«Українські новини» виграли суд проти ДУСі по отриманню інформації

«Українські новини» виграли суд проти ДУСі по отриманню інформації

10 Серпня 2016
3235
10 Серпня 2016
17:00

«Українські новини» виграли суд проти ДУСі по отриманню інформації

3235
9 серпня окружний адміністративний суд Києва зобов'язав будинок відпочинку «Конча-Заспа» та комплекс відпочинку «Пуща-Водиця» Державного управління справами (ДУС) надати інформаційному агентству «Українські новини» повний перелік мешканців, які користуються державними дачами, садовими будинками або іншими приміщеннями в зазначених комплексах
«Українські новини» виграли суд проти ДУСі по отриманню інформації
«Українські новини» виграли суд проти ДУСі по отриманню інформації

Про це пишуть «Українські новини».

«Визнати протиправними дії будинку відпочинку "Конча-Заспа" Державного управління справами і комплексу відпочинку "Пуща - Водиця" Державного управління справами щодо надання відповіді на запит інформаційного агентства "Українські новини" від 10 вересня 2015 року про надання публічної інформації», – йдеться в постанові.

Як повідомляє інформагентство, суд також зазначив, що будинок відпочинку «Конча-Заспа» не мав підстав для відмови в наданні інформації про список осіб, з якими укладені договори на користування приміщеннями будинку відпочинку, а тому дії відповідача суд визнав протиправними.

«Суд зобов'язав «Конча-Заспу» надати інформацію про повний перелік осіб, які користуються правом проживання в установі станом на 1 вересня 2015 року зі вказівкою номерів будинків і корпусів. Суд також зобов'язав "Пуща-Водицю" надати аналогічну інформацію по своєму установі і вказати кількість розірваних і укладених протягом 2014 і 2015 років договорів про право користування державним майном», –  йдеться на сайті «Українських новин».

Крім того, як зазначено, «Пуща-Водиця» зобов'язана надати інформацію про кількість жителів, які користуються пільгами на оплату комунальних послуг, кількості будинків, які були передані в оренду не нинішнім і колишнім держслужбовцям, а також суму коштів, отриманих від таких громадян за оренду приміщень.

В останній раз Державне управління справами надавало списки жителів санаторіїв «Конча-Заспа» та «Пуща-Водиця» в червні 2014 року в відповідь на запит агентства незабаром після обрання Президентом Петра Порошенка. Тоді понад 250 діючих та колишніх державних посадовців проживали в державних санаторіях.

У будиночках на території санаторіїв проживали нинішні і колишні чиновники - екс-секретарі ЦК КПУ, міністри УРСР і діючі члени парламенту і уряду.

Як пише видання, у «Конча-Заспі» жили перші українські прем'єр-міністри Вітольд Фокін та Віталій Масол. Мали будинки також Микола Азаров, Віктор Пшонка, Володимир Семиноженко, Раїса Богатирьова, Дмитро Табачник, Юрій Мельник, Оксана Білозір, Володимир Яцуба, Петро Симоненко, Адам Мартинюк, Володимир Литвин, Василь Петьовка. З нових в 2014 році засвітилися Валерій Гелетей, Руслан Лук'янчук.

Як повідомляє інформагентство, у зв'язку з відмовою надати списки, перевірити хто зараз користується державними будинками, неможливо.

«Раніше щорічно на утримання санаторіїв держбюджет витрачав близько 50 млн гривень. З 2016 витрати скоротили до 3,7 млн гривень. Решта мешканці елітних будинків платять зі своєї кишені. Хоча формально гроші числяться в Спецфонді держбюджету.Оригінальним виявилося оголошене в суді твердження представників «Пуща-Водиці», що вони взагалі ніяких запитів не отримували. Правда, від нас вони і не могли його отримати. Редакція слала запит в Держуправління справами, а вже звідти його "відфутболили" на рівень підрозділів. І суд не вважав за підставою для відмови у відповіді проблеми з пересилкою листів між Держуправлінням та його підрозділами», – пишуть «Українські новини».

Суд відхилив аргументи юристів Державного управління справами, які посилалися на закон про захист персональних даних і під цим приводом відмовляли журналістам у наданні інформації про розпорядження державним майном, а саме – будинками відпочинку і дачами санаторіїв.

Окремо суд зазначив, що запит «Українських Новин» стосувався надання саме публічної інформації, що має відношення до використання бюджетних коштів і обмеження доступу до неї, яка можлива виключно за мотивами попередження шкоди інтересам національної безпеки, оборони, розслідуванню чи запобіганню злочину.

«Ми вітаємо справедливе рішення суду і розраховуємо на його швидке виконання. Сподіваюся, Держуправсправами не подаватиме апеляцію і погодиться з нашими аргументами та аргументами суду. Люди мають право знати, хто користується елітним державним житлом в закритих селищах. Практика відкриття списків жителів Конча-Заспи і Пуща-Водиці успішно працювала останніх 4 роки. Шкода, що тепер цю інформацію доводиться добувати через суд», - зазначив директор «Українських новин» Денис Іванеско.

Як повідомляло агентство, у вересні 2015 року «Українські Новини» запросили у Адміністрації Президента і Державного управління справами списки осіб, які отримали в користування дачі, садові будинки та інші приміщення в державних санаторіях «Конча-Заспа» та «Пуща-Водиця». Отримавши незаконну відмову в квітні 2016-го, агентство подало позов до суду.

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3235
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду