Медіаюрист Юрій Крайняк прокоментував, як «Миротворец» міг стати ЗМІ

Медіаюрист Юрій Крайняк прокоментував, як «Миротворец» міг стати ЗМІ

3 Серпня 2016
3088
3 Серпня 2016
19:12

Медіаюрист Юрій Крайняк прокоментував, як «Миротворец» міг стати ЗМІ

3088
Медіаюрист Юрій Крайняк, керівний партнер юридичної фірми Jurimex, вважає, що сайт «Миротворець» міг зареєструватися за кордоном як засіб масової інформації або як інформаційне агентство в Україні. Таку думку він висловив у коментарі «Детектору медіа».
Медіаюрист Юрій Крайняк прокоментував, як «Миротворец» міг стати ЗМІ
Медіаюрист Юрій Крайняк прокоментував, як «Миротворец» міг стати ЗМІ

3 серпня центр «Миротворець» заявив, що «з сьогоднішнього дня сайт Ценру "Миротворец" myrotvorets.center і всі його дзеркала вважаються електронними засобами масової інформації». Де саме та як саме сайт зареєструвався як ЗМІ – в повідомленні не сказано. Напередодні «Миротворец» повідомляв, що його керівництво прийняло рішення про офіційну реєстрацію інтернет-ресурсу в якості ЗМІ, найімовірніше – за кордоном, «з міркувань безпеки».

Юрій Крайняк нагадує, що в Україні може бути лише три види ЗМІ: друковані, електронні та інформаційні агентства, і всі реєстри таких ЗМІ відкриті. У цих реєстрах центру «Миротворец» наразі немає.

«Теоретично може бути випадок, що Мін’юст прийняв рішення про реєстрацію їх як інформагентства, але не встиг їх внести в реєстр. Чи, може, відкрита частина реєстру підхоплює інформацію з оперативної бази Мінюсту із затримкою. Чи, може, взагалі вони лише подали документи. Точність формулювань та уважне ставлення до термінології – це не те, що притаманне більшості журналістів. Адже потім може виявитись, що "поки не стали, але от-от стануть", і "не електронним ЗМІ, а просто ЗМІ"», – додав пан Крайняк.

Найбільш вірогідним, на його думку, є варіант, що «Миротворец» став певним «закордонним ЗМІ». Як відомо, практика реєстрації українських ЗМІ за кордоном вже мала раніше. Наприклад, свого часу телеканал «Еспресо» був латвійським, доки йому не вдавалося отримати ліцензію в української Нацради.

Реєстрація за кордоном може бути нескладною процедурою, зазначив він: «"Миротворец" може мати когось за кордоном, хто може допомогти з адресою реєстрації для отримання статусу інтернет-ЗМІ. Але може бути й простіше – можливо, десь для реєстрації взагалі достатньо лише відправити повідомлення на email. Це ж реєстраційні процедури, і в багатьох країнах вони можуть здійснюватися дистанційно і в набагато складніших випадках».

«Якщо вони зареєструвались як іноземне ЗМІ, то в принципі можуть працювати в Україні на рівних з місцевими – закон не містить якихось особливих відмінностей в статусах іноземних та локальних ЗМІ. Теоретично, якщо вони будуть тут постійно працювати, то слід реєструвати представництво. Але це лише теоретично», – додає медіаюрист.

Пан Крайняк зауважує, що статус «ЗМІ» не надає особливих бонусів. «Хіба що "не ЗМІ" не може посилатись на порушення прав своїх працівників як прав журналістів. Але, з іншого боку, в більшості ЗМІ "журналісти" – це фізичні особи-підприємці, а отже, теоретично можна посперечатися, ким вони є більше – підприємцями чи журналістами», – вважає він.

Фото - pravo.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3088
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду