингу  «Барометр свободи слова».

У липні ІМІ вперше за рік зафіксував випадок вбивства журналіста - в результаті вибуху автомобіля 20 липня у центрі Києва загинув Павло Шеремет, який їхав в машині.

Загалом цього місяця в Україні основними порушеннями прав журналістів стали випадки перешкоджання - 16 (червень - 7, травень – 11, квітень – 10, березень – 6, лютий – 6, січень – 5) тапогроз - 6 (червень - 2 випадки, травень – 5, квітень – 5, березень – 3, лютий – 5, січень – 3). Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

Порушували найчастіше у липні право журналістів на професію: пересічні громадяни – 20 випадків, правоохоронці та міська і місцева влада - по 5 випадків. Також це робили прикордонники, народний депутат та голова ОВК – по 1 випадку.

У липні експерти ІМІ зафіксували збільшення кількості перешкоджань в два рази. Перешкоджали найчастіше цього місяця в Києві та на Харківщині - по три випадки. Журналістам забороняли вести зйомку, відбирали камери та мікрофон,  затуляли об’єктиви камер, не пускали в сесійні зали облради, перешкоджали потрапити до судових зал на судові засідання, забороняли бути присутніми на засіданнях окружних виборчих комісій та інше.

Також ІМІ зафіксував збільшення утричі кількості погроз на адресу журналістів - з двох випадків у червні до 6 у липні. Погрози співробітникам ЗМІ здійснювали у шести областях - Дніпропетровщині, Миколаївщині, Одещині, Запоріжжі, Сумщині та Херсонщині. Погрожували журналістам при фізичному контакті, через соцмережі, телефоном.

Крім того зафіксовано 4 випадки порушення доступу до публічної інформації з боку міської та місцевої влади та правоохоронців, які ігнорували запити журналістів або затримували відповідь на них, чи пропонували самім пошукати.

ІМІ зафіксував зменшення кількості побиттів та нападів на журналістів - один випадок стався на Хмельниччині (червень - 5, травень – 7, квітень – 4, березень – 2, лютий – 1, січень – 4).

Також ІМІ зафіксував 2 випадки кібер-атак на сайти та по 1 випадку пошкодження майна журналістів, цензури, непрямого тиску.

В окупованому Росією Криму ІМІ зафіксував два випадки - внесення проукраїнських журналістів у так звані списки «терористів» та цензуру.

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував один випадок убивства, 61 випадок перешкоджання, 24 випадки побиття і нападів на журналістів та 6 випадків цензури.

Детальніше з «Барометром свободи слова» за липень можна ознайомитися тут.

Нагадаємо, Німецький офіс міжнародної організації «Репортери без кордонів» у партнерстві з Інститутом масової інформації запустили проект з моніторингу медіавласності (МОМ) в Україні. 10 серпня проект було презентовано партнерам – медійним громадським організаціям, індустріальним об’єднанням і державному регулятору.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1845
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду