У Дніпрі влада демонструє відсутність цивілізованого розуміння реформ ЗМІ – Томіленко

У Дніпрі влада демонструє відсутність цивілізованого розуміння реформ ЗМІ – Томіленко

25 Липня 2016
1617
25 Липня 2016
16:37

У Дніпрі влада демонструє відсутність цивілізованого розуміння реформ ЗМІ – Томіленко

1617
Громадська ради при Держкомтелерадіо під час виїзного засідання 25 липня рекомендувала Дніпропетровській обласній раді прийняти рішення про реформування обласної газети «Зоря» і укласти з виданням договір на висвітлення діяльності ради.
У Дніпрі влада демонструє відсутність цивілізованого розуміння реформ ЗМІ – Томіленко
У Дніпрі влада демонструє відсутність цивілізованого розуміння реформ ЗМІ – Томіленко

Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Головний редактор газети «Зоря» Ксенія Зайцева поінформувала членів Громадської ради, що редакція подала до суду через бездіяльність співзасновника щодо виконання закону про роздержавлення, а також – позбавлення редакції приміщення.

За її словами, відтоді  як рішенням трудового колективу було ухвалено брати участь у першому етапі реформування, минуло вже три сесії обласної ради. Жодна з них не розглядала питання реформування. Натомість – депутати вирішили передати приміщення, де розташовується редакція газети «Зоря» у господарське відання комунального підприємства «Агропроекттехбуд» Дніпропетровської обласної ради», що є порушенням закону.

«У нас з редакцією була єдина думка – ми не нагнітаємо відносини з засновником, ідемо мирним шляхом. Але після останньої сесії, де в нас забрали приміщення, ми подали позов до суду», – сказала вона.

Поки що судового розгляду у справі не було. Наступна сесія облради призначена на 29 липня, в порядку денному знов немає питання про реформування, але є питання про зміни до статуту газети.  При цьому, що це мають бути за зміни, редакцію ніхто не повідомляв.

«Вважаю дикою ситуацію, коли обласна рада може розглядати зміни до статуту, не поставивши редакцію до відома. Якби влада проявляла інтерес до діяльності газети, то це треба було робити до 1 січня цього року, а зараз уже вступив у дію Закон, який демонструє, що почалася глобальна медіареформа. Ці зміни до статуту демонструють нерозуміння цивілізованих стосунків, які повинні будуватися між владою і журналістами», - сказав перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.  

За його словами, якщо влада має претензії до газети щодо висвітлення її роботи, їх потрібно оголошувати відкрито і давати можливість професійним організаціям аналізувати, чи допущено в тому чи іншому випадку порушення журналістських стандартів.

«Звісно, ми не будемо залишати питання поза увагою і дозволяти в тіні проводити якісь дії по відношенню до газети. Громадські організації підтримують журналістів і завжди будуть на стороні ЗМІ, адже ідеться про колектив, який роками працював у газеті. На жаль, поки що єдиним виходом є подання до суду, але таким чином влада оголошує війну, яку не варто було б вести», – зазначив очільник Спілки.

Генеральний директор Української асоціації медіабізнесу Олексій Погорєлов зауважив, що у ситуації, коли медіа і влада не можуть знайти порозуміння, страждає читач та імідж співзасновника, який входить у конфронтацію.

«Це етичний аспект, а юридичний полягає в тому, що незалежно від дій чи бездіяльності співзасновника реформа відбудеться, і якщо засновник нічого не робить, то це саботаж. Те, що газета подала до суду – це правильно, відстоювати свою позицію треба в публічній площині. Але все одно варто шукати способи повернутися на можливість ведення переговорів. Гонка озброєнь – це крайній випадок», – вважає Олексій Погорєлов.

В результаті обговорення за ініціативи голови Громадської ради, президента  Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» Олександра Човгана було прийнято рішення рекомендувати сторонам конфлікту знайти компроміс задля виконання закону про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ. Зокрема, рекомендовано Дніпропетровській обласній раді винести на розгляд сесії 29 липня питання про реформування газети «Зоря», прийняти рішення про реформування шляхом виходу Дніпропетровської обласної ради із складу засновників та укласти договір на висвітлення діяльності.

Нагадаємо, раніше НСЖУ повідомляла, що Дніпропетровська обласна влада чотири місяці не виносить на розгляд депутатів рішення зборів трудового колективу дніпропетровської обласної газети «Зоря» про участь у реформуванні друкованих ЗМІ на першому етапі. Натомість у газети планують забрати приміщення редакції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1617
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду