Німеччина допоможе підвищити рівень кваліфікації півтори тисяч українських журналістів – АУП

Німеччина допоможе підвищити рівень кваліфікації півтори тисяч українських журналістів – АУП

18 Липня 2016
1635
18 Липня 2016
17:30

Німеччина допоможе підвищити рівень кваліфікації півтори тисяч українських журналістів – АУП

1635
Розпочато масштабний трирічний спільний проект Академії української преси (АУП) та Фонду Фрідріха Науманна за Свободу (за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини), метою якого є підвищення рівня кваліфікації українських журналістів. Для шестидесяти журналістів із західних областей України з 11 по 16 липня у Львові пройшли перші тренінги.
Німеччина допоможе підвищити рівень кваліфікації півтори тисяч українських журналістів – АУП
Німеччина допоможе підвищити рівень кваліфікації півтори тисяч українських журналістів – АУП

Про це повідомляє АУП у своєму прес-релізі.

«Слід погодитися, що в Україні найбільшою проблемою є не корупція, а депрофесіоналізація. Майже в усіх сферах відчувається недостатній рівень професійності, зокрема і в журналістиці. Я дуже радий, що в партнерстві з Академією української преси ми розпочинаємо такий амбітний проект по навчанню журналістів. За три роки ми плануємо підвищити рівень кваліфікації близько 1500 журналістів» – заявив координатор проекту Фонду Фрідріха Науманна за Свободу Володимир Олійник.

 «Сучасні реформи, започатковані українським суспільством, неможливі без якісного висвітлення та об’єктивного аналізу, за яке, зокрема, відповідають і українські журналісти, – заявив президент Академії української преси Валерій Іванов. – Тим більше, коли рівень довіри до медіа в умовах конфліктів та громадських протистоянь, як показують опитування Інституту соціології НАН України, є дуже низьким».

Тематика тренінгів спрямована у трьох напрямках: стандарти журналістики під час конфліктів; адміністративна реформа та децентралізація; судова реформа.

Так, про стандарти журналістики в умовах конфлікту розповідали голова Комісії з журналістської етики, засновник газети «Дзеркало тижня» Володимир Мостовий та журналіст «Радіо Свобода», засновник «Суспільного телебачення Донбасу» Олексій Мацука.

 «Подача точок зору всіх сторін є обов’язковою умовою роботи журналіста під час висвітлення конфлікту. Журналіст не повинен займати одну сторону, а має бути над ними» – наголосивВолодимир Мостовий, розповідаючи про нюанси роботи та дотримання професійних стандартів.

У свою чергу, Олексій Мацука закликав учасників до абсолютної нейтральності у висвітленні конфліктів та підкреслив, що робота журналіста на 80% складається із перевірки джерел та фактів. Також експерт порадив обов’язково дотримуватись основних вимог до подачі матеріалів: точність, неупередженість, виваженість даних, висвітлення з точки зору загальнолюдських цінностей, не коментувати (тільки факти), подавати обережний аналіз причин та наслідків.

Протягом двох днів учасники тренінгу вчилися як відповідально висвітлювати конфлікти, в тому числі збройні, як перевіряти джерела інформації, обговорювали етичні та юридичні обмеження та ін.

Наступний тренінг, про адміністративну реформу та децентралізацію, провели фахівець із питань самоорганізації та самоврядування, голова Центру громадянських ініціатив Віталій Загайний та медіатренер, кандидат філологічних наук, викладач Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрій Юричко.

«Я отримала масу позитивних вражень від організації заходу, від тренерів, експертів, які змістовно, доступно роз’яснювали нам основні ази передбаченої планом тематики, підкріплюючи знання власними прикладами, подекуди навіть комічними, надихали на дискусію, – зазначила учасниця заходу, тернопільська журналістка Олександра Гриньків. – Обстановка під час семінару була дружньою, приємне спілкування продовжувалась і під час кави-брейку, обіду і вечері. Звісно, що такі заходи є необхідними не лише для збагачення знань, підвищення рівня обізнаності, а й обміну думками, контактами для подальшої діяльності. Я ще довго, мабуть, буду згадувати про цей захід і дякувати фонду Фрідріха Науманна за Свободу, Академії української преси і безпосередньо Володимиру Олійнику, Валерію Іванову, Віталію Загайному, Андрію Юричко».

Завершальний третій дводенний тренінг із судової реформи провів член ради Реанімаційного пакету реформ (РПР), головний експерт РПР з судової реформи, доктор юридичних наукМихайло Жернаков. Протягом двох днів разом з Андрієм Юричком та Валерієм Івановим він розповідав, що треба знати про судову реформу в Україні, про співпрацю журналістів із суддівським апаратом. Журналісти отримали рекомендації щодо роботи із суддями, адвокатами, юристами, розібралися, як документально та фактологічно підтвердити викладену в матеріалі інформацію, джерела отримання судових витягів та додаткової інформації.

Окремо був проведений модуль щодо покращення ефективності співпраці ЗМІ з судами за участю радника з юридичних питань та громадянського суспільства Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Олени Задорожної. Участь у тренінгу взяв і суддя Львівського окружного адміністративного суду Володимир Кравчук. Він розбавив дискусію власними прикладами співпраці із журналістами під час висвітлення судового процесу, навів рекомендації як діяти в разі неправомірної заборони чи конфлікту в суду щодо не бажання присутності журналістів, обговорив ефективні методи співпраці журналістів із суддями.

Підбиваючи підсумки шестиденного циклу тренінгів, президент АУП Валерій Іванов зазначив, що якісна журналістика є однією із складових розвитку демократичного суспільства та подякував за підтримку Федеративній Республіці Німеччина за підвищення рівня кваліфікації українських журналістів.

Академія української преси має намір провести аналогічні тренінги в усіх областях України. Зацікавлені журналісти можуть слідкувати за анонсами на сайті www.aup.com.ua у розділі «Анонси».

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1635
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду