Волинський журналіст подав скаргу на нову поліцію через порушення його прав

Волинський журналіст подав скаргу на нову поліцію через порушення його прав

9 Серпня 2016
2917
9 Серпня 2016
12:23

Волинський журналіст подав скаргу на нову поліцію через порушення його прав

2917
Журналіст інтернет-видання «Район» Нестор Ліпич заявляє, що працівники поліції перешкоджали його професійній діяльності під час позачергових виборів до Верховної Ради України на виборчій дільниці в селі Черче (Камінь-Каширський район, Волинська область) і провели з ним незаконну «профілактичну бесіду».
Волинський журналіст подав скаргу на нову поліцію через порушення його прав
Волинський журналіст подав скаргу на нову поліцію через порушення його прав

Про це він повідомив у своєму  Facebook.

За словами Нестора Ліпича, 17 липня на виборчій дільниці № 070262, що знаходиться в селі Черче Камінь-Каширського району, на проміжних виборах народного депутата України два працівники безпідставно здійснювали на нього психологічний тиск і намагалися перешкоджати у проведенні зйомки на виборах.  Він також стверджує, що поліціянти проігнорували його журналістське посвідчення та факт реєстрації на виборчій дільниці. 

«Незрозуміло з яких причин погрожували викликати наряд поліції, спілкувалися зі мною зневажливим зверхнім тоном, як із порушником, та переконували, що, мовляв, зйомка на виборчій дільниці є забороненою, бо, нібито я порушую таємницю голосування виборця .
Зазначаю, що жодного порушення до моменту розмови з поліцейськими я не здійснив і навіть не мав такого наміру, всього лише розпочав проводити зйомку, зробивши 2 знімки»,
- повідомив Нестор Ліпич.

За словами журналіста, поліціянти стверджували, що заборонено фотографувати кабінку для голосування зовні, а також урну.

«Я заперечував, адже в таких діях немає порушення таємниці голосування конкретного виборця.
Та моїх пояснень правоохоронцям було замало. Ще вони запевняли, що і виборців, а також членів виборчої комісії фотографувати я не маю права, якщо вони цього не бажають. У відповідь я доводжу до відома їм, що члени виборчої комісії, як і будь-який виборець, що з’являється у дільниці в момент виборів – є публічною особою, адже вибори – це публічний захід, відповідно до статті 13 ЗУ «Про вибори народних депутатів України». А, отже, при здійснення зйомки у публічних місцях спеціального дозволу просити не треба, що передбачає і стаття 307 Цивільного кодексу України», - зазначив журналіст.

Нестор Ліпич зробив висновок, що працівники поліції шукали будь-яку підставу, щоб заборонити йому проводити зйомку, і намагалися залякати, акцентуючи на кримінальній відповідальності за порушення, яких він не здійснював.
«Врешті-решт, я сказав, що буду оскаржувати їх дії у разі прямого перешкоджання під час проведення мною зйомки на дільниці і телефонувати у ГМ «Опора». Лише після цього мені дозволили повернутися на виборчу дільницю, назвавши нашу розмову «профілактичною бесідою».  На дільниці працівник поліції ще й посвідчення моє сфотографував із підозрою, що воно, мовляв, не дійсне», - повідомив журналіст.

За його словами, на інших дільницях району у нього не виникло жодних проблем щодо здійснення журналістської діяльності.

«Досі не можу зрозуміти позиції полісменів. Чи передбачає закон проведення так званих «профілактичних бесід» із журналістами в день виборів? Звісно, що ні! Чи мають право працівники поліції проводити так звану «профілактичну бесіду» із використанням психологічного тиску на людину, що не здійснила жодного порушення на виборах? Які підстави проведення такої «бесіди»?  Вважаю, що із подібним ставленням до людей нова «реформована» поліція ніколи не завоює довіри в населення та дуже швидко себе дискредитує», - зазначає журналіст.

Нестор Ліпич повідомив також, що подав скаргу на представників правоохоронних органів і надіслав її в управління Національної поліції у Волинській області Петру Шпизі. Журналіст просить прийняти до розгляду його заяву, розглянути та оцінити поведінку працівників поліції, надати письмову відповідь щодо вжитих заходів стосовно працівників поліції.

Нагадаємо, 14 липня до Луцького відділу поліції надійшла заява журналістки місцевого інтернет-видання про те, що у неї виник конфлікт із невстановленими особами на Київському Майдані у Луцьку. Поліція з’ясовує обставини інциденту.

Поліціянти з’ясували, що журналістка одного із місцевих інтернет-видань вийшла з будівлі Волинської обласної ради, залишивши у сесійній залі свої речі разом із документами, аби поспілкувалася із мітингувальниками, які проводили санкціонований пікет біля облради. Після цього одна із груп вирушила до сесійної зали, журналістка пішла із ними. Невстановлені особи перегородили їй та мітингувальникам вхід у залу.

На фото – Нестор Ліпич

Фото: Facebook Нестора Ліпича

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2917
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду