YouTube заблокував відео харківського сайту на вимогу Роскомнагляду

YouTube заблокував відео харківського сайту на вимогу Роскомнагляду

8 Серпня 2016
2194
8 Серпня 2016
13:13

YouTube заблокував відео харківського сайту на вимогу Роскомнагляду

2194
Федеральна служба з нагляду в сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій РФ (Роскомнагляд) звернулася в техпідтримку відеосервісу YouTube з проханням заблокувати на ресурсі сюжет харківського медіапроекту «Накипело».
YouTube заблокував відео харківського сайту на вимогу Роскомнагляду
YouTube заблокував відео харківського сайту на вимогу Роскомнагляду

Про це йдеться на сайті «Накипело».

Офіційне повідомлення про це від YouTube надійшло на пошту редакції 2 серпня.

«Компанія YouTube отримала повідомлення від служби Роскомнагляду (Федеральна служба з нагляду у сфері масових комунікацій і зв'язку) про те, що деякі матеріали на Вашому сайті порушують Федеральний закон Російської Федерації «Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації N149-ФЗ». Зазначений URL був доданий в список заборонених матеріалів», - повідомив ресурс.

При цьому в листі не значилися будь-які згадки або посилання на судові рішення, які підкріплювали б прохання відомства РФ.

Відео, яке російське відомство визнало екстремістським, розповідає про комбата Добровольчого українського корпусу «Правого сектора» з позивним «Чорний», про його діяльності в батальйоні і про хід війни на Донбасі.

«Повідомлення Роскомнагляду має сумнівну з точки зору цивілізованих країн силу. Однак, з огляду на політику YouTube, вони мають право таке робити. Цей ресурс залишає за собою право все коректури (видалення, розміщення, блокування інформації) робити на свій розсуд, їм не обов'язково чекати рішення суду, як у вашій ситуації. Роскомнагляд дійсно має право звертатися в будь-які організації з вимогою розмістити, видалити або заблокувати інформацію. Вони звернулися з цим проханням як юридична особа до юридичної особи, не надавши рішення суду. Просто повідомили YouTube і попросили їх прибрати відео. І ресурс, користуючись своїми правами, вирішив, що це прохання підлягає задоволенню», - прокоментував юрист Артем Донець.

На думку адвоката, можна спробувати шляхом переговорів відновити заборонене посилання, але це досить довгий процес, та й російська сторона швидше за все не надасть офіційні докази своїх претензій.

«Я думаю, перспектива відновити відео шляхом переговорів досить туманна. Краще його повторно залити, змінивши назву і посилання. Що стосується документів від Роскомнагляду - швидше за все, ця інформація має гриф секретності. Тому офіційні звинувачення, якісь експертизи, за якими це відео може вважатися екстремізмом, вони не покажуть», - вважає фахівець.

Нагадаємо, Федеральна служба з нагляду в сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій РФ (Роскомнагляд) внесла у чорний список сторінки з електронної бібліотеки Wikiteka, яка є дочірнім підприємством Wikipedia.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2194
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду