Нацрада пропонує, щоб тимчасове мовлення існувало лише на прикордонних з Росією територіях

Нацрада пропонує, щоб тимчасове мовлення існувало лише на прикордонних з Росією територіях

20 Липня 2016
2324
20 Липня 2016
16:38

Нацрада пропонує, щоб тимчасове мовлення існувало лише на прикордонних з Росією територіях

2324
20 липня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення погодила із зауваженнями розроблений Міністерством інформаційної політики законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення», який передбачає узаконення тимчасового мовлення на територіях з особливим режимом мовлення і надання відповідних дозволів Нацради.
Нацрада пропонує, щоб тимчасове мовлення існувало лише на прикордонних з Росією територіях
Нацрада пропонує, щоб тимчасове мовлення існувало лише на прикордонних з Росією територіях

Крім деяких стилістичних правок у Нацради є пропозиції по суті законопроекту.

По-перше, Нацрада пропонує, щоб територіями з особливим режимом мовлення були лише прикордонні з Росією адміністративно-територіальні одиниці. Тому регулятор у своїх пропозиціях дає таке визначення терміну:

  • території з особливим режимом мовлення – прикордонні адміністративно-територіальні одиниці, які межують з територією держави-агресора, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України з урахуванням потреб захисту інформаційної безпеки держави, та на яких шляхом аналогового та/або цифрового мовлення поширюються програми держави-агресора та може здійснюватися тимчасове мовлення з використанням радіочастотного ресурсу, у тому числі аналогове мовлення, на підставі дозволу, виданого Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення

По-друге, Нацрада пропонує передбачити безоплатну процедуру прорахунку «Українським державним центром радіочастот» частот для тимчасового мовлення. «Вважаємо, що така пропозиція відповідає меті та цілям проекту Закону, оскільки дозвіл на тимчасове мовлення надається у виняткових випадках, з метою захисту інформаційного простору України», - пояснює Нацрада.

Свої пропозиції регуляторний орган надішле міністерству – розробнику законопроекту.

Нагадаємо, 18 липня Міністерство інформаційної політики оприлюднило власний законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення», яким пропонує узаконити поняття тимчасового мовлення на територіях з особливим режимом мовлення і надання відповідних дозволів Нацради.

Законопроект передбачає визначити в законі «Про телебачення і радіомовлення» такі поняття, як «тимчасове мовлення», «дозвіл на тимчасове мовлення» і «території з особливим режимом мовлення».

Надання дозволів на тимчасове мовлення має стати одним з регуляторних повноважень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Такі дозволи можуть надаватися виключно на територіях з особливим режимом мовлення, перелік яких визначено Кабміном. Порядок видачі дозволу, вимоги до телерадіоорганізації, а також особливості регулювання та нагляду за такою діяльністю визначатимуться Нацрадою. Прорахунок частот для тимчасового мовлення здійснюватиме «Український державний центр радіочастот» на замовлення Нацради.

Відповідно до законопроекту, на території з особливим режимом мовлення, що визначається Кабміном, може бути продовжене аналогове мовлення навіть після переходу країни від аналогового до цифрового мовлення.

Нагадаємо, що протягом останніх півтора років Нацрада надала тимчасові дозволи на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції 14 телеканалам і радіостанціям, які оформлені на дев'ять юридичних осіб-телерадіоорганізацій. Однак ця процедура не передбачена жодним законом.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2324
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду