Для відновлення українського мовлення у Криму й на Донбасі необхідно звести чотири нові вежі - МІП

Для відновлення українського мовлення у Криму й на Донбасі необхідно звести чотири нові вежі - МІП

5 Серпня 2016
3165
5 Серпня 2016
13:08

Для відновлення українського мовлення у Криму й на Донбасі необхідно звести чотири нові вежі - МІП

3165
Перша заступниця міністра інформаційної політики України (МІП) Еміне Джеппар заявила, що українське мовлення на Донбасі буде відновлене з побудовою трьох телевеж, що має відбутись вже до кінця року. Для поновлення українського мовлення на Крим і Херсонщину побудують телевежу в Чонгарі (Херсонська область).
Для відновлення українського мовлення у Криму й на Донбасі необхідно звести чотири нові вежі - МІП
Для відновлення українського мовлення у Криму й на Донбасі необхідно звести чотири нові вежі - МІП

Про це повідомила під час публічного інтерв'ю 5 серпня, передає «Укрінформ».

Еміне Джеппар заявила, що зведення трьох нових телевеж необхідно, аби замінити вежі, захоплені сепаратистами «ДНР-ЛНР» або силовиками РФ. Як відомо, телевежу на горі Карачун поблизу Слов’янська (Донецька область) було зруйновано бойовиками «ДНР» в 2014 році.

«Нам потрібні високі вежі, побудова яких потребує дуже великих коштів. Щоб відновити українське мовлення на Сході, потрібно як мінімум три телевежі. Дві - які замінять Донецьку і Луганську, третя - на горі Карачун. Є сподівання, що це буде в цьому році», - сказала перша заступниця міністра.

Вона уточнила, що захоплені луганська і донецька телевежі  мають висоту понад 200 метрів і забезпечують  широкий кілометраж покриття.

Еміне Джеппар також нагадала, що для поновлення українського мовлення на Крим і Херсонщину побудують телевежу в селищі Чонгар.

«Вежа на Чонгарі має бути мінімум 150 метрів. У державного Концерну РРТ, який відповідає за встановлення веж, грошей немає. Наразі знайшли інвестора, який готовий поставити цю вежу на Херсонщині для того, щоб розвинути мовлення на Крим. Виділено земельну ділянку, Херсонська ОДА долучилася до цього проекту», - повідомила вона.

Нагадаємо, колишню телевежу на горі Карачун висотою 200 метрів  було підірвано терористами в липні 2014 року. Унаслідок цього північ Донеччини опинилася без сигналу українських мовників.  Нині на Карачуні функціонує тимчасова вежа висотою 34,5 метри, на якій встановлені передавачі 15 телеканалів і семи радіостанцій. Найпотужніший передавач – Національної телекомпанії України («UA: Перший»), його потужність – 2,5 кВт.

Генеральний директор Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (КРРТ) Володимир Іщук  заявив 7 червня, що телевежа на горі Карачун буде встановлена за три місяці. У вересні розпочнуть роботу встановлені на ній передавачі. Станом на 4 серпня будівельники не могли назвати точної дати запуску телевежі на горі Карачун поблизу Слов’янська (Донецька область), яка повинна забезпечити сталим українським мовленням північ області.

Наприкінці травня міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що задля відновлення українського мовлення на контрольовані українською владою і окуповані сепаратистами території розглядається можливість встановлення нової телевежі висотою 180 метрів у Покровську (колишній Красноармійськ), сигнал з якої досягне Донецька. За його словами, Мінфін поки не дає згоди на виділення грошей на побудову нової телевежі на Донбасі, яка могла б забезпечити покриття регіону українським мовленням.

У серпні радник міністра з питань відновлення мовлення в зоні АТО, народний депутат України Олександр Бригинець заявив,  що українське мовлення на лінії розмежування та на окуповані території Донеччини може вирішити встановлення нової телевежі у Покровську (Донецька область), але фінансування поки не виділено.

«Це питання вже давно ініційоване МІП, підтримане Кабміном, але фінансування досі не знайдене. Я, як народний депутат, уже неодноразово звертався із запитами щодо прискорення фінансування, але поки позитивних результатів немає», – повідомив Олександр Бригинець.

У червні заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації (ОВЦА) Юрій Клименко заявив, що область планує самостійно побудувати телевежу для забезпечення українського мовлення в регіоні, бо від центральних органів влади не може отримати допомогу через усілякі бюрократичні перепони. За його словами інформаційна безпека не менш важлива, ніж соціальна.

18 лютого Нацрада створила робочу групу з розвитку телерадіомовлення в південних районах Херсонської області та на територію тимчасово окупованого Криму й Севастополя. Робочу групу очолив член Нацради Сергій Костинський. Також робоча група опрацьовує питання мовлення на окупований Крим змайбутньої 150-метрової телевежі в селищі Чонгар Херсонської області.

На фото - конструкції майбутньої 180-метрової вежі на Карачуні

Фото: Світлана Остапа

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3165
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду